Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΣΤΗ ΓΑΖΑ

Του Δημήτριου Μπονώρα, Αντιστράτηγος (ε.α) Επίτιμος Υπαρχηγός ΓΕΣ, Πρώην Γενικός Επιθεωρητής Στρατού, ΜΑ στις «Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Σπουδές» του ΕΚΠΑ.

Η αιματοχυσία, οι φρικτές πράξεις και οι κτηνώδεις συμπεριφορές από την Χαμάς, που είδαμε στις οθόνες μας στις 7 Οκτ 2023, είναι ένας κρίκος μιας αλυσίδας βίαιων και αποτρόπαιων πράξεων και από τις δύο πλευρές της σύγκρουσης που ξεκινά από τα μέσα του 20ου αιώνα.
Η συγκεκριμένη επιχείρηση της Χαμάς είχε ως στόχο να χάσει το Ισραήλ την αυτοκυριαρχία του και να ενεργήσει με βάση το συναίσθημα και όχι τη λογική.
Το λάθος που περιμένει η Χαμάς να κάνει το Ισραήλ είναι να εισβάλει με χερσαίες δυνάμεις στη Λωρίδα της Γάζας.
Η Λωρίδα της Γάζας είναι μια πυκνοκατοικημένη περιοχή που η έκτασή της είναι περίπου ίση μ’ αυτή της Άνδρου.
Η Χαμάς την έχει μετατρέψει σε έναν χώρο «καταστροφής εχθρικών δυνάμεων». Υπάρχει ένα πυκνό πλέγμα τούνελ που έχει μήκος 500 χιλ και επιτρέπει τη μετακίνηση, την προστασία του προσωπικού και την αποθήκευση κρίσιμων υλικών, πυρομαχικών και όπλων .
Έτσι μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι ο πρώτος επιχειρησιακός στόχος της Χαμάς είναι να αγκιστρώσει όσο μεγαλύτερο όγκο δυνάμεων των IDF (Israel Defence Forces) μπορεί για να δημιουργηθούν κενά στα βόρεια και δυτικά σύνορα του Ισραήλ. Ο δεύτερος στόχος είναι, εάν οι συνθήκες το επιτρέψουν, η Γάζα να γίνει το Στάλιγκραντ των IDF.
Όμως οι IDF έχουν πείρα και δεν πρόκειται να εισβάλλουν με χερσαίες δυνάμεις εάν δεν υπάρξουν αποδείξεις ότι η θέληση για μάχη των μαχητών της Χαμάς έχει καμφθεί.
Για να επιτευχθεί ο παραπάνω επιχειρησιακός στόχος των IDF εκτιμώ ότι θα γίνουν τα παρακάτω:
α. Αυστηρός αποκλεισμός της Γάζας ώστε η μείωση των τροφών, καυσίμων, νερού, ηλεκτρικού ρεύματος, υγειονομικού υλικού να πιέσουν τη Χαμάς να παραδοθεί και τους Παλαιστινίους να εγκαταλείψουν την Γάζα.
β. Η μορφολογία του εδάφους και η έκταση της Γάζας διευκολύνει την «επίθεση με πυρά». Αυτό σημαίνει ότι οι IDF θα αναπτυχθούν περιμετρικά της Γάζας και με πυρά πυροβολικού, βομβαρδισμούς από την Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία και από το Πολεμικό Ναυτικό θα καταστρέφουν στόχους σε όλο το εύρος της Γάζας. Η προτεραιότητα των στόχων θα είναι οι εγκαταστάσεις εκτόξευσης πυραύλων, η ηγεσία της Χαμάς, τα κέντρα αντίστασης, τα τούνελ και οι υποδομές.
γ. Διεξαγωγή ειδικών επιχειρήσεων για την εξόντωση της ηγεσίας της Χαμάς και την εκτέλεση «σαρωτικών επιθέσεων» με σκοπό την καταστροφή συγκεκριμένης δύναμης και την απόκτηση πληροφοριών για διάταξη και σύνθεση της Χαμάς.

Με μια σχετική βεβαιότητα η νέα περίοδος του πολέμου που ξεκίνησε στις 7 Οκτ 2023 θα έχει μεγάλη διάρκεια. Από την μια πλευρά το Ισραήλ επιθυμεί ο αυστηρός αποκλεισμός να οδηγήσει στο να καταναλωθούν τα αποθέματα και να αναγκαστούν οι Παλαιστίνιοι να εγκαταλείψουν τη Λωρίδα της Γάζας και ταυτόχρονα να εξαντληθούν τα πολεμικά αποθέματα της Χαμάς και να μειωθεί η θέλησή της να συνεχίσει τον πόλεμο.
Από την άλλη πλευρά, η Χαμάς θέλει να επαναφέρει στην παγκόσμια επικαιρότητα το θέμα της διαμάχης της με το Ισραήλ, να στρέψει όλους τους Μουσουλμάνους εναντίον του Ισραήλ και μέσα από εικόνες εξαθλίωσης των Παλαιστινίων και φρίκης λόγω των βομβαρδισμών να κάνουν τη Διεθνή Κοινότητα να δει με συμπάθεια τον αγώνα τους.
Αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος του Ισραήλ. Γιατί όσο θα περνά ο χρόνος τόσο θα αυξάνεται η πίεση από τη Διεθνή Κοινότητα να σταματήσουν οι μαζικοί βομβαρδισμοί και ο αυστηρός αποκλεισμός της Γάζας.
Ταυτόχρονα το Ισραήλ θα πρέπει να έχει υπόψη του ότι μετά τον πόλεμο και στην ειρήνη που θα ακολουθήσει θα πρέπει να συνυπάρξει με τους Παλαιστινίους. Έτσι οι ακρότητες, η αδιάκριτη βία, οι μαζικοί βομβαρδισμοί υπονομεύουν αυτή την συνύπαρξη και ενισχύουν το «συναίσθημα εχθρότητας» και την «εχθρική πρόθεση» που για τον Κλαούζεβιτς είναι τα στοιχεία που τροφοδοτούν τη σύγκρουση.
Εν κατακλείδι, το Ισραήλ θα πρέπει να δει τη σύγκρουση με τη Χαμάς ως μια ευκαιρία για να χτίσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τους μετριοπαθείς Παλαιστινίους ώστε μετά το πόλεμο να εδραιωθεί μία στέρεη ειρήνη.
Διαφορετικά εάν δίνει προτεραιότητα στην «ανταπόδοση», στη λήψη απόφασης με βάση το συναίσθημα και στη διατήρηση της φήμης για την «αξιόπιστη αποτροπή» θα ενεργεί με τρόπο που εξυπηρετεί τη στρατηγική της Χαμάς για μια συνεχόμενη σύγκρουση με τελική κατάληξη την αμοιβαία καταστροφή.

Print Friendly, PDF & Email