Η ολλανδική υπηρεσία πληροφοριών χρησιμοποιεί ισραηλινό λογισμικό hacking

Η ολλανδική Γενική Υπηρεσία Πληροφοριών και Ασφάλειας (AIVD) χρησιμοποιεί λογισμικό hacking από τον ισραηλινό προμηθευτή NSO Group, ανέφερε ο ολλανδικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας Volkstkrant μετά από συνέντευξη ανώνυμων πηγών.

Την Πέμπτη (2 Ιουνίου) η Volkkrant ανέφερε ότι η ολλανδική υπηρεσία ασφαλείας AIVD χρησιμοποιούσε αμφιλεγόμενο λογισμικό hacking της ισραηλινής εταιρείας NSO Group, βάσει συνεντεύξεων με τέσσερις πηγές που επιθυμούσαν να παραμείνουν ανώνυμες.

Η AIVD χρησιμοποιούσε αυτό το λογισμικό για να παραβιάσει, μεταξύ άλλων, το τηλέφωνο του Ridouan Taghi. Ο Ταγκί ήταν ύποπτος για την παραγγελία 9 δολοφονιών και συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2019 στο Ντουμπάι, ανέφεραν οι NL Times.

Το ισραηλινό λογισμικό hacking έχει αγοραστεί από υπηρεσίες πληροφοριών για τον εντοπισμό τρομοκρατών καθώς και από κυβερνήσεις που το έχουν χρησιμοποιήσει για να κατασκοπεύουν μέλη της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με τον ιστότοπο του NSO Group, τα «προϊόντα τους βοηθούν τις αδειοδοτημένες κυβερνητικές υπηρεσίες πληροφοριών και τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου να αντιμετωπίσουν νόμιμα τα πιο επικίνδυνα ζητήματα στον σημερινό κόσμο».

Οι ΗΠΑ τοποθέτησαν τον Όμιλο NSO στον κατάλογο κυρώσεών τους τον Νοέμβριο του 2021, αφού δήλωσαν ότι τα εργαλεία υποκλοπής τηλεφώνων του χρησιμοποιούνταν για να «στοχεύουν κακόβουλα» κυβερνητικούς αξιωματούχους, ακτιβιστές, υπαλλήλους πρεσβειών, ακαδημαϊκούς και δημοσιογράφους σε όλο τον κόσμο.

Η AIVD και ο όμιλος NOS Group αρνήθηκαν να σχολιάσουν αυτούς τους ισχυρισμούς, ανέφερε η Volkskrant.

Sofia Stuart Leeson

πηγή: euractiv.gr

Print Friendly, PDF & Email