Η Ολλανδία στο σκαμνί για συνέργεια σε εγκλήματα πολέμου στη Γάζα

Μη κυβερνητικές οργανώσεις κατηγορούν ενώπιον δικαστηρίου την ολλανδική κυβέρνηση για συνενοχή στα εγκλήματα πολέμου που συμβαίνουν στη Λωρίδα της Γάζας εξαιτίας της πώλησης ανταλλακτικών αεροπλάνων στο Ισραήλ.

Κατηγορίες για παραβιάσεις του ανθρωπιστικού δικαίου

Η υπόθεση που ανοίγει αυτή τη Δευτέρα, ξεκίνησε από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά της Ολλανδίας. Σύμφωνα με αυτές το ολλανδικό κράτος είναι συνένοχος στα εικαζόμενα εγκλήματα πολέμου λόγω της εξαγωγής εξαρτημάτων μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Τα ολλανδικά παραρτήματα της Διεθνούς Αμνηστίας και της Oxfam υποστηρίζουν ότι «η Ολλανδία συμβάλλει σε ευρείας κλίμακας και σοβαρές παραβιάσεις του ανθρωπιστικού δικαίου από το Ισραήλ στη Γάζα» επιτρέποντας αποστολές εφεδρικών εξαρτημάτων για ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη όσο ο πόλεμος συνεχίζεται.

Στη διαδικασία θα εκδικαστεί η υπόθεση των εναγόντων και η απάντηση των δικηγόρων του ολλανδικού κράτους. Η απόφαση αναμένεται σε δύο εβδομάδες. Η Ολλανδία φιλοξενεί μια περιφερειακή αποθήκη που αποθηκεύει ανταλλακτικά F-35, ιδιοκτησίας των ΗΠΑ, τα οποία μπορούν να σταλούν σε άλλες χώρες-εταίρους των F-35, όπως το Ισραήλ.

«Δεν μπορεί να αποδειχθεί παραβίαση»

Αρκετές εβδομάδες μετά τις φονικές επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου, η ολλανδική κυβέρνηση επέτρεψε την αποστολή εφεδρικών ανταλλακτικών για τα ισραηλινά F-35, σύμφωνα με κυβερνητικά έγγραφα.

Την περασμένη εβδομάδα, η υπουργός Άμυνας της χώρας Κάισα Ολόνγκρεν δήλωσε στο ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP ότι δεν θα σχολιάσει τους ισχυρισμούς πριν από τη νομική διαδικασία στο δικαστήριο της Χάγης.

Αλλά αργότερα, σε επιστολή προς το κοινοβούλιο, το ολλανδικό υπουργείο Άμυνας είπε ότι με βάση τις τρέχουσες πληροφορίες, «δεν μπορεί να αποδειχθεί ότι τα F-35 εμπλέκονται σε σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπιστικών νόμων του πολέμου». Το Ισραήλ αρνήθηκε ότι διέπραξε εγκλήματα πολέμου στη Γάζα.

Print Friendly, PDF & Email