Η σεξουαλική εκμετάλλευση εκτίναξε τα κέρδη της καταναγκαστικής εργασίας: 236 δις το χρόνο

Sex traffickers βγάζουν 26.000$ από κάθε θύμα. Στην Ευρώπη τα μεγαλύτερα κέρδη από καταναγκαστική εργασία – 50 εκατ. άνθρωποι ανά τον κόσμο (1:150) σε συνθήκες σύγχρονης δουλείας.

Τα δίκτυα διακίνησης λευκής σαρκός και σεξουαλικής εκμετάλλευσης (sex traffickers) κερδίζουν κατά μέσο όρο 26.600 δολάρια ετησίως από κάθε θύμα τους ενώ παράλληλα η δράση του εκτινάσσει τα κέρδη από την καταναγκαστική εργασία σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ-ILO).

Η ΔΟΕ, σε σχετική έκθεση αναφέρει πως τα ετήσια παγκόσμια κέρδη από την καταναγκαστική εργασία αυξήθηκαν στα 236 δισ. δολάρια καθώς ένας αριθμός ρεκόρ ανθρώπων σε όλο τον κόσμο εργάζεται υπό συνθήκες σύγχρονης δουλείας.

Η δε σεξουαλική εκμετάλλευση είναι μακράν η πιο προσοδοφόρα μορφή καταναγκαστικής εργασίας με κέρδη 172,6 δισ. δολάρια.

Αν και μόνο το 27% των ανθρώπων που υπόκεινται σε καταναγκαστική εργασία υπέστη σεξουαλική εκμετάλλευση, σύμφωνα με την ΔΟΕ, τα κέρδη που προέκυψαν από αυτό το έγκλημα αντιστοιχούσαν στο 73% των συνολικών παράνομων κερδών από όλες τις μορφές καταναγκαστικής εργασίας.

Η ΔΟΕ επισημαίνει επίσης ότι οι νέες εκτιμήσεις της για τα κέρδη από την καταναγκαστική εργασία έδειξαν αύξηση 37% σε σχέση με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύτηκαν το 2014. Συγκεκριμένα ανήλθαν στα 233,5δισ. δολάρια.

″Αυτά τα παράνομα κέρδη είναι οι μισθοί που δικαιωματικά ανήκουν στους εργαζόμενους αλλά παραμένουν στα χέρια των εκμεταλλευτών τους, ως αποτέλεσμα των καταναγκαστικών πρακτικών τους”, αναφέρει η έκθεση του ΔΟΕ.

Σύμφωνα με την οργάνωση, όπως αναφέρει ο Guardian, η άνοδος των κερδών τροφοδοτήθηκε από την αύξηση του αριθμού των ανθρώπων σε καταναγκαστική εργασία –μια μορφή σύγχρονης δουλείας– και από τα υψηλότερα κέρδη που προέρχονται από την εκμετάλλευση των θυμάτων.

Πλέον υπάρχουν περίπου 49,6 εκατομμύρια άνθρωποι (1 στους 150) ανά τον κόσμο παγιδευμένοι σε μορφές σύγχρονης δουλείας, εκ των οποίων 27,6 εκατομμύρια εργάζονται σε συνθήκες καταναγκαστικής εργασίας, ενώ 22 εκατομμύρια είναι εγκλωβισμένοι σε καταναγκαστικούς γάμους.

Διακινητές, εγκληματίες και οι αδίστακτοι εργοδότες έβγαζαν κατά μέσο όρο σχεδόν 10.000 δολάρια για κάθε θύμα ενώ σύμφωνα με την έκθεση, οι άνθρωποι που αναγκάζονταν να εργάζονται σε βιομηχανίες παρήγαγαν 35,4 δισ. δολάρια ετησίως για τους εκμεταλλευτές τους, ενώ εκείνοι στον τομέα των υπηρεσιών περίπου 21 δισ. δολάρια και ακολουθούν ο γεωργικός τομέας με 5δισ. δολάρια και οι οικιακή εργασία με 2,6δισ. δολάρια (γράφημα Statista).

Infographic: Sexual Exploitation Drives Forced Labor Profits | Statista You will find more infographics at Statista
Γεωγραφικά, τα υψηλότερα κέρδη από την καταναγκαστική εργασία ήταν στην Ευρώπη και την κεντρική Ασία, ακολουθούμενη από την Ασία και τον Ειρηνικό, και μετά την Αμερική, σύμφωνα με τη ΔΟΕ.

Ο Gilbert Houngbo, γενικός διευθυντής της ΔΟΕ, σχολίασε: «Η καταναγκαστική εργασία διαιωνίζει κύκλους φτώχειας και εκμετάλλευσης και πλήττει την καρδιά της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Τώρα γνωρίζουμε ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί. Η διεθνής κοινότητα πρέπει επειγόντως, ενωμένη να αναλάβει δράση για να τερματιστεί αυτή η αδικία, να διαφυλαχθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και να υποστηριχθούν οι αρχές της δικαιοσύνης και της ισότητας για όλους».

Print Friendly, PDF & Email