Καθηγητής εκπέμπει SOS για τα θεμέλια των κτιρίων στις πληγείσες περιοχές: «Ήταν σαν 8.5 Ρίχτερ»

Τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την κατάσταση των θεμελίων των κτιρίων στις πληγείσες περιοχές στην Θεσσαλία έκρουσε ο καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών του ΕΜΠ, Παναγιώτης Καρύδης.

Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό παρομοίασε το «χτύπημα» της κακοκαιρίας Daniel με σεισμό 8,5 Ρίχτερ!11-09-2023

«Στα κτήρια σχεδιάζουμε πάντα τις κατασκευές με ορισμένες προδιαγραφές οι οποίες μας υποχρεώνουν και έχουμε ποινικές ευθύνες ως μηχανικοί αν δεν τις τηρήσουμε. Οι προδιαγραφές αυτές υπήρχαν για μικρό διάστημα, όχι 30-40 χρόνια πίσω», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον καθηγητή μετά από τέτοια φαινόμενα «υπάρχει το φαινόμενο της υποσκαφής των θεμελίων. Τα θεμέλια, δηλαδή, έχουν υποστεί βλάβες λόγω της καθολικής μετατόπισης που έχει φύγει το χώμα. Όμως υπάρχουν πολλές κρυφές-δυσδιάκριτες βλάβες κάτω από τα θεμέλια, πιο μέσα από το κτήριο που δεν είναι ορατές εκ πρώτης όψεως».

Ο δεύτερος κίνδυνος είναι ο άργιλος ο οποίος έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλά κτήρια ως συνδετικός κρίκος των τοίχων.

«Ξέρουμε όλοι αυτό (σ.σ. ο άργιλος) είναι πολύ καλό συνδετικό, αποδίδει και στον σεισμό όταν είναι ξερό και δεν έχει υποστεί υγρασία. Μόλις αποκτήσει υγρασία, από καλό συνδετικό με αντοχή γίνεται ολισθηρό και δημιουργεί πρόβλημα στατικότητας στο κτήριο».

Καταλήγοντας ο κ. Καρύδης ανέφερε πως πρέπει να γίνει μια σωστή τεκμηριωμένη μελέτη ανάπτυξης σε όλους τους τομείς και κυρίως να μην γίνουν κατασκευές με παλαιούς όρους.

Εξωπραγματικές αυξήσεις καταγράφουν οι τιμές ενοικίασης φοιτητικών διαμερισμάτων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο, Ηράκλειο, Κομοτηνή, με τους γονείς και τους νεαρούς σπουδαστές να ασφυκτιούν.

Το επίπεδο της αύξησης των ζητούμενων μισθωμάτων σε σχέση με πέρσι κυμαίνεται από 8,25% στην Κομοτηνή έως 23,69% στην Αθήνα (μεσοσταθμική αύξηση 18,7%) και σε σχέση με 5 χρόνια πριν φθάνει μέχρι και το 90%.

Όπως αναφέρει στη φετινή της ετήσια έκθεση για τη φοιτητική στέγη, η Geoaxis, εταιρεία πιστοποιημένων εκτιμητών, εξακολουθεί να καταγράφεται εντυπωσιακή αύξηση των τιμών ενοικίασης φοιτητικών διαμερισμάτων, φανερώνοντας την ανθεκτικότητα της συγκεκριμένης αγοράς καθώς το φαινόμενο των βραχυχρόνιων μισθώσεων επιδρά αρνητικά στην προσφορά.

Η έρευνα επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η Αθήνα αποτελεί την πόλη με τις υψηλότερες και η Κομοτηνή την πόλη με τις χαμηλότερες τιμές ενοικίασης τυπικών, παλαιών, φοιτητικών διαμερισμάτων.

Σε σχέση με 5 χρόνια πριν, οι ζητούμενες τιμές στην Αθήνα αυξήθηκαν σε ποσοστό 89,85%, με το ενοίκιο να φθάνει πλέον στα 9,17 ευρώ ανά τ.μ. μηνιαίως.

Στη Θεσσαλονίκη, όπου το ενοίκιο των φοιτητικών σπιτιών είναι φέτος στα 8,49 ευρώ ανά τ.μ. μηνιαίως, η αύξηση στην 5ετία ανέρχεται σε ποσοστό 78%, ενώ στην Πάτρα με τα μισθώματα στα 8,69 ευρώ ανά τ.μ. μηνιαίως, η άνοδος σε σχέση με το 2018 είναι της τάξης του 90%, όπως στην Αθήνα.

Μια σταλιά και γερασμένα

Με βάση τα ευρήματα της έρευνας, τα ενοίκια των φοιτητικών κατοικιών αφορούν, ως επί το πλείστον, μικρά σε επιφάνεια και μεγάλης ηλικίας ακίνητα, καθώς στόχος των φοιτητών και των οικογενειών τους είναι ο περιορισμός του κόστους. Ωστόσο, όπως φαίνεται, ακόμη και σε ακίνητα τέτοιων προδιαγραφών, το κόστος είναι δυσανάλογο σε σχέση με τις παροχές.

Στην Αθήνα η μέση ηλικία των διαμερισμάτων που απευθύνονται σε φοιτητές διαμορφώνεται σε 48 έτη, ενώ η επιφάνεια είναι της τάξης των 50 τ.μ. Στην Πάτρα, η μέση επιφάνεια είναι μόλις 42 τ.μ. και η μέση ηλικία τα 32 έτη. Πιο νέα σε ηλικία ακίνητα εντοπίζονται στο Ηράκλειο της Κρήτης με 22 έτη, ενώ η μέση επιφάνειά τους διαμορφώνεται σε 50 τ.μ.

Έρχονται και νέες αυξήσεις

Σύμφωνα με την Geoaxis, τα φοιτητικά διαμερίσματα, μαζί με τις αποθήκες, τα logistics, τα data centers και τους οίκους ευγηρίας, έχουν αποδειχθεί σε πανευρωπαϊκό πλαίσιο τα πλέον ανθεκτικά ακίνητα στην μείωση αξιών λόγω COVID-19.

Στον αντίποδα βρίσκονται τα καταστήματα, τα εμπορικά κέντρα και τα γραφεία χαμηλών προδιαγραφών.

Σαφώς λιγότερα φοιτητικά διαμερίσματα βρίσκονται διαθέσιμα στην αγορά σε σχέση με το 2014, καθώς ένα ποσοστό ακινήτων περί το 15-20% έχει εισέλθει οριστικά σε καθεστώς βραχυχρόνιας μίσθωσης. Η προσφορά φοιτητικών διαμερισμάτων αναμένεται να σημειώσει περαιτέρω μείωση λόγω αύξησης του τουρισμού.

Την ίδια στιγμή, όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες προβαίνουν σε περιορισμένη επίπλωση διαμερισμάτων για να έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Ο Γιάννης Ξυλάς, ιδρυτής και επικεφαλής της Geoaxis, αναφέρει: «Καθώς οι φοιτητές αρχίζουν και επιλέγουν το αντικείμενο των σπουδών τους με βάση την έδρα του Πανεπιστημίου και όχι το γνωστικό αντικείμενο, η ζήτηση στο μέλλον αναμένεται να ενταθεί κοντά στα μεγάλα Πανεπιστήμια και να μειωθεί στην επαρχία.

Η πλειοψηφία επιλέγει να ενοικιάσει όσο το δυνατόν παλαιότερα διαμερίσματα, ενώ καταγράφεται αύξηση των φοιτητών που επιλέγουν να συγκατοικήσουν για να επιμερίζονται τα έξοδα. Αποτέλεσμα είναι τα μεγαλύτερα διαμερίσματα να εμφανίζουν σταδιακά χαμηλότερο ρίσκο διάθεσης.

Τα τελευταία χρόνια έχει ενταθεί η προσπάθεια διάφορων εταιριών του real estate να δημιουργήσουν κατοικίες στα πρότυπα ιδιωτικών φοιτητικών εστιών, καθώς είναι πλέον διαπιστωμένο ότι με την προσφορά επιπρόσθετων υπηρεσιών η συγκεκριμένη μορφή ανάπτυξης μπορεί να αποφέρει σημαντικότερα έσοδα.»

Ξανθή Γούναρη

ot.gr

Print Friendly, PDF & Email