Ιταλία: Κατακραυγή από την αντιπολίτευση για την «προπαγάνδα» στα κρατικά ΜΜΕ

Από Federica Pascale | EURACTIV.it | Μεταφρασμένο από Μαριάνθη Πελεκανάκη

Το κόμμα της ιταλικής αριστερής αντιπολίτευσης PD θα πραγματοποιήσει καθιστική διαμαρτυρία «υπέρ της ελευθερίας του Τύπου» έξω από την έδρα του εθνικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα RAI, ανακοίνωσε η επικεφαλής του κόμματος Έλι Σλέιν, με αφορμή τη φερόμενη μονοπώληση της κρατικής τηλεόρασης από την πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι για προεκλογική εκστρατεία ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου.

Το κάλεσμα της Σλέιν για καθιστική διαμαρτυρία προκλήθηκε από ένα ρεπορτάζ με τίτλο «Χίλια ευρώ περισσότερα για τους ηλικιωμένους, ψηφίστε στις 8 και 9 Ιουνίου» και μια σύνοψη των διαφόρων κυβερνητικών διαταγμάτων για την προστασία των ηλικιωμένων που προβλήθηκε στο εμβληματικό δίκτυο TG1 της RAI.

Η RAI είναι μια ανώνυμη εταιρεία που ανήκει κατά 99,56% στο Υπουργείο Οικονομικών.

«Πρόκειται για προπαγάνδα φτιαγμένη με την πιο άξεστη μορφή, στο πετσί των ηλικιωμένων», δήλωσε η Σλέιν, χαρακτηρίζοντας τη Μελόνι ως «βασίλισσα του τηλεμάρκετινγκ» και σημειώνοντας ότι τα κονδύλια που αναφέρονται στην έκθεση ότι προορίζονται για 14 εκατομμύρια ηλικιωμένους θα φτάσουν μόνο τις 25.000 λόγω των αυστηρών απαιτήσεων.

«Ένα επαίσχυντο ψέμα, που λέγεται σε εκατομμύρια Ιταλούς σαν να είναι η αλήθεια», έγραψε ο Μάρκο Φουρφάρο, επικεφαλής του τμήματος Αντιμετώπισης των Ανισοτήτων και της Πρόνοιας στην γραμματεία του PD. Ο ίδιος μίλησε για «καθεστωτική προπαγάνδα» και τόνισε ότι δεν είναι σωστό να συσχετίζονται τα κονδύλια με τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Στο κάλεσμά της, η Σλέιν κάλεσε επίσης την αντιπολίτευση και τις «κοινωνικές» πολιτικές δυνάμεις να συμμετάσχουν στην υπεράσπιση της «ελευθερίας του Τύπου και της αξίας μιας δημόσιας υπηρεσίας που δεν μπορεί να είναι TeleMeloni», αλλά πρέπει να είναι ελεύθερη και πλουραλιστική.

Ως απάντηση στην κριτική, το δεξιό συνδικάτο του ραδιοτηλεοπτικού φορέα κάλεσε ειρωνικά τους εκπροσώπους του PD στην επόμενη συνεδρίαση του TG1 «ώστε να μπορούν να υπαγορεύουν τα θέματα και τους τίτλους των ειδήσεων».

Το κόμμα Fratelli d’Italia (ECR) της Μελόνι, από την πλευρά της, ανακατεύθυνε τις κατηγορίες κατά του PD, λέγοντας ότι η PD ηγείται μιας επίθεσης κατά της ελευθερίας του Τύπου. «Η νέα επίθεση κατά του TG1 είναι ανιστόρητη και λανθασμένη», δήλωσε η αναπληρώτρια και αντιπρόεδρος της εποπτικής επιτροπής της RAI και μέλος του Fratelli d’Italia, Αγκούστα Μονταρούλι.

Βουλευτές του κυβερνητικού εταίρου Lega, δήλωσαν επίσης τα εξής: «Στην Αριστερά, έχουν συνηθίσει να έχουν το πάνω χέρι, στην κρατική τηλεόραση και στις περισσότερες εφημερίδες, αλλά το τροπάριο έχει αλλάξει. Αν δεν αρέσει στην Σλέιν, μπορεί πάντα να αλλάξει κανάλι».

Οι διαφωνίες σχετικά με το πώς χρηματοδοτείται και ελέγχεται ο επιδοτούμενος δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας δεν είναι καινούργιες.

Το 2021, στην άλλη πλευρά ήταν ο Μελόνι – τότε επικεφαλής του μοναδικού κόμματος της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση Ντράγκι – ο οποίος κρατήθηκε εκτός του διοικητικού συμβουλίου της RAI.

«Το Fratelli d’Italia – το μοναδικό κόμμα της αντιπολίτευσης και, σύμφωνα με πολλές δημοσκοπήσεις, το πρώτο ιταλικό κόμμα – απαλλάσσεται από κάθε εκπροσώπηση, έτσι ώστε η δημόσια υπηρεσία, που πληρώνεται με τα χρήματα όλων των Ιταλών, να μοιάζει περισσότερο με το κινεζικό μοντέλο παρά με αυτό οποιουδήποτε δημοκρατικού έθνους», δήλωσε τότε η Μελόνι σχετικά με τους διορισμούς του Ντράγκι στο διοικητικό συμβούλιο της RAI.

Print Friendly, PDF & Email