ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ… ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΧΟΥΣ ΕΞΥΠΝΩΝ ΟΙΚΙΑΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΝΑ ΠΑΡΑΣΧΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥΣ…
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ – ΠΑΛΛΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ – ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
Οι εν λόγω εταιρείες συλλέγουν πολύ περισσότερα δεδομένα από όσα χρειάζονται για την λειτουργία των προίόντων τους..
Οι ιδιοκτήτες έξυπνων οικιακών συσκευών καλούνται να δώσουν σωρεία προσωπικών δεδομένων που στη συνέχεια κοινοποιούνται δυνητικά σε εταιρείες κοινωνικών μέσων όπως η TikTok, σύμφωνα με έρευνα.
διαπιστώθηκε ότι οι εταιρείες φαίνεται να συγκεντρώνουν πολύ περισσότερα δεδομένα από όσα χρειάζονται για τη λειτουργία των προϊόντων. Αυτό περιλαμβάνει έξυπνες τηλεοράσεις που ζητούν τις συνήθειες θέασης των χρηστών και ένα έξυπνο πλυντήριο ρούχων που απαιτεί την ημερομηνία γέννησης των ατόμων.
Ο Rocio Concha, διευθυντής πολιτικής και υπεράσπισης στο Who?, δήλωσε: «Οι καταναλωτές έχουν ήδη πληρώσει για έξυπνα προϊόντα, σε ορισμένες περιπτώσεις χιλιάδες λίρες, επομένως είναι υπερβολικό να συνεχίσουν να «πληρώνουν» με τα προσωπικά τους στοιχεία».
Είπε ότι οι εταιρείες δεν πρέπει να συλλέγουν περισσότερα δεδομένα από όσα χρειάζονται «για να παρέχουν την υπηρεσία που προσφέρεται, ιδιαίτερα εάν πρόκειται να θάψουν αυτές τις σημαντικές πληροφορίες με μακροσκελούς όρους και προϋποθέσεις».
Η ομάδα καταναλωτών ανέλυσε τις πρακτικές συλλογής δεδομένων δημοφιλών εμπορικών σημάτων πίσω από μια σειρά έξυπνων συσκευών. Οι ειδικοί εξέτασαν ποιες πληροφορίες χρειάζονται για να δημιουργήσουν έναν λογαριασμό, ποιες άδειες δεδομένων ζητούν οι εφαρμογές τους και ποιες δραστηριότητες παρακολουθούν οι εταιρείες μάρκετινγκ στα προϊόντα των χρηστών.
Κάθε επωνυμία εξέτασε τα απαιτούμενα ακριβή δεδομένα τοποθεσίας καθώς και ένα κατά προσέγγιση, παρά το γεγονός ότι αυτό αναμφισβήτητα δεν είναι απαραίτητο για τη λειτουργικότητα του προϊόντος.
Για έξυπνες κάμερες και κουδούνια πόρτας, βρήκε ότι οι συσκευές Ezviz, που πωλούνται από μεγάλα καταστήματα λιανικής, συμπεριλαμβανομένης της Argos, είχαν μακράν τις περισσότερες ενεργές εταιρείες παρακολούθησης. Αυτό περιελάμβανε τη μονάδα επιχειρηματικού μάρκετινγκ της TikTok, την Pangle, τη Huawei, καθώς και την Google και τη Meta.
Κάθε μάρκα έξυπνης κάμερας και κουδουνιού πόρτας αξιολόγησε τις χρησιμοποιημένες υπηρεσίες παρακολούθησης από την Google, ενώ οι Blink και Ring συνδέθηκαν επίσης με τη μητρική εταιρεία Amazon . Το προϊόν Nest της Google απαιτεί το πλήρες όνομα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, την ημερομηνία γέννησης και το φύλο του χρήστη.
Η Amazon είπε ότι «ποτέ» δεν πουλά τα προσωπικά δεδομένα των πελατών και «δεν σταματά ποτέ να εργάζεται για να διατηρεί ασφαλή τα στοιχεία [των πελατών] τους». Είπε ότι τα δεδομένα χρησιμοποιήθηκαν υπεύθυνα για την παροχή προϊόντων που αγαπούν οι πελάτες.
Η Google είπε ότι συμμορφώνεται με τους «ισχύοντες νόμους περί απορρήτου» και «παρέχει διαφάνεια» στους χρήστες σχετικά με τα δεδομένα που συλλέγει.
Τα έξυπνα ηχεία υποτίθεται ότι ακούνε μόνο όταν τα θέλετε, αλλά ποια; διαπίστωσε ότι η Bose μοιράζεται δεδομένα χρήστη με τη Meta, τη μητρική εταιρεία του Facebook. Η Bose αρνήθηκε να σχολιάσει.
Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι οι εταιρείες ζητούσαν την ημερομηνία γέννησης των χρηστών – αν και αυτή ήταν προαιρετική σε ορισμένα μηχανήματα.
Σύμφωνα με τους Γενικούς Κανονισμούς Προστασίας Δεδομένων (γνωστός ως GDPR), οι εταιρείες πρέπει να είναι διαφανείς σχετικά με τα δεδομένα που συλλέγουν και τον τρόπο επεξεργασίας τους. Τα δεδομένα που συλλέγονται πρέπει επίσης να είναι σχετικά και να περιορίζονται σε ό,τι είναι απαραίτητο για να πραγματοποιηθεί η επεξεργασία.
Ωστόσο, υποστήριξε ότι οι λόγοι για τη λήψη πληροφοριών είναι συχνά πολύ ευρείς για να τους εκτιμήσουν οι καταναλωτές, με τις εταιρείες να ισχυρίζονται «νόμιμα συμφέροντα». Ο πρωταθλητής καταναλωτών είπε ότι όταν οι καταναλωτές κάνουν κλικ στην αποδοχή, εκτός και αν αναλύσουν προσεκτικά τα ψιλά γράμματα, δεν έχουν ιδέα τι θα συμβεί στη συνέχεια με τα δεδομένα τους.