Η ποντιακή γαστρονομία και μία συνταγή για σουρβά από τους Συλλόγους Ποντίων Βαυαρίας (video)

Το πόσο σημαντική είναι η ποντιακή γαστρονομία για την ταυτότητα και τον πολιτισμό των Ποντίων, καθώς και μία συνταγή για τανωμένο σουρβά, αποτέλεσαν τα θέματα της διαδικτυακής συνάντησης των Συλλόγων Ποντίων Βαυαρίας.

Ο τίτλος της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή ήταν «Χαϊτέστε ας μαειρεύομε». Συντονιστής της ο Στάθης Ταξίδης.

Ο Παναγιώτης Μωϋσιάδης, ιστοριοδίφης και στιχουργός στην ποντιακή διάλεκτο, αρχικά εξήγησε το πώς αναπτύχθηκε η ποντιακή παράδοση στο φαγητό. Όπως είπε, καθώς πρώτη ανάγκη για τον άνθρωπο είναι η επιβίωση, οι Πόντιοι σε μία περιοχή που έπρεπε να μοιράζονται και με άλλους λαούς έχτισαν μια διατροφή που τους προσέφερε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Επιρροές είχαν και από τους γείτονες τους, αλλά και από την εύφορη κοιλάδα της Μεσοποταμίας, ήδη από τους αρχαίους χρόνους.

https://youtu.be/oARq7MPv4uo

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε συνταγή για το σουρβά από τους σεφ Θεόφιλο και Αφροδίτη Γεωργιάδη από το Κτήμα «Ραγιάν». Οι συνταγές που έδειξαν ήταν δύο, μία παραδοσιακή, αλλά και το πιάτο σε μία σύγχρονη μορφή του.

Καθώς οι συναντήσεις γίνονται κάθε εβδομάδα, η επόμενη συνταγή θα είναι τα κιντέατα, δηλαδή τσουκνίδες, με φούρνικο αλεύρι. (Δείτε εδώ πώς μπορείτε να κάνετε μια νηστίσιμη τσουκνιδόπιτα με φύλλα περέκ.)

πηγή: pontosnews.gr

Print Friendly, PDF & Email