Η θλιβερή στιγμή στη Βουλή που πρέπει να μας προβληματίσει
Ανάπηροι αθλητές κλήθηκαν να τιμηθούν σε μία μη προσβάσιμη Βουλή. Και αυτό είναι καθρέφτης της κοινωνίας μας.
Ένα θλιβερό περιστατικό σημειώθηκε τη Δευτέρα (4/11) στη Βουλή, όταν αθλητές και αθλήτριες που συμμετείχαν και διέπρεψαν στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες που διεξήχθησαν στο Παρίσι το καλοκαίρι του 2024, κλήθηκαν στο ελληνικό κοινοβούλιο σε μία ειδική τελετή προς τιμήν τους.
Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο της Διάσκεψης με θέμα “Προωθώντας την ασφάλεια, την ακεραιότητα, την ισότητα και τη συμπερίληψη στον αθλητισμό”, που διοργάνωσαν η Βουλή των Ελλήνων και η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, και στη διάρκεια της οποίας τιμήθηκαν αθλητές και αθλήτριες που πήραν από την 1η έως την 8η θέση στους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες “Παρίσι 2024”.
Και μέχρι εδώ καλά. Το θλιβερό, όμως, της υπόθεσης έγκειται στο γεγονός ότι ανάπηροι αθλητές κλήθηκαν να τιμηθούν σε μία μη προσβάσιμη Βουλή.
Ενδεικτικό είναι το στιγμιότυπο, όπου οι Παραολυμπιονίκες και χρήστες αμαξιδίου παρακολουθούν την εκδήλωση στον διάδρομο της αίθουσας της Ολομέλειας, επειδή δεν υπάρχουν προσβάσιμα έδρανα. Όπως επίσης και η στιγμή, όπου ο Πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, Γιώργος Καπελάκης, μιλά δίπλα από ένα έδρανο, με το μικρόφωνο στραμμένο προς τα έξω.
Ωστόσο δεν πρέπει να μας εκπλήσσει.
Η αδιαφορία της Πολιτείας απέναντι στα ανάπηρα άτομα μπορεί να έκανε αισθητή την εμφάνισή της στο “ναό της δημοκρατίας”, ωστόσο αντικατοπτρίζει το πως είναι η καθημερινότητα χιλιάδων αναπήρων στην Ελλάδα. Γεμάτη εμπόδια και αποκλεισμούς.
Από τους μη προσβάσιμους δρόμους, τα μη προσβάσιμα λεωφορεία, τρένα, πλοία, αεροπλάνα, τα μη προσβάσιμα σχολεία και πανεπιστήμια, τις ανύπαρκτες υποδομές σε εστιατόρια, μαγαζιά, μουσεία, θέατρα, κλαμπ (όπως ράμπες και αναπηρικές τουαλέτες), τις μηδαμινές ευκαιρίες στην εργασία, την πολιτική, ή ακόμα και τον αθλητισμό.
Όπως είπε ο κ. Καπελάκης κατά την ομιλία του στη Βουλή,
“Οι ευκαιρίες πρόσβασης των αναπήρων στα αθλητικά και κοινωνικά δρώμενα συχνά παραβλέπονται, υποχρηματοδοτούνται ή υποτιμούνται. Τα στατιστικά δείχνουν ότι θα άτομα με αναπηρία έχουν δύο φορές λιγότερες πιθανότητες να ασκηθούν και να λάβουν μέρος σε αθλητικά προγράμματα συγκριτικά με τα άτομα χωρίς αναπηρία. Η μειωμένη συμμετοχή δεν οφείλεται σε έλλειψη ενδιαφέροντος αλλά κυρίως στην δυσκολία πρόσβασης σε χώρους άθλησης και στην μειωμένη διαθεσιμότητα αθλητικού εξοπλισμού και προγραμμάτων άσκησης”.
Όσα αναφέραμε είναι μόλις μερικά από τα αμέτρητα εμπόδια που επιβάλλονται στα ανάπηρα άτομα και που έχουν ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό τους από το κοινωνικό σύνολο.
Η ανάρτηση των “Cool Crips” (Σπύρου Νταντανίδη και Γρηγόρη Χρυσικού) στα social media τα λέει όλα:
“Αυτήν την Δευτέρα ήταν προσκεκλημένες στην Βουλή η Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή ομάδα. Αναπόφευκτα λοιπόν, το κτίριο της Βουλής και πιο συγκεκριμένα η αίθουσα της Ολομέλειας γέμισε με ανάπηρα άτομα.
Το αποτέλεσμα;
Να αποκαλυφθούν ή να κάνουν μπαμ αν θέλετε, για άλλη μια φορά, οι ελλείψεις του «ναού της δημοκρατίας» όσον αφορά την προσβασιμότητα.
Το μη προσβάσιμο βήμα, τα μη προσβάσιμα έδρανα, η μη πρόβλεψη για βαρήκοα άτομα που δεν γνωρίζουν νοηματική και οι κακοφτιαγμένες ράμπες είναι μόνο μερικές από αυτές…
Και η εικόνα του Προέδρου της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής να μιλάει από το πλάι του εδράνου με το μικρόφωνο στραμμένο προς τα έξω και πίσω του χρήστες/τριες αμαξιδίου «παρκαρισμένοι» στο διάδρομο αντικατοπτρίζει ακριβώς αυτό που βιώνουμε…
Ναι μεν κάπου εκεί τριγύρω (στην καλή περίπτωση γιατί υπάρχουν και τα ιδρύματα) αλλά ποτέ ισότιμα!
Τι απαιτήσεις όμως μπορούμε να έχουμε όταν η ίδια η Βουλή μας επιβάλλει εμποδια; Πώς και γιατί να νιώθουμε ισότιμοι πολίτες όταν μέσα στο σύμβολο της δημοκρατίας είμαστε αποκλεισμένοι/ες/α;
Υ.Γ Θέλουμε και ανάπηρους/ες βουλευτές/τριες τρομάρα μας”
Ευχαριστούμε τον κ. Νίκο Καρανικόλα για την ευγενική παραχώρηση της φωτογραφίας