Η μεγαλύτερη καταδίκη για ρατσιστικά εγκλήματα στην Ελλάδα: 39 μήνες σε 17 άτομα για αντιπροσφυγική βία στα Βρασνά το 2019 μετά από μήνυση του ΕΠΣΕ

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) εκφράζει την ικανοποίησή του για την καταδίκη από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκηςκαι των 17 κατηγορουμένων σε 39 μήνες φυλάκιση και χρηματική ποινή 5.000 ευρώ για τα βίαια αντιπροσφυγικά επεισόδια το βράδυ της 22 Οκτωβρίου 2019. Η υπόθεση έφτασε στη δικαιοσύνη μόνο χάρη στη διπλή μηνυτήρια αναφορά του ΕΠΣΕ, όπως άλλωστε έγραψαν τότε και τα ΜΜΕ. Η σημερινή είδηση καθώς και οι τότε αναρτήσεις του ΕΠΣΕ με τις δύο αναφορές και το σχετικό ρεπορτάζ των ΜΜΕ ακολουθούν.

Καταδικάστηκαν 17 άτομα για επεισόδια στα Βρασνά το φθινόπωρο του 2019

Σε συνολική φυλάκιση 39 μηνών και χρηματική ποινή 5.000 ευρώ καταδικάστηκαν ο καθένας από τους 17 κατηγορούμενους που παραπέμφθηκαν σε δίκη για τα επεισόδια που προκλήθηκαν, το φθινόπωρο του 2019, στα Βρασνά Θεσσαλονίκης, με αφορμή αντιδράσεις κατοίκων στην εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών σε ξενοδοχεία της περιοχής.

Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης τούς έκρινε ένοχους για παράνομη βία, από κοινού, κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση, με ρατσιστικά κίνητρα, όπως επίσης για δημόσια υποκίνηση βίας και μίσους, κατ’ εξακολούθηση, ενώ δεν τους αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά. Το δικαστήριο αποφάσισε να μετατρέψει την ποινή προς 10 ευρώ, ανά ημέρα, ενώ για έναν εκ των καταδικασθέντων που δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις της μετατροπής αποφασίστηκε να την εκτίσει.

Με την ίδια απόφαση, πάντως, χορηγήθηκε ανασταλτικό αποτέλεσμα ενόψει του Εφετείου και κατά συνέπεια η παραπάνω ποινή δεν εκτελείται μέχρι η υπόθεση να καταστεί τελεσίδικη.

Όσα διαδραματίστηκαν την επίδικη περίοδο στα Βρασνά είχαν βρεθεί στο επίκεντρο έρευνας των διωκτικών Αρχών, ύστερα από καταγγελίες ιδιοκτητών ξενοδοχειακών μονάδων που είχαν υπογράψει συμβάσεις με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης για την φιλοξενία μεταναστών και προσφύγων.

Ωστόσο, οι καταγγέλλοντες δεν παραστάθηκαν ως πολιτικώς ενάγοντες στη δίκη, επιθυμώντας να κατευνάσουν τα πνεύματα και προκειμένου να μην υπάρξει νέος κύκλος έντασης.

Το γεγονός αυτό σχολιάστηκε από την εισαγγελέα της έδρας, η οποία κατά την αγόρευσή της ανέφερε για τους ξενοδόχους ότι παρότι έχουν περάσει τόσα χρόνια «ακόμη φοβούνται». «Στοχοποιήθηκαν, όπως στοχοποιήθηκαν και οι μετανάστες, με ρατσιστικό κίνητρο», είπε, ενώ αναφερόμενη στους κατηγορούμενους τόνισε ότι ενήργησαν ως «οργανωμένη ομάδα», έχοντας αποφασίσει να μην επιτρέψουν την εκτέλεση των συμβάσεων και εξαπολύοντας «τρομοκρατία και πίεση» για να αποτρέψουν την εγκατάσταση των μεταναστών στην περιοχή τους.

Οι αντιδράσεις είχαν ως αποτέλεσμα να ματαιωθεί η φιλοξενία 200 προσφύγων και μεταναστών, προερχόμενων από την Σάμο, σε τουριστικά καταλύματα της περιοχής, όταν στις 23 Οκτωβρίου ξέσπασαν επεισόδια κατά την άφιξή τους στην περιοχή, με αποτέλεσμα να μεταφερθούν εν τέλει στην Χαλκίδα.

Για «ειρηνικές συναθροίσεις ενάντια στην τότε κυβερνητική πολιτική» έκαναν λόγο στις απολογίες τους οι καταδικασθέντες, τονίζοντας ότι δεν προέβησαν σε καμία έκνομη πράξη κι ότι καταγγέλθηκαν αδίκως. Ανέφεραν δε, ότι αντιδρούσαν στην εγκατάσταση των μεταναστών διότι κατά το παρελθόν κάποιοι που φιλοξενήθηκαν σε καταλύματα της περιοχής είχαν «εκδηλώσει παραβατική συμπεριφορά». «Δεν μπορούσαν να κυκλοφορήσουν τα παιδιά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ένας εξ αυτών.

Στ.Τ.

Πηγή: https://racistcrimeswatch.wordpress.com/2024/11/20/1-1560/