Κασσελάκης/ΣΥΡΙΖΑ: Τι θα γίνει με τα κομματικά ΜΜΕ και τα μιντιακά συγκροτήματα

Νέες αντιλήψεις και για τις σχέσεις του κόμματος με τα media φέρνει στον ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης. Εκτιμώντας ότι τα κομματικά ΜΜΕ δεν έχουν – και δεν μπορούν να έχουν – ουσιαστική απήχηση και παρέμβαση, προωθεί την άποψη ότι πρέπει δοθεί τέλος στην οικονομική αιμορραγία του κόμματος για τη στήριξη τους. Παράλληλα πρέπει να βελτιωθούν οι σχέσεις με τα μιντιακά συγκροτήματα που έχουν σημαντική επιρροή και ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση τη κοινής γνώμης.

Οσον αφορά το μέλλον της κομματικής εφημερίδας “Αυγή”, του ραδιοσταθμού “Στο Κόκκινο” και της ιστοσελίδας left.gr, ο κ. Κασσελάκης και οι στενοί συνεργάτες του συζητούν τρία σενάρια:

Οικονομική εξυγίανση με δραστική περιστολή δαπανών, πώληση-“ιδιωτικοποίηση”, ή λουκέτο.

Η εξυγίανση θα περιλαμβάνει απαραιτήτως μείωση προσωπικού, απομάκρυνση στελεχών που μισθοδοτούνται από τα media ενώ εργάζονται για το κόμμα και επιβολή κανόνων επαγγελματικής και επιχειρηματικής λειτουργίας.

Στο δεύτερο σενάριο προβλέπεται η πώληση του συνόλου ή των πλειοψηφικών πακέτων μετοχών της “Αυγής” και της Left Media (ιδιοκτήτριας του ραδιοσταθμού “Στο Κόκκινο”). Θα είναι μιά ιδιότυπη αποκομματικοποίηση-ιδιωτικοποίηση, με την οποία το οικονομικό βάρος λειτουργίας αυτών των ΜΜΕ θα μεταφερθεί σε ιδιώτες -προφανώς μέλη ή φίλους του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι όμως αμφίβολο αν αυτό το σχέδιο μπορεί να υλοποιηθεί, καθώς η συχνότητα του ραδιοσταθμού έχει παραχωρηθεί στο κόμμα και ενδεχομένως υπάρχει νομικό κώλυμα για την πώληση της.

Προσέγγιση με μιντιάρχες.

Το ενδεχόμενο να μπει λουκέτο στα κομματικά ΜΜΕ εξετάζεται σε συνδυασμό με το σχέδιο βελτίωσης των σχέσεων του κόμματος με μιντιακά συγκροτήματα και με ενίσχυση της παρουσίας του στα δημόσια (κρατική ραδιοτηλεόραση και Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων).

Στόχος του Στέφανου Κασσελάκη και της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ είναι να εξασφαλίσει το κόμμα καλύτερη “μεταχείριση” από συστημικά μέσα ενημέρωσης και παράλληλα να στηρίξει “φιλικά” ΜΜΕ, που δεν έχουν όμως κομματική ταυτότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με μεσολάβηση του πατέρα του Θεόδωρου Κασσελάκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρήκε δίαυλο επικοινωνίας και συνεννόησης με τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Τα αποτελέσματα αυτής της προσέγγισης θα φανούν ίσως προσεχώς στις εφημερίδες του συγκροτήματος – κυρίως στα “Νέα” – και στα δελτία ειδήσεων του Mega.

Ανάλογη κίνηση αναμένεται προς την πλευρά Αλαφούζου, με θετικά διακείμενο τον διευθυντή της “Καθημερινής” Αλέξη Παπαχελά.

Προς το παρόν, το άμεσο όφελος αυτής της τακτικής είναι η σταδιακή διαφοροποίηση στάσης της “Εφημερίδας των Συντακτών”, που είχε αρχικά ταχθεί με τους αποχωρήσαντες της “Νέας Αριστεράς” και τώρα φαίνεται ότι χαμηλώνει τους τόνους, επαναπροσεγγίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη.

Print Friendly, PDF & Email