Ισχυροποιεί Βορίδη ο Μητσοτάκης – Ο Κουτνατζής στην καυτή καρέκλα

Αναδιάρθρωση στο Επιτελικό Κράτος: Η ΕΥΠ φαίνεται ότι περνάει στον Άκη Σκέρτσο

Την ισχυροποίηση του Μάκη Βορίδη εντός του πλαισίου του Μεγάρου Μαξίμου, την εισαγωγή του Στέλιου Κουτνατζή στην… καυτή καρέκλα του γγ του πρωθυπουργού, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Κινήσεις με στόχο να περιορίσουν το εύρος των ανακατατάξεων και …αναταράξεων, θεωρούνται οι επιλογές Βορίδη και Κουτνατζή για την πλήρωση του κενού που αφήνουν οι απομακρύνσεις των Σταύρου Παπασταύρου και Γιάννη Μπρατάκου μετά τη συνάντησή τους με τον Βαγγέλη Μαρινάκη.

Στην πραγματικότητα, η θέση υφυπουργού στον πρωθυπουργό καταργείται και επανέρχεται σε επίπεδο γενικού γραμματέα. Αυτό σημαίνει χαμηλότερες αποδοχές και ειδικό βάρος. Επίσης, προκύπτει μια ευρύτερη διοικητική αναδιάρθρωση στο επιτελικό κράτος, στο πλαίσιο της οποίας φαίνεται ότι η αρμοδιότητα της ΕΥΠ ανατίθεται στον Άκη Σκέρτσο.

Ειδικότερα, ο νομικός Στέλιος Κουτνατζής, γ.γ. του υπουργικού συμβουλίου επί Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων, αναλαμβάνει τις αρμοδιότητες της ΓΓ Πρωθυπουργού, καθώς και την επιμέλεια της νομοθετικής ύλης για λογαριασμό του πρωθυπουργού. Αυτό σημαίνει ότι η διεύθυνση του γραφείου του πρωθυπουργού θα περάσει εν μέρει στον διευθυντή του γραφείου του στη Βουλή, καθώς ο Στέλιος Κουτνατζής θα έχει περισσότερο τεχνοκρατικό ρόλο.

Επίσης, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης αναλαμβάνει επιπλέον τη ρύθμιση θεμάτων οργάνωσης και λειτουργίας της κυβέρνησης και των κυβερνητικών οργάνων (π.χ. υπουργικού συμβουλίου) σε συνεργασία με τον Στέλιο Κουτναζτή. Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί την αναβάθμιση του Μάκη Βορίδη, ο οποίος αποκτά ευρύτερες αρμοδιότητες σε ρόλο αναπληρωτή πρωθυπουργού.

Επίσης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα ήδη υπάρχοντα στελέχη του Μαξίμου συνεχίζουν με τις αρμοδιότητες που είχαν. Επιπλέον, ο Άκης Σκέρτσος αναλαμβάνει την εποπτεία και τη ρύθμιση των Οργανισμών και των Φορέων που υπάγονται στον Πρωθυπουργό (π.χ. Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής, Εθνική Επιτροπή για τα δικαιώματα του ανθρώπου, Εθνική Επιτροπή για Άτομα με Αναπηρία), σε αυτό το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνονται επίσης η ΕΥΠ. Τέλος, ο Θανάσης Κοντογεώργης την Ειδική Γραμματεία Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού

Ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού Θανάσης Νέζης αναλαμβάνει με τον κ. Κουτνατζή την επικοινωνία με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, καθώς και την επικοινωνία με το Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Βουλή και την Κοινωνία των Πολιτών.

Η Ελένη Σχινά αναλαμβάνει Διευθύντρια του Ιδιαίτερου Γραφείου του Πρωθυπουργού (μαζί με το αρχείο και το πρωτόκολλο του ΠΘ)

Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Παύλος Μαρινάκης, συνεχίζει να έχει τις αρμοδιότητες των ΜΜΕ, την εκπροσώπηση του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης.

Όπως λένε στην κυβέρνηση, πλέον υπάρχουν καθαροί ρόλοι και ξεκάθαρες αρμοδιότητες σχετικά με το ποιος κάνει τι στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ επισημαίνουν ότι ο αριθμός των μελών του υπουργικού συμβουλίου μειώνεται κατά δύο (έναν υπουργό και έναν υφυπουργό), καθώς οι αρμοδιότητές των κ. Παπασταύρου και Μπρατάκου κατανέμονται σε ήδη υπάρχοντα μέλη της κυβέρνησης.

Print Friendly, PDF & Email