Ιεράπετρα: Αστυνομικοί κλήθηκαν να παρέμβουν σε σχολική παράσταση που… ενόχλησε

Οργή και αγανάκτηση έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία της Ιεράπετρας η εμφάνιση αστυνομικών, το πρωί της Πέμπτης, σε θεατρική παράσταση του 1ου ΕΠΑΛ Ρεθύμνου, στα πλαίσια του 1ου Πανελλήνιου Μαθητικού Φεστιβάλ Θεάτρου.

Όπως αναφέρουν τοπικά μέσα οι μαθητές παρουσίαζαν το έργο «Ο Εχθρός της Τάξης» του Νάιτζελ Γουίλιαμς το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1978 στο Λονδίνο και σχολιάζει την απάθεια και την επαναστατική διάθεση των μαθητών σε ένα λονδρέζικο σχολείο τη δεκαετία του 1970.

Κατά τη διάρκεια της παράστασης, την οποία πέρα από τους μαθητές, παρακολουθούσαν μόνο οι καθηγητές τους και διάφοροι αιρετοί και υπεύθυνοι της διοργάνωσης, συμπεριλαμβανόταν μια σκηνή κατά τη διάρκεια της οποίας οι μαθητές υποδυόμενοι άλλους… μαθητές, είχαν ένα έντονο διάλογο εντός μιας σχολικής αίθουσας ο οποίος κατέληγε με μια μαθήτρια να τραβά και να πετά στο πάτωμα μια γιρλάντα με ελληνικές σημαίες.

Αυτός, σύμφωνα με πληροφορίες του Ράδιο Λασίθι, ήταν ο λόγος κάποιος από τους παρεβρισκόμενους προέβη σε καταγγελία προς το ΑΤ Ιεράπετρας, με αποτέλεσμα τρεις αστυνομικοί να φτάσουν στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» όπου διεξαγόταν η παράσταση.

Σε καταγγελία της η ΕΛΜΕ Λασιθίου κάνει λόγο για περιστατικό που «εκφράζει τον νεοσυντηριτισμό και τον σκοταδισμό μιας μερίδας της κοινωνίας μας» και αναφέρει πως οι αστυνομικοί ζήτησαν και κατέγραψαν τα στοιχεία των υπεύθυνων καθηγητών, ενώ μετά το περιστατικό κατέβηκαν από την διαδικτυακή πλατφόρμα του φεστιβάλ τα βίντεο των παραστάσεων.

«Η θέα οπλισμένων αστυνομικών οργάνων σε ένα χώρο μαθητικής τέχνης αποτελεί ύβρι για την ίδια την δημοκρατία» τονίζει η ΕΛΜΕ Λασιθίου και προσθέτει:

«Η ελευθερία της ανθρώπινης έκφρασης μέσω της Τέχνης είναι προφανέστατα αδιαμφισβήτητη. Όσο κι αν επιχειρούν ορισμένοι να επιστρέψει η κοινωνία σε εποχές γύψου και φίμωσης, όσο και αν οι νοσταλγοί της λογοκρισίας αρχίζουν να ξεθαρρεύουν, τολμώντας να βάλουν στο στόχαστρό τους ακόμα και μαθητικές παραστάσεις, δεν θα τους περάσει.

Ως ΕΛΜΕ Λασιθίου δηλώνουμε την απερίφραστη στήριξή μας στους συντελεστές της παράστασης και ξεκαθαρίζουμε πως θα είμαστε -εκ του ρόλου μας ορμώμενοι- πάντα αρωγοί της ανθρώπινης δημιουργικότητας και υπερασπιστές του ιερού δικαιώματος που έχει ο άνθρωπος στην ελεύθερη καλλιτεχνική έκφραση. Γνωρίζουμε καλά πως το επίπεδο της καλλιτεχνικής ελευθερίας αντικατοπτρίζει το επίπεδο ελευθερίας μιας δημοκρατίας.

Τελικά ο «Εχθρός της Τάξης» (τίτλος του έργου του Νάιτζελ Γουίλιαμς το οποίο ανέβασαν τα παιδιά) ίσως να βρίσκεται στον μαύρο κι άραχνο μεσαίωνα που κατοικεί στο μυαλό ορισμένων. Θερμά συγχαρητήρια στους συντελεστές του Φεστιβάλ, σε όλα τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν και κυρίως στα παιδιά και τους καθηγητές του 1ου ΕΠΑΛ Ρεθύμνου. Το γεγονός ότι η επιτροπή τους φετιβάλ τίμησε την προσπάθεια της συγκεκριμένης ομάδας με τον έπαινο της ελεύθερης έκφρασης και της επιλογής έργου, αποτελεί παράδειγμα για όλους μας στήριξης και προστασίας της ελεύθερης καλλιτεχνικής έκφρασης».