Και «επίσημα» ο Meteor στην Πολεμική Αεροπορία

Σε συνδυασμό με το Radar ηλεκτρονικής σάρωσης τύπου AESA των ελληνικών Rafale, «κλειδώνει» το Αιγαίο επιβάλλοντας ζώνες απαγόρευσης πτήσεων CNN GREECEnone
Στην εποχή του Meteor μπαίνει και «επίσημα» η Πολεμική Αεροπορία με την ανάρτηση των τεχνικών χαρακτηριστικών του «φονικού» πυραύλου μεγάλο βεληνεκούς στην ιστοσελίδα της.

Ήδη από τις εκπαιδευτικές πτήσεις των Ελλήνων χειριστών στη Γαλλία αλλά και με την έλευση των πρώτων ελαφρώς μεταχειρισμένων Rafale F-3R στην Τανάγρα τον Ιανουάριο του 2022, το Αεροπορικό Επιτελείο ξεκίνησε να προσαρμόζει τις τακτικές του στο νέο «υπερόπλο».

Χωρίς διαφυγή

Σύμφωνα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά που αποδέσμευσε η Πολεμική Αεροπορία, ο Meteor διαθέτει πολεμική κεφαλή «High Explosive Blast Fragmentation». Αυτό που εντυπωσιάζει όμως και ταυτόχρονα προκαλεί «ανατριχίλα» σε όποιον βρεθεί απέναντι στα Rafale, είναι η εμβέλεια του, η οποία αγγίζει τα 200 χιλιόμετρα και η ταχύτητα του η οποία ξεπερνά τα 4 Mach.

Ο Meteor αποτελεί τον «εφιάλτη» κάθε εχθρικού αεροσκάφους και σε συνδυασμό με το Radar ηλεκτρονικής σάρωσης τύπου AESA που διαθέτουν τα ελληνικά Rafale, όχι μόνο «κλειδώνει» το Αιγαίο επιβάλλοντας ζώνες απαγόρευσης πτήσεων και με το No Escape Zone σε αποστάσεις έως 60 χιλιομέτρων, μηδενίζει τις πιθανότητες διαφυγής του αντιπάλου.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως τα ελληνικά Rafale θα μπορούν να εγκλωβίζουν και να πλήττουν εχθρικά αεροσκάφη από πολύ μεγάλες αποστάσεις και με απόλυτη ασφάλεια αφού θα εξαπολύουν τα όπλα τους προτού βρεθούν στο βεληνεκές των αντιπάλων τους. Ο Meteor ως όπλο αεροπορικής κυριαρχίας δίνει ένα ισχυρό πλεονέκτημα στην Ελλάδα καθώς είναι ο μοναδικός χρήστης αυτού του συστήματος στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.

Αεροσκάφη «αστακοί»

Τα ελληνικά Rafale όμως, δεν θα επιβάλλουν μόνο την αεροπορική κυριαρχία αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μεγάλο αριθμό αποστολών εναέριας μάχης, χερσαίου πλήγματος και πολέμου επιφανείας και μάλιστα, έχουν τη δυνατότητα να αναλάβουν ποικίλες αποστολές χωρίς να αλλάξουν διαμόρφωση. Το γεγονός αυτό καθιστά τις «Ριπές» της 332 Μοίρας «Γεράκι» πολυεργαλεία που ανατρέπουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Τα αεροσκάφη της 332, εκτός από τον Meteor, εξοπλίζονται με πυραύλους αέρος – αέρος μικρού βεληνεκούς MICA, τον πύραυλο στρατηγικού πλήγματος Scalp EG αλλά και τον πύραυλο επιφανείας Exocet AM-39 Blk2. Παράλληλα, με δυνατότητα μεταφοράς τριών εξωτερικών δεξαμενών καυσίμου που εξασφαλίζουν μοναδικές επιχειρησιακές ικανότητες, το Rafale αποτελεί κυρίαρχο «θηρευτή» στον αέρα. Και αν ένα Rafale μοιάζει «ανίκητο» τότε τα 24 αεροσκάφη που θα ενταχθούν μέχρι το τέλος του 2024 στην 332 Μοίρα, θα είναι η απόλυτη δύναμη αποτροπής των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Αυξάνονται οι «Ριπές»

Το 11ο Rafale F3R της δεύτερης εξάδας προσγειώθηκε στην 114 Πτέρυγα Μάχης μετά από καθυστέρηση λίγων εβδομάδων καθώς αρχικά επρόκειτο να αφιχθεί στα τέλη Δεκεμβρίου. Πηγές του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας επισημαίνουν ότι δεν τίθεται ζήτημα διεκδίκησης αποζημιώσεων από την εταιρεία καθώς η καθυστέρηση είναι εντός του προβλεπόμενου χρονικού πλαισίου. Άλλωστε, πρόκειται για νέας κατασκευής αεροσκάφη και προτού παραδοθούν στην Πολεμική Αεροπορία πρέπει να γίνουν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι.

Το 12ο μαχητικό με το οποίο θα ολοκληρωθεί και το δεύτερο κύμα παραλαβών θα βρίσκεται στην Τανάγρα σε περίπου δέκα ημέρες. Η Πολεμική Αεροπορία θα αποκτήσει ακόμη έξι ελαφρώς μεταχειρισμένα Rafale το Φθινόπωρο, με τα οποία ολοκληρώνονται οι παραλαβές της πρώτης σύμβασης. Την Άνοιξη του 2024 αναμένεται να έρθουν και τα τελευταία έξι αεροσκάφη νέας κατασκευής της συμπληρωματικής σύμβασης με τα οποία θα ολοκληρωθεί το οπλοστάσιο της 332 Μοίρας «Γεράκι».

Σταύρος Ιωαννίδης

πηγή: cnn.gr

Print Friendly, PDF & Email