ΗΠΑ: Δεν διακόπτουν τη μεταφορά όπλων στο Ισραήλ καθώς «αυξήθηκε» η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ σημείωσε σχετική πρόοδο στην αύξηση της ροής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και ότι ως εκ τούτου δεν θα περιορίσει τις μεταφορές όπλων στο Ισραήλ όπως απείλησε να κάνει πριν από έναν μήνα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν θέσει αρχικά προθεσμία τον περασμένο μήνα ώστε το Ισραήλ να στείλει περισσότερα τρόφιμα και βοήθεια στη Γάζα, διαφορετικά θα κινδύνευε με μείωση της στρατιωτικής υποστήριξης.
Λίγο πριν την επνοή της προθεσμίας, οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ έκαναν γνωστό την Τρίτη πως άνοιξε ακόμη μια διέλευση για να παραδίδεται ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.
Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα «μας ενημέρωσε (…) ότι έγινε παράδοση βοήθειας από μια πρώτη οχηματοπομπή που διήλθε» από τη διέλευση Κισουφίμ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, διευκρινίζοντας πως επρόκειτο για 15 φορτηγά που μετέφεραν δέματα με τρόφιμα και αλεύρι.
Ωστόσο, οι ομάδες αρωγής λένε ότι οι συνθήκες είναι χειρότερες από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στον πόλεμο που ήδη διαρκεί 13 μήνες.
Η απόφαση από τις Ηνωμένες Πολιτείες έρχεται παρά τις ανακοινώσεις διεθνών οργανώσεων που λένε ότι το Ισραήλ απέτυχε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των Αμερικανών και να επιτρέψει μεγαλύτερη ανθρωπιστική πρόσβαση στη Λωρίδα της Γάζας.
Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) και οκτώ διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις εκτίμησαν ωστόσο πως η βοήθεια που εισέρχεται στη Λωρίδα της Γάζας παραμένει εντελώς ανεπαρκείς, με δεδομένες τις τεράστιες ανάγκες.
«Το Ισραήλ δεν συμμορφώθηκε προς τις απαιτήσεις του συμμάχου του (των ΗΠΑ), με τίμημα τεράστιο ανθρώπινο κόστος για τους αμάχους», εκτίμησαν οι οκτώ ΜΚΟ, στις οποίες συγκαταλέγονται οι Oxfam και Save the Children.
«Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας είναι σήμερα στο χειρότερο σημείο της από την έναρξη του πολέμου (…) Καλούμε την αμερικανική κυβέρνηση να συμπεράνει αμέσως ότι το Ισραήλ παραβιάζει τις δεσμεύσεις του», υπογράμμισαν οι οργανώσεις.
Σχολιάζοντας την απόφαση της Ουάσιγκτον, η Χαμάς χαρακτήρισε τις ΗΠΑ «συνεργό» στον «βάρβαρο γενοκτονικό πόλεμο εναντίον του λαού μας».
Προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον για βίαιο εκτοπισμό Παλαιστινίων
Την ίδια ώρα, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ τόνισε πως «δεν πρέπει να υπάρξει βίαιος εκτοπισμός (Παλαιστινίων) ούτε πολιτική που καταδικάζει σε λιμοκτονία» τον πληθυσμό της Γάζας, προειδοποιώντας ότι κάτι τέτοιο θα είχε σοβαρές επιπτώσεις σύμφωνα με το αμερικανικό και το διεθνές δίκαιο.
Η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ δήλωσε ότι «χάρη στην παρέμβαση των ΗΠΑ, το Ισραήλ έχει κάνει ορισμένα σημαντικά βήματα» προκειμένου να αντιμετωπίσει την «αδιαμφισβήτητη ανθρωπιστική κρίση» στον παλαιστινιακό θύλακα.
«Εν τούτοις, το Ισραήλ πρέπει να διασφαλίσει πως τα μέτρα που λαμβάνει εφαρμόζονται πλήρως – και η βελτίωση να διατηρηθεί σε βάθος χρόνου», είπε σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Χειρονομία ανθρωπιστικής φύσης από το Ισραήλ στη Γάζα
Καθώς ο πόλεμος του Ισραήλ και της Χαμάς, που διανύει πλέον την 404η ημέρα του, έχει βυθίσει τον πληθυσμό σε χωρίς προηγούμενο ανθρωπιστική κρίση, οι ΗΠΑ είχαν δώσει προθεσμία στις ισραηλινές αρχές ως τα μέσα Νοεμβρίου για να επιτρέψουν την αύξηση της βοήθειας προς τους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας, που απειλούνται να λιμοκτονήσουν, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Με κοινή επιστολή τους που έφερε ημερομηνία 13η Οκτωβρίου, οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ, οι Άντονι Μπλίνκεν και Λόιντ Όστιν, είχαν διατυπώσει σειρά αξιώσεων στο Ισραήλ για να επιτρέψει την αύξηση της βοήθειας, δίνοντάς του προθεσμία 30 ημερών για να απαντήσει.
Σε διαφορετική περίπτωση, είχαν διαμηνύσει, η Ουάσιγκτον θα εξέταζε το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην αναστολή μέρους της στρατιωτικής βοήθειας που παρέχει στο Ισραήλ.
Η επιστολή αναφερόταν ιδίως στην ανάγκη το Ισραήλ να αφήνει να εισέρχονται ως και 350 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια ημερησίως, να ανοίξει πέμπτο σημείο διέλευσης στη Λωρίδα της Γάζας και να περιορίσει το εύρος των διαταγών που εκδίδει οι άμαχοι να απομακρυνθούν εσπευσμένα τομείς του παλαιστινιακού θυλάκου.
Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας ξέσπασε όταν έγινε η άνευ προηγουμένου έφοδος της Χαμάς σε νότιους τομείς της επικράτειας του Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023, κατά τη διάρκεια της οποίας έχασαν τη ζωή τους 1.206 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε ισραηλινά επίσημα δεδομένα, η οποία συμπεριλαμβάνει ομήρους που σκοτώθηκαν ενώ βρίσκονταν σε αιχμαλωσία ή ήταν ήδη νεκροί όταν μεταφέρθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας.
Την ίδια ημέρα απήχθησαν 251 άνθρωποι, από τους οποίους 97 θεωρείται πως συνεχίζουν να κρατούνται όμηροι στον θύλακο, πλην όμως 34 από αυτούς τους τελευταίους έχουν κηρυχθεί νεκροί από το ισραηλινό γενικό επιτελείο.
Η ευρείας κλίμακας ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση για να αφανιστεί το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα έκτοτε έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 43.665 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, κατά δεδομένα του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, που χαρακτηρίζονται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ, και βύθισε την πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας σε ανθρωπιστική καταστροφή.
Τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν μόνο την Τρίτη σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον παλαιστινιακό θύλακο, σύμφωνα με εκπρόσωπο της πολιτικής προστασίας.
Παράλληλα ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως τέσσερα μέλη του σκοτώθηκαν στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου εξαπέλυσε νέα επίθεση από την 6η Οκτωβρίου, αυξάνοντας σε 376 τον επίσημο απολογισμό των ισραηλινών απωλειών στον παλαιστινιακό θύλακο αφότου άρχισαν οι χερσαίες επιχειρήσεις εκεί, την 27η Οκτωβρίου 2023.
Η Τζόις Μισούγια, υπηρεσιακή επικεφαλής του γραφείου συντονισμού ανθρωπιστικών υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών, κατήγγειλε την «καθημερινή βαρβαρότητα» που υφίστανται οι Παλαιστίνιοι, κάνοντας λόγο για πράξεις που μπορεί να αποτελούν «τα πιο σοβαρά εγκλήματα δυνάμει του διεθνούς δικαίου».