Καταδίκη δημοσιογράφου για (πραγματικά) fake news σχετικά με τον κορονοϊό

Η πρώην δημοσιογράφος Jana Peterková έλαβε ποινή δύο ετών με αναστολή από το δικαστήριο της Πράγας για τη διάδοση κινδυνολογικών ειδήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ οι υποστηρικτές της εισέβαλαν στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Δεκάδες άτομα μπήκαν βιαίως για να υποστηρίξουν την Peterková στην ακροαματική διαδικασία, σπάζοντας την πόρτα της δικαστικής αίθουσας και φωνάζοντας συνθήματα για το φασιστικό κράτος. Σε απάντηση, η τσεχική αστυνομία συνέλαβε δύο διαδηλωτές, οι οποίοι ωστόσο αργότερα αφέθηκαν ελεύθερα. Ένα από τα μέλη του δικαστηρίου μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

«Συνεχίζουμε να διερευνούμε το όλο περιστατικό και να καθορίζουμε αν σημειώθηκαν περαιτέρω παραβιάσεις», δήλωσε στο Τσεχικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Πράγας Jan Rybanský.

Η Peterková ισχυρίζεται ότι τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ θα καταλάβουν την Τσεχική Δημοκρατία και οι στρατιώτες θα πυροβολούσαν όποιον αρνούνταν να οδηγηθεί για εμβολιασμό κατά του κορονοϊού.

Η Peterková, μια 47χρονη πρώην δημοσιογράφος της TV Nova, έχει μιλήσει σε βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη δραστική διερεύνηση και μεταχείριση των παιδιών στα νοσοκομεία και τους υποτιθέμενους αναγκαστικούς εμβολιασμούς κατά του ιού COVID-19.

Ο Adam Wenig, εκπρόσωπος του δικαστηρίου της πόλης της Πράγας, δήλωσε ότι το περιστατικό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως έγκλημα διατάραξης της τάξης, περιφρόνησης του δικαστηρίου ή, σε ακραίες περιπτώσεις, βίας κατά αξιωματούχου.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τσεχίας Pavel Blažek καταδίκασε τη συμπεριφορά των εμπλεκομένων στο περιστατικό. Ανακοίνωσε επίσης ότι το περιστατικό θα εξεταστεί στη συνεδρίαση της κυβέρνησης την Τετάρτη και ότι θα εξεταστούν μέτρα για την αποτροπή επανάληψης παρόμοιων καταστάσεων.

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνονται παρόμοιες αναταραχές στο δικαστήριο της πόλης της Πράγας λόγω παραπληροφόρησης, έστω και χωρίς την παρέμβαση της αστυνομίας.

Από Aneta Zachová | Μεταφρασμένο από Μαριάνθη Πελεκανάκη

πηγή: euractiv.gr

Print Friendly, PDF & Email