Η Ρουμανία προετοιμάζει τον στρατό της για ανάπτυξη εκτός συνόρων

Από Catalina Mihai | EurActiv.ro | Μεταφρασμένο από Μαριάνθη Πελεκανάκη

Η Ρουμανία θα μπορούσε σύντομα να αναπτύξει στρατεύματα για την προστασία των Ρουμάνων πολιτών εκτός των συνόρων της, σύμφωνα με σχέδιο διατάξεων, το οποίο, εάν υιοθετηθεί, θα τροποποιήσει ουσιαστικά τον νόμο περί εθνικής άμυνας.

Η πρόταση τροποποίησης, η οποία αφορά επίσης τις λεγόμενες «υβριδικές απειλές», έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, ενώ ενδέχεται να υποστεί περαιτέρω αλλαγές μόλις φθάσει στο κοινοβούλιο.

Εάν υιοθετηθούν, οι νέες διατάξεις θα δώσουν στον πρόεδρο της Ρουμανίας την εξουσία να διατάσσει «τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των Ρουμάνων πολιτών που κινδυνεύουν εκτός των συνόρων της χώρας», κατόπιν πρότασης του πρωθυπουργού – καλύπτοντας ένα κενό, καθώς η Ρουμανία δεν διαθέτει επί του παρόντος μηχανισμό για την παροχή στρατιωτικής προστασίας στους πολίτες της στο εξωτερικό.

Ωστόσο, το τροποποιητικό νομοσχέδιο δεν διευκρινίζει αν οι διατάξεις θα επεκταθούν και σε διπλούς υπηκόους, όπως οι ρουμανο-μολδαβοί πολίτες – μια ομάδα που έχει αυξηθεί σημαντικά μετά το πρόγραμμα που ξεκίνησε ο πρώην πρόεδρος της Ρουμανίας Traian Băsescu.

Πάνω από ένα εκατομμύριο Μολδαβοί μπορεί να έχουν τη ρουμανική υπηκοότητα, δήλωσε τον περασμένο μήνα η πρόεδρος της Μολδαβίας Maia Sandu, παραδεχόμενη ότι δεν διαθέτει επίσημα στοιχεία για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό της.

«Τα στατιστικά στοιχεία βρίσκονται στην κατοχή των ρουμανικών θεσμών. Έχω ακούσει έναν αριθμό ενός εκατομμυρίου», δήλωσε η Sandu σε συνέντευξή της στο τηλεοπτικό κανάλι Digi24.

Η τροπολογία ασχολείται επίσης με το θέμα της αντιμετώπισης υβριδικών απειλών – κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στη ρουμανική νομοθεσία.

Το Κοινοβούλιο μπορεί να εγκρίνει «την ανάπτυξη στρατιωτικών ή μη στρατιωτικών πόρων εντός ή εκτός της επικράτειας της Ρουμανίας για την αντιμετώπιση υβριδικών απειλών», μετά από πρόταση του Προέδρου και σε διαβούλευση με το Ανώτατο Συμβούλιο Άμυνας της χώρας, αναφέρει το νομοσχέδιο.

Το νομοσχέδιο προτείνει επίσης τη δημιουργία ενός νέου φορέα, του Εθνικού Κέντρου Στρατιωτικής Διοίκησης (CNMC), για το συντονισμό και τη διαχείριση όλων των αμυντικών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ που σταθμεύουν στη Ρουμανία.

Τονίζει επίσης τη σημασία της ολοκλήρωσης και της συνεργασίας μεταξύ των ρουμανικών ενόπλων δυνάμεων και εκείνων του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Print Friendly, PDF & Email