Η Πορτογαλία προσφέρει στρατιωτική εκπαίδευση αλλά όχι περισσότερα όπλα στην Ουκρανία

Η Πορτογαλία είναι έτοιμη να εκπαιδεύσει Ουκρανούς στρατιώτες, αλλά η αποστολή περισσότερου στρατιωτικού υλικού δεν είναι στο τραπέζι, δήλωσε η υπουργός Άμυνας Έλενα Καρέιρας σε συνάντηση του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Η Καρέιρας επεσήμανε τη δυνατότητα παροχής εκπαίδευσης στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας στην Πορτογαλία στο τέλος της πρώτης συνεδρίασης της διήμερης συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.

«Αυτή τη στιγμή, η αποστολή περισσότερου στρατιωτικού υλικού δεν είναι στο τραπέζι», δήλωσε επίσης η Καρέιρας στους δημοσιογράφους την Τετάρτη, επισημαίνοντας το «φάσμα των ενισχύσεων» που έχει παράσχει η Πορτογαλία.

Πρόκειται, διευκρίνισε, για «προσφορά εκπαίδευσης στους Ουκρανούς στρατιώτες και τις ένοπλες δυνάμεις στην Πορτογαλία», για παράδειγμα, για να χειρίζονται τα άρματα μάχης Leopard, «εξοπλισμό που διαθέτουν και για τον οποίο πρέπει να εκπαιδεύσουν τους στρατιώτες τους», είπε.

«Έχουμε ήδη κάνει μια αξιολόγηση για το είδος της εκπαίδευσης που μπορούμε να προσφέρουμε», είπε.

Αν και αναγνώρισε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει «κανένα συγκεκριμένο αίτημα» από τις ουκρανικές αρχές, η υπουργός είπε ότι υπάρχει η αντίληψη ότι «είναι μια ανάγκη που θα προκύψει» γι’ αυτές.

«Εάν αυτή είναι η απόφαση της Ουκρανίας – και εργαζόμαστε πάντα σε αυτές τις γραμμές, δηλαδή ανταποκρινόμαστε σύμφωνα με τις ανάγκες της Ουκρανίας – αυτή η εκπαίδευση μπορεί να παρασχεθεί αμέσως», είπε. «Δεν πρόκειται στην πραγματικότητα για μια μεταπολεμική κατάσταση».

Σε συνέντευξη Τύπου πριν από τη συνάντηση, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg δήλωσε ότι τα μέλη της συμμαχίας θα παράσχουν σύγχρονα βαρέα όπλα στην Ουκρανία, όπως ζήτησε το Κίεβο, αλλά για να συμβεί αυτό είναι απαραίτητο να εκπαιδευτεί ο στρατός της Ουκρανίας να τα χρησιμοποιεί.

«Λάβαμε το μέτρο ως επείγον, αλλά αυτές οι προσπάθειες απαιτούν χρόνο», δήλωσε. «Η μετάβαση από τον εξοπλισμό της σοβιετικής εποχής στον σύγχρονο εξοπλισμό του ΝΑΤΟ σημαίνει ότι οι Ουκρανοί πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να τα χρησιμοποιήσουν. Πρόκειται για μια δύσκολη και απαιτητική μετάβαση».

Η διαδικασία, εξήγησε, περιλαμβάνει σύγχρονο «πυροβολικό, συστήματα μεγάλου βεληνεκούς και αντιαεροπορικά συστήματα» που χρειάζονται εκπαίδευση και συντήρηση.

Από André Campos | Μεταφρασμένο από Σπύρος Σιδέρης

πηγή: euractiv.gr

Print Friendly, PDF & Email