Ισπανία: Μέτρα κατά του υπερτουρισμού στις Βαλεαρίδες νήσους

Οι Βαλεαρίδες Νήσοι της Ισπανίας καταπολεμούν περαιτέρω τη δημόσια κατανάλωση αλκοόλ και τα «πάρτι εν πλω», στο πλαίσιο τροποποιήσεων ενός διατάγματος του 2020 που αφορούσε τον «υπερτουρισμό».

Οι νέοι κανόνες απαγορεύουν την κατανάλωση αλκοόλ στους δρόμους βασικών τουριστικών περιοχών στα νησιά Ίμπιζα και Μαγιόρκα, με εξαίρεση τις βεράντες και άλλους χώρους με άδεια. Οι ποινές για τις παραβάσεις θα κυμαίνονται από 500 έως 1.500 ευρώ (540-1.615 δολάρια).

Τα πάρτι που πωλούν αλκοόλ επί του σκάφους θα απαγορεύεται επίσης να βρίσκονται σε ακτίνα ενός ναυτικού μιλίου από τις περιοχές που περιλαμβάνονται στο διάταγμα. Η επιβίβαση ή η αποβίβαση επιβατών θα απαγορεύεται επίσης στις επηρεαζόμενες περιοχές.

Ενώ τα νέα μέτρα αποσκοπούν στον περαιτέρω περιορισμό της ανάρμοστης συμπεριφοράς, η κυβέρνηση έχει μαλακώσει τη γλώσσα γύρω από το αρχικό διάταγμα του 2020 κατά του «υπερτουρισμού» υπέρ του αναθεωρημένου όρου «υπεύθυνος τουρισμός». Η επικαιροποίηση αναγνωρίζει ότι η αρχική διατύπωση ήταν αντίθετη προς την κύρια βιομηχανία των νησιών, σημειώνοντας ότι «ο τουρισμός αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 45% του ΑΕΠ της κοινότητας».

Τα νησιά αποτελούν εδώ και καιρό κόμβους νυχτερινής διασκέδασης για νέους ταξιδιώτες και διεθνείς διασημότητες.

Το αρχικό διάταγμα των 22 άρθρων που εισήχθη το 2020 προκλήθηκε από αναφορές των μέσων ενημέρωσης για «αγενή συμπεριφορά σε ορισμένες τουριστικές περιοχές» της Μαγιόρκα και της Ίμπιζα, που αποδόθηκε σε μεγάλο βαθμό στην κατανάλωση αλκοόλ. Η συμπεριφορά αυτή είχε βλάψει την εικόνα των προορισμών και είχε δημιουργήσει μια σκηνή νυχτερινής ζωής που υποβάθμιζε τις περιοχές για τους κατοίκους.

«Χρόνο με το χρόνο εμφανίζονται ειδήσεις που σχετίζονται με την αγενή συμπεριφορά νεαρών τουριστών, η οποία έχει προκαλέσει βαθιά ανησυχία στους υπόλοιπους πολίτες, στον ξενοδοχειακό τομέα και στις εμπλεκόμενες διοικήσεις», αναφέρει το διάταγμα, σημειώνοντας ότι έχουν σημειωθεί σοβαροί τραυματισμοί και θάνατοι.

Το διάταγμα περιγράφει μέτρα για τα τουριστικά καταλύματα, την πώληση και τη διαφήμιση αλκοολούχων ποτών, κυρώσεις και άλλα μέτρα για τον περιορισμό της επικίνδυνης ή ενοχλητικής συμπεριφοράς.

Το πρόσφατα τροποποιημένο διάταγμα για τον υπεύθυνο τουρισμό κατανέμει 16 εκατομμύρια ευρώ από έναν φόρο βιώσιμου τουρισμού για να βοηθήσει τις πληγείσες περιοχές να χρηματοδοτήσουν έργα για την ενθάρρυνση του υπεύθυνου τουρισμού.

Τον Απρίλιο, οι ντόπιοι στα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας κινητοποιήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του υπερτουρισμού, κατηγορώντας τους επισκέπτες ότι τους έβγαλαν από τα σπίτια τους και προκάλεσαν περιβαλλοντικές ζημιές ως αποτέλεσμα της αλματώδους αύξησης του αριθμού των τουριστών από 11,5 εκατομμύρια ετησίως σε 16 εκατομμύρια την τελευταία δεκαετία.

Print Friendly, PDF & Email