Καταδίκη τριών Πολωνών για τη δολοφονία Ολλανδού δημοσιογράφου

Από Aleksandra Krzysztoszek | EURACTIV.pl | Μεταφρασμένο από Μαριάνθη Πελεκανάκη

Τρεις Πολωνοί καταδικάστηκαν την Τετάρτη από δικαστήριο του Άμστερνταμ σε κάθειρξη έως και 28 ετών για το ρόλο τους στη δολοφονία του Ολλανδού δημοσιογράφου αστυνομικού ρεπορτάζ Peter de Vries.

Στις 6 Ιουλίου 2021, ο 64χρονος de Vries πυροβολήθηκε μέρα μεσημέρι σε πολυσύχναστο δρόμο του Άμστερνταμ καθώς έβγαινε από τηλεοπτικό σταθμό. Υπέκυψε στα τραύματά του εννέα ημέρες μετά.

Η δολοφονία προκάλεσε οργή σε ολόκληρη την Ολλανδία, με τον βασιλιά Willem-Alexander και τον πρωθυπουργό Mark Rutte να κάνουν λόγο για «επίθεση στην ελεύθερη δημοσιογραφία, η οποία είναι τόσο σημαντική για τη δημοκρατία».

Την Τετάρτη, το περιφερειακό δικαστήριο του Άμστερνταμ καταδίκασε τον δράστη, Delano G., τον φερόμενο ως οδηγό διαφυγής, έναν Πολωνό ονόματι Kamil E., και τον άνθρωπο που οργάνωσε την επίθεση, Krystian M..

Ο Delano G. και ο Kamil E. καταδικάστηκαν σε 28 χρόνια κάθειρξη, ενώ ο Krystian M., ο οποίος καταδικάστηκε σε 26 χρόνια, θα περάσει τα επόμενα 30 χρόνια στη φυλακή επειδή εκτίει άλλη ποινή.

«Οι πράξεις τους και η απερισκεψία τους δείχνουν ότι δεν σέβονται την ανθρώπινη ζωή», δήλωσε ο προεδρεύων δικαστής στο δικαστήριο του Άμστερνταμ, Gert Oldekamp, προσθέτοντας ότι οι τρεις τους επέδειξαν «πρωτοφανή αδίστακτη συμπεριφορά και ασυνειδησία».

Ωστόσο, το δικαστήριο απέρριψε τις ποινές ισόβιας κάθειρξης που ζητούσε η εισαγγελία, λέγοντας ότι δεν μπορούν να επιβληθούν «επειδή πρόκειται για μία και μοναδική δολοφονία και (οι ύποπτοι) δεν έχουν καταδικαστεί στο παρελθόν για παρόμοια εγκλήματα».

Η εκπρόσωπος της εισαγγελίας, Justine Asbroek, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις καταδικαστικές αποφάσεις.

«Είμαστε ευτυχείς που αυτή η ποινική υπόθεση έφτασε στο τέλος της (…) (και) για την οικογένεια που επιτέλους γνωρίζουν με ακρίβεια τους εμπλεκόμενους στη δολοφονία», δήλωσε η ίδια.

Η Annemiek van Spanje, δικηγόρος της οικογένειας de Vries, δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένη με την ετυμηγορία, αλλά «η ουσία είναι (…) ότι δεν θα φέρει πίσω τον πατέρα τους».

Το δικαστήριο καταδίκασε άλλους τρεις άνδρες για συνέργεια στη δολοφονία και τους επέβαλε ποινή κάθειρξης από 10 έως 14 χρόνια.

Μεταξύ αυτών και ένας άλλος πολωνός πολίτης, ο Konrad W., ο οποίος καταδικάστηκε σε 14 χρόνια γιατί προμήθευε με όπλα τους κύριους υπόπτους.

Δύο άνδρες που ήταν ύποπτοι για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση αθωώθηκαν, ενώ ένας ένατος άνδρας αθωώθηκε για συνέργεια στο φόνο, αλλά καταδικάστηκε για κατοχή ναρκωτικών.

Ο De Vries ήταν μεγάλο όνομα στην Ολλανία. Από το 1995 έως το 2012 παρουσίαζε τη δική του τηλεοπτική εκπομπή για υποθέσεις εγκλημάτων υψηλού προφίλ. Ήταν επίσης σύμβουλος και έμπιστος ενός προστατευόμενου μάρτυρα στη δίκη του φερόμενου ως αρχηγού εγκληματικής οργάνωσης. Ο αδελφός και ο δικηγόρος του μάρτυρα δολοφονήθηκαν.

Συνωμοσία για την απαγωγή του Rutte

Οι καταδικασθέντες Πολωνοί πολίτες φέρονται επίσης να εμπλέκονται σε μια άλλη εγκληματική συνωμοσία που αφορούσε τον Ολλανδό πρωθυπουργό Mark Rutte.

Νωρίτερα φέτος, η εφημερίδα Het Parool αποκάλυψε την κατάθεση του βασικού μάρτυρα κατηγορίας, του Eddy. Είπε ότι ο Krystian M. του είχε αποκαλύψει πως οι άνθρωποι που είχαν διατάξει τη δολοφονία του δημοσιογράφου σχεδίαζαν επίσης να απαγάγουν τον Rutte.

Το 2021, η De Telegraaf ανέφερε ότι ο Rutte είναι πιθανός στόχος επίθεσης. Η κυβέρνηση αντέδρασε αυξάνοντας την ασφάλεια του πρωθυπουργού.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι τα άτομα που ήταν ύποπτα για την προετοιμασία επίθεσης κατά του Ρούτε συνδέονταν με τη μαροκινή μαφία των ναρκωτικών.

Σύμφωνα με το γραφείο του εισαγγελέα, οι Μαροκινοί ενδέχεται να έδωσαν την εντολή για τη δολοφονία του de Vries, κάτι που επιβεβαιώνεται από τη μαρτυρία του Έντι.

Print Friendly, PDF & Email