Καταργούνται 5ήμερο και 40ωρο στον τουρισμό και τον επισιτισμό- Εγκύκλιος υπ. Εργασίας

Την “πόρτα” για επίσημη κατάργηση της πενθήμερης 40ωρης εβδομαδιαίας εργασίας ανοίγει το υπουργείο Εργασίας – πριν καν διατυπωθεί σχετική πρόταση-αίτημα από επιχειρήσεις και εργοδοτικές οργανώσεις.

Το πρώτο βήμα γίνεται στον τουριστικό τομέα και στον επισιτισμό, όπου πολλές επιχειρήσεις υποστηρίζουν τους τελευταίους μήνες ότι “δεν βρίσκουν προσωπικό”, αποσιωπώντας το γεγονός ότι οι προσφερόμενες αποδοχές είναι πολύ χαμηλές, γι αυτό υπάρχει απροθυμία κάλυψης κενών θέσεων.

Με ερμηνευτική εγκύκλιο που εξέδωσε χθες η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Αννα Στρατινάκη, επιχειρείται να καταστρατηγηθούν και να καταργηθούν στην ουσία βασικοί όροι της ισχύουσας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που καλύπτει τους εργαζόμενους σε πάσης φύσεως τουριστικές επιχειρήσεις και καταστήματα επισιτισμού. Ενώ η Σύμβαση έχει κηρυχθεί υποχρεωτική, η γγ του υπουργείου δίνει κατευθύνσεις σχετικά με “τους όρους αμοιβής και εργασίας του προσωπικού” αυτών των επιχειρήσεων.

Οι 5 ημέρες “μπορούν να ερμηνευθούν” ως… 6

Για το επίμαχο θέμα της εβδομαδιαίας απασχόλησης, στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας αναγράφεται ότι «καθιερώνεται πενθήμερη εβδομαδιαία απασχόληση με 40 ώρες εργασίας και δύο ημέρες ανάπαυσης σε όλα τα καταστήματα».

Ωστόσο η γ.γ, αξιοποιώντας τον νόμο Χατζηδάκη, προχωρά σε ερμηνεία της σύμβασης και προσθέτει ότι ο όρος για την καθιέρωση της 5θήμερες εβδομάδας μπορεί να ερμηνευτεί και σε… «6 ημέρες αντί για 5 ημέρες, για προσωπικούς ή και για οικογενειακούς λόγους».

Τυπικά αφήνει στον εργαζόμενο την πρωτοβουλία να ζητήσει… περισσότερες μέρες και ώρες εβδομαδιαίας δουλειάς, ενώ ο εργοδότης έχει δικαίωμα να δεχθεί ή να απορρίψει το “αίτημα”. Δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά εργασίας, είναι βέβαιο την πρωτοβουλία για την αύξηση της εβδομαδιαίας απασχόλησης θα την έχει ο εργοδότης, ενώ ο εργαζόμενος θα μπορεί μόνον να αποδεχθεί ή να αποχωρήσει.

Μόνον από τα δικαστήρια

Νομικοί και συνδικαλιστές επισημαίνουν ότι η ερμηνεία όρων Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με διοικητικό τρόπο αντιβαίνει σε όλες τις ισχύουσες διατάξεις – ακόμη και σε όσα αναγράφονται στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Εργασίας για τα «Ζητήματα ερμηνείας των όρων συλλογικών συμβάσεων εργασίας».

Όπως προκύπτει και από αυτό το κείμενο, ερμηνεία συλλογικών συμβάσεων μπορεί να γίνει μόνο τα πολιτικά δικαστήρια.

Το θέμα που έχει προκύψει με την εβδομαδιαία απασχόληση, αναμένεται ότι θα προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από τα συνδικάτα και θα γίνει αντικείμενο πολιτικών και κομματικών αντιπαραθέσεων.

Νιάκας Μπάμπης

πηγή: sofokleousin.gr

Print Friendly, PDF & Email