Η Σερβία αρνείται τη γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα με διάφορες μορφές εδώ και 27 χρόνια

Εδώ και 27 χρόνια, η Σερβία αρνείται την γενοκτονία της Σρεμπρένιτσας με διάφορες μορφές, από την άρνηση ότι υπήρξε έγκλημα, μέσω της άρνησης του αριθμού των δολοφονηθέντων και της ιδιότητας του πολίτη, μέχρι την άρνηση του γεγονότος ότι υπάρχουν καν αποφάσεις γενοκτονίας, δήλωσαν οι συμμετέχοντες σε φόρουμ με τίτλο «Αναγνωρίζοντας τη γενοκτονία και σηματοδοτώντας επίσημα την 11η Ιουλίου ως υπόσχεση για την ειρήνη» στο Βελιγράδι.

Η Ισιδόρα Στάκιτς του Κέντρου Ανθρωπιστικού Δικαίου δήλωσε στη συγκέντρωση ότι η αναφορά σε «πιο φρικτά και μεγαλύτερα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά των Σέρβων» είναι μια άλλη μορφή άρνησης. «Οι άνθρωποι που αρνούνται τη γενοκτονία έχουν καταλήξει στην ιδέα ότι η αναγνώριση της γενοκτονίας θα σήμαινε ότι οι Σέρβοι είναι ένας λαός γενοκτόνος, παρόλο που μόνο άτομα και θεσμοί έχουν κατηγορηθεί για το έγκλημα», είπε η ίδια.

Η Σοφία Τοντόροβιτς από την Πρωτοβουλία Νέων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (YIHR) δήλωσε ότι δεν υπάρχει βούληση στην κοινότητα των εμπειρογνωμόνων να ορίσει τη Σρεμπρένιτσα ως παράδειγμα για κάτι που δεν πρέπει να ξανασυμβεί ποτέ. «Η γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα έχει διαπιστωθεί και εξηγηθεί, αλλά στην πολιτική ζωή της Σερβίας υπάρχει πλήρης σιωπή για το θέμα αυτό ή ακραία ρητορική για άλλα, με την προσδοκία ότι όλοι θα συνεργαστούν με τη Σερβία», δήλωσε η Τοντόροβιτς.

Ο Ζόραν Βούλετιτς από το Δημοκρατικό Φόρουμ των Πολιτών δήλωσε ότι, αν και οι ετυμηγορίες για γενοκτονία έχουν εκδοθεί από το δικαστήριο της Χάγης «βάσει χιλιάδων σελίδων αποδεικτικών στοιχείων», αυτό το αρνούνται στη Σερβία. Ο δικηγόρος Σεάντ Σπάχοβιτς υπενθύμισε ότι συνολικά επτά άτομα είχαν καταδικαστεί για γενοκτονία σε πέντε περιπτώσεις και ότι σε αυτές τις περιπτώσεις η γενοκτονία είχε διαπιστωθεί δικαστικά, με διαφορετικούς ενόχους.

Το βράδυ της 11ης Ιουλίου, με αφορμή την επέτειο της σφαγής της Σρεμπρένιτσα, διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις παρουσίασαν ένα ψηφιακό έργο με τίτλο «Η ζωή είναι αυτό που ονειρεύονται οι νεκροί», της Μία Ντέιβιντ, το οποίο δείχνει μέσω κινητού τηλεφώνου τα ονόματα των θυμάτων στο κτίριο του σερβικού κοινοβουλίου στο Βελιγράδι.

«Το ψηφιακό έργο με τίτλο ‘Η ζωή είναι αυτό που ονειρεύονται οι νεκροί’ δημιουργεί μια ευρύτερη πραγματικότητα όπου τα θύματα της γενοκτονίας είναι ορατά σε όλο το κτίριο του κοινοβουλίου», αναφέρει κοινή δήλωση της Πρωτοβουλίας Νέων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (YIHR), της Ένωσης Ανεξάρτητων Δημοσιογράφων της Βοϊβοντίνα και του forumZFD.

Μετακινώντας τα τηλέφωνά τους, οι άνθρωποι ήταν σε θέση να δουν 8.372 ονόματα μαζί με τις ημερομηνίες γέννησης «να αιωρούνται πάνω από το κοινοβούλιο και να υπενθυμίζουν την απουσία τους».

Το έργο παρουσιάστηκε έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου στις 7:30 μ.μ. στις 11 Ιουλίου.

Η πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου των Βόσνιων στη Σερβία Γιασμίνα Τζούριτς δήλωσε στις 11 Ιουλίου στο Νόβι Παζάρ ότι «η γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα είναι το μεγαλύτερο έγκλημα που διαπράχθηκε σε ευρωπαϊκό έδαφος», το οποίο, όπως είπε, δεν πρέπει ποτέ να ξεχαστεί.

Είπε ότι η Σρεμπρένιτσα είναι «μια αιώνια πληγή, όχι μόνο για τους Βόσνιους στη σερβική περιοχή του Σάντζακ και στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, αλλά για όλη την Ευρώπη». «Θα θυμηθούμε όλα τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Σρεμπρένιτσα και τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά των Βόσνιων σε όλη την ιστορία, όχι για να μισήσουμε, αλλά για να διδάξουμε στις νέες γενιές να μην αφήσουν ποτέ να ξανασυμβεί κάτι τέτοιο», δήλωσε η Τζούριτς.

Κάλεσε τους πολίτες του Σαντζάκ, στη νοτιοδυτική Σερβία, οι οποίοι έμαθαν ότι «τα εγκλήματα είχαν αρνητικό αντίκτυπο σε όλους», να οικοδομήσουν «ένα μέλλον και μια δημοκρατική κοινωνία μαζί».

Το Εθνικό Συμβούλιο των Βόσνιων διοργάνωσε διάφορες εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας στη Σρεμπρένιτσα, όπως έκθεση εικονογράφησης με τίτλο Reminder, του συγγραφέα Αντμίρ Ντέλιτς, και μοίρασμα του λεγόμενου λουλουδιού της Σρεμπρένιτσα στο Νόβι Παζάρ.

EURACTIV.rs | Μεταφρασμένο από Σπύρος Σιδέρης

πηγή: euractiv.gr

Print Friendly, PDF & Email