Καμιά αναφορά Μακρόν για την επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων στον Ερντογάν

Καμιά αναφορά δεν έγινε από την πλευρά του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αυτό απάντησαν στη EURACTIV Γαλλίας τα Ηλύσια Πεδία όταν ερωτήθηκαν αν ο Μακρόν αναφέρθηκε στην επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Η απουσία κάποιας αναφοράς από την πλευρά του Γάλλου Προέδρου για τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδας και της απειλής του casus bellis, έρχεται να προστεθεί στην αφωνία τόσο των ΗΠΑ όσο και της ΕΕ για τις τουρκικές παραβιάσεις.

Ελλάδα και Γαλλία έχουν υπογράψει συμφωνία αμυντικής συνεργασίας τον Σεπτέμβριο του 2021, για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια, ενώ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο άρθρο δύο (2), της συμφωνίας για το τι θα συμβεί σε ενδεχόμενο επίθεσης σε βάρος της Ελλάδας.

Πρέπει να βρεθεί μια «γρήγορη λύση»

Αντίθετα, ο Γάλλος εστίασε στην άρση του βέτο της Τουρκίας στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι πρέπει να βρεθεί μια «γρήγορη λύση».

Ο Ερντογάν έχει επανειλημμένα εκφράσει την αντίθεσή του στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στην ατλαντική συμμαχία.

Κατηγορεί τις δύο χώρες ότι αποτελούν «ασφαλές καταφύγιο για τους τρομοκράτες του PKK», του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, το οποίο η Τουρκία χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση.

Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τη Σουηδή πρωθυπουργό Μαγκνταλένα Άντερσον στις 21 Μαΐου, ο Ερντογάν δήλωσε ότι «αναμένει από τη Σουηδία να λάβει συγκεκριμένα και σοβαρά μέτρα, δείχνοντας ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες της Τουρκίας για την τρομοκρατική οργάνωση PKK».

Ο Μακρόν συνομίλησε με τον Τούρκο πρόεδρο την Πέμπτη (26 Μαΐου) και «τόνισε τη σημασία του σεβασμού της κυρίαρχης επιλογής αυτών των δύο χωρών» που έκαναν «ως απάντηση στην εξέλιξη του περιβάλλοντος ασφαλείας τους», ανέφερε το μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε να συνεχιστούν οι συζητήσεις ώστε να βρεθεί μια «γρήγορη λύση» για την άρση του βέτο της Τουρκίας στην ένταξη.

Σε ότι αφορά την Ουκρανία, οι ηγέτες της Γαλλίας και της Τουρκίας συμφώνησαν να επεκτείνουν τις προσπάθειες «σε πνεύμα συντονισμού προκειμένου να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός και επιστροφή στον σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» και να «καταστήσουν δυνατές τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών από τις οποίες εξαρτώνται πολλές χώρες για την επισιτιστική τους ασφάλεια», πρόσθεσε το γαλλικό προεδρικό μέγαρο.

Από Davide Basso | Μεταφρασμένο από Σπύρος Σιδέρης

πηγή: euractiv.gr

Print Friendly, PDF & Email