Η Pfizer απολύει χιλιάδες υπαλλήλους: Εμβόλια για τον Covid-19 αξίας 4,4 δισ. δολαρίων κατέληξαν στα σκουπίδια

Η λήξη της πανδημίας έχει προκαλέσει οικονομικές ζημιές στον φαρμακευτικό κολοσσό

Η Pfizer απολύει χιλιάδες υπαλλήλους: Εμβόλια για τον Covid-19 αξίας 4,4 δισ. δολαρίων κατέληξαν στα σκουπίδια
Η εταιρεία που έβγαλε πολλά δισεκατομμύρια κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, η Pfizer, λόγω της ανάπτυξης των mRNA σκευασμάτων, ωστόσο η ζήτηση πλέον έχει πέσει και η φαρμακευτική εταιρεία αντιμετωπίζει μια νέα πραγματικότητα.

Μετά την υποχώρηση του Covid-19, οι πωλήσεις έπιασαν πάτο, και μάλιστα πιο γρήγορα από ό,τι περίμενε η εταιρεία – σε αντίθεση με τους αναλυτές της Wall Street.

Στο μεταξύ, άλλα προϊόντα της Pfizer, όσο ελπιδοφόρα κι αν ήταν, δεν μπόρεσαν να καλύψουν το χάσμα.

«Η Pfizer έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια να ευθυγραμμίσει εκ νέου τη βάση κόστους της σε ολόκληρη την επιχείρηση για να διασφαλίσει την ανάπτυξη και την κερδοφορία της στο μέλλον», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

«Δυστυχώς, οι υπάλληλοί μας θα επηρεαστούν, κάτι που δεν το παίρνουμε ελαφρά τη καρδία. Επικεντρωνόμαστε στο να παρέχουμε στους συναδέλφους μας τους πόρους και τη συμπόνια που τους αξίζει».

Η εταιρεία είπε ότι λανσάρει νέα προϊόντα που θα ενισχύσουν τις πωλήσεις, συμπεριλαμβανομένων εννέα νέων φαρμάκων και εμβολίων φέτος.

Επίσης διαθέτει μια ισχυρή σειρά φαρμάκων που θα μπορούσαν να αυξήσουν τα έσοδα.

Είπε επίσης ότι η σύναψη συμφωνίας με τη Seagen για ένα φάρμακο κατά του καρκίνου, που έκλεισε την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου, θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2030.

Την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου, οι μετοχές της Pfizer έκλεισαν στα 26,13 δολάρια, ήτοι στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 5 Ιουνίου 2013.
Συνολικά η μετοχή της Pfizer γράφει απώλειες το 2023 περίπου 49%.

Η πτώση της κεφαλαιοποίησης της είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί, ξεπερνώντας την προηγούμενη ετήσια απώλεια ρεκόρ των 67 δισεκατομμυρίων δολαρίων (το 2004).

Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση πέταξε τουλάχιστον 215 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων για τον COVID-19 αξίας περίπου 4 δισεκατομμυρίων ευρώ (4,37 δισεκατομμύρια δολάρια) στους Ευρωπαίους φορολογούμενους, ανέφεραν τα ΜΜΕ τη Δευτέρα.

Τα εμβόλια αγοράστηκαν στο απόγειο της πανδημίας το 2021. Συνολικά, οι χώρες της ΕΕ έλαβαν 1,5 δισεκατομμύριο εμβόλια, πολλά από τα οποία κατέληξαν σε χωματερές σε ολόκληρη την ήπειρο.

Print Friendly, PDF & Email