Η Τέιλορ Σουίφτ στην φαρέτρα της ΕΕ ενόψει Ευρωεκλογών;

EURACTIV.com with AFP | Μεταφρασμένο από Μαριάνθη Πελεκανάκη

Η ΕΕ κάλεσε την Τετάρτη (10 Ιανουαρίου) το είδωλο της αμερικανικής ποπ Τέιλορ Σουίφτ να βοηθήσει τους νέους ψηφοφόρους να αποτινάξουν από πάνω τους την απάθεια και να προσέλθουν στις κάλπες για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Η Αμερικανίδα ποπ σταρ που βρίσκεται στην κορυφή των charts θα φέρει την επιτυχημένη περιοδεία της “Eras Tour” στο Παρίσι στις 9 Μαΐου, ένα μήνα πριν οι ψηφοφόροι στα 27 κράτη της ΕΕ προσέλθουν στις κάλπες για να εκλέξουν τους επόμενους ευρωβουλευτές.

Και οι Βρυξέλλες ελπίζουν ότι θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει λίγη από τη αστερόσκονη της για να πείσει τους νεότερους ψηφοφόρους να ψηφίσουν – όπως έκανε πέρυσι στις ΗΠΑ.

«Η Τέιλορ Σουίφτ τον περασμένο Σεπτέμβριο, έκανε μια έκκληση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προς τους νέους Αμερικανούς να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους και την επομένη της ανάρτησής της 35.000 νέοι Αμερικανοί εγγράφηκαν», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Τώρα, η Τέιλορ Σουίφτ στις 9 Μαΐου – την Ημέρα της Ευρώπης – θα βρίσκεται στο Παρίσι για μια συναυλία, οπότε θα ήθελα πολύ να ελπίζω ότι θα κάνει το ίδιο για τους νέους Ευρωπαίους».

Και πρόσθεσε: «Ελπίζω πάρα πολύ ότι κάποιος από την ομάδα των μέσων ενημέρωσής της παρακολουθεί αυτή τη συνέντευξη Τύπου και θα της μεταφέρει το αίτημά μας».

Η Τέιλορ Σουίφτ- που τον περασμένο μήνα ανακηρύχθηκε πρόσωπο της χρονιάς για το 2023 από το περιοδικό Time – έχει τεράστιο κοινό παγκοσμίως ενώ οι σκληροπυρηνικοί φανς της είναι γνωστοί ως «Swifties».

Η περιοδεία της «Eras Tour», η οποία ξεκίνησε στις Ηνωμένες Πολιτείες πέρυσι, έγινε η πρώτη μουσική περιοδεία που απέφερε έσοδα άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ είναι γνωστό ότι επιθυμούν να αυξήσουν τη συμμετοχή των νέων, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι στις εκλογές του Ιουνίου θα υπάρξει έντονη αύξηση στην υποστήριξη της ακροδεξιάς σε όλο το μπλοκ.

Στις τελευταίες εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2019 ψήφισε το 42% των ατόμων με δικαίωμα ψήφου ηλικίας κάτω των 25 ετών και το 47% στην ηλικιακή ομάδα 25-39 ετών.

Η συνολική συμμετοχή στην ψηφοφορία ήταν λίγο πάνω από 50%.

Print Friendly, PDF & Email