Κέντρο επικερδούς επιχείρησης με νεογέννητα έγινε η Πράγα

Τα τελευταία τρία χρόνια, τουλάχιστον 30 μωρά γεννήθηκαν σε νοσοκομεία της Πράγας και στη συνέχεια πουλήθηκαν σε όλο τον κόσμο.

Όλες οι περιπτώσεις αφορούν τη λεγόμενη παρένθετη μητρότητα: μια γυναίκα κυοφορεί ένα έμβρυο των βιολογικών γονέων, τα παιδιά γεννιούνται στην Πράγα και εδώ μεταβιβάζεται και επίσημα στον πατέρα – έναν οργανωμένο «αγοραστή» που παίρνει το παιδί.

Οι αλλοδαποί μπορούν να αγοράσουν ένα μωρό στην Τσεχική Δημοκρατία για 60.000 ευρώ, ενημέρωσε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Seznam Zprávy. Μεταξύ των ενδιαφερομένων είναι ομοφυλόφιλα ζευγάρια και ανύπαντροι άνδρες που ζουν χωρίς σύντροφο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Τα παιδιά γίνονται κατά παραγγελία και έναντι πληρωμής. Δεν πρόκειται πρωτίστως για την παροχή υπηρεσιών σε υπογόνιμα ζευγάρια που έχουν επιπλοκές υγείας και δεν μπορούν να αποκτήσουν δικά τους παιδιά», δήλωσε στο Seznam Zprávy ο Jaroslav Ibehej, εκπρόσωπος του Εθνικού Κέντρου κατά του Οργανωμένου Εγκλήματος.

Κανείς δεν ελέγχει ποιος «παραγγέλνει» μωρά – αν αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να φροντίσουν σωστά το νεογέννητο ή αν δεν είναι παιδόφιλοι.

Η υπηρεσία παρέχεται σε πελάτες από όλο τον κόσμο από ιδιωτική κλινική που εδρεύει στην Ουκρανία. Οι επιχειρήσεις με νεογέννητα μπορούν να πραγματοποιηθούν στην Πράγα λόγω των ασαφών εθνικών κανόνων για την παρένθετη μητρότητα. Οι ντετέκτιβ προειδοποίησαν εγκαίρως ότι η Πράγα είναι κέντρο μιας τέτοιας επιχείρησης, αλλά δεν έχει ψηφιστεί νόμος για την απαγόρευσή της.

Πέρυσι, το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών ενημέρωσε ότι η αστυνομία συνέλαβε έξι άτομα που συνδέονται με ανώνυμη κλινική αναπαραγωγής που παρέχει παρένθετη μητρότητα. Η αστυνομία υπολόγισε ότι οι ύποπτοι είχαν κερδίσει 1,2 εκατομμύρια ευρώ.

«Οι δράστες στρατολόγησαν γυναίκες με χαμηλό εισόδημα για να συμμετάσχουν σε ένα λεγόμενο πρόγραμμα παρένθετης μητρότητας. Οι γυναίκες πήγαιναν για να γεννήσουν μωρά στην Τσεχική Δημοκρατία… Στη συνέχεια, οι παρένθετες μητέρες αναγκάστηκαν να προσποιηθούν ότι είναι βιολογικές και να παραιτηθούν από τα γονικά τους δικαιώματα υπέρ των αλλοδαπών», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών του Κιέβου.

Όπως δείχνουν τα ευρήματα του Seznam Zprav, αυτό ήταν το φινάλε μιας διεθνούς έρευνας Τσεχίας-Ουκρανίας που ξεκίνησε γύρω στο 2019. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι Τσέχοι ντετέκτιβ βρήκαν πελάτες από την Κίνα, τις ΗΠΑ, τη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Γερμανία και την Ελλάδα.

Aneta Zachová

πηγή: euractiv.gr

Print Friendly, PDF & Email