Ιρλανδός ΥΠΕΞ: Η δράση του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσε να απειλήσει την ειρηνευτική διαδικασία στη Β.Ι.

Η δράση της βρετανικής κυβέρνησης για την κατάργηση τμημάτων του Πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας θα μπορούσε να «υπονομεύσει θεμελιωδώς τη λειτουργία των θεσμών της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Βόρεια Ιρλανδία», προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας, Simon Coveney.

Οι εντάσεις αυξήθηκαν τις τελευταίες ημέρες μετά την εμφάνιση αναφορών ότι το Λονδίνο εξετάζει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει μονομερώς τμήματα της συμφωνίας. Ο Ιρλανδός Taoiseach Micheál Martin προέτρεψε κατά μιας τέτοιας ενέργειας την περασμένη εβδομάδα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Boris Johnson, ο οποίος πρόκειται να επισκεφθεί τη Βόρεια Ιρλανδία τη Δευτέρα.

Μιλώντας την Κυριακή, ο Coveney δήλωσε ότι τέτοιου είδους «σπαζοκεφαλιές και μεγαλοστομίες» όπως αυτές που παρατηρήθηκαν από το Westminster δεν βοηθούν και προειδοποίησε ότι «θα μπορούσαν να είναι βαθιά επιζήμιες για τη σχέση μεταξύ της Βρετανίας και της Ιρλανδίας, αν δεν βάλουμε μυαλό τις επόμενες ημέρες».

Μια απόφαση του Λονδίνου να παρεκκλίνει από το Πρωτόκολλο, πρόσθεσε, «θα έστελνε πρωτοσέλιδα σε όλο τον κόσμο ότι η Βρετανία είναι έτοιμη να παραβιάσει το διεθνές δίκαιο».

Το Σάββατο, ο Martin δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η πραγματική πρόκληση για τη συμφωνία δεν είναι η συντεχνία αλλά η βρετανική κυβέρνηση, η οποία, όπως είπε, πρέπει να αποφασίσει τι θέλει και να το επικοινωνήσει στην ΕΕ.

Κατηγόρησε επίσης τον πρώην διαπραγματευτή του Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit, David Frost, ότι προσπάθησε σκόπιμα να υπονομεύσει τον ομόλογό του της ΕΕ, Maroš Šefčovič, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών το 2021, θέτοντας το ζήτημα της εμπλοκής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στο πρωτόκολλο.

Ο Frost το αμφισβήτησε αυτό στο Twitter, προσθέτοντας: «Εάν οι θέσεις [της κυβέρνησης της Αυτού Μεγαλειότητας] αγνοούνται ή παραποιούνται, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η μονομερής δράση βρίσκεται στο τραπέζι».

Molly Killeen

πηγή: euractiv.gr

Print Friendly, PDF & Email