Η «Μαύρη Βίβλος» του προσφυγικού και των επαναπροωθήσεων

Η «Μαύρη Βίβλος» του προσφυγικού, ένα ογκώδες έργο 1.500 σελίδων στο οποίο περιλαμβάνονται τεκμήρια από εκατοντάδες παράνομες επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο από τις ευρωπαϊκές αρχές, κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες και παραδόθηκε στην Κομισιόν.

Το «Black Book of Pushbacks», όπως ονομάζεται, συντάχθηκε από τον οργανισμό Border Violence Monitoring Network (BVMN) και αποτελεί μια συλλογή από 892 μαρτυρίες ομάδων, που περιγράφουν λεπτομερώς τις εμπειρίες 12.654 θυμάτων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διαδρομή τους στον λεγόμενο «βαλκανικό δρόμο» στη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης των τελευταίων ετών.

«Η ‘Μαύρη Βίβλος’ με τις μαρτυρίες παράνομων επαναπροωθήσεων είναι συγκλονιστικό με την έννοια της συλλογής σχεδόν 13.000 μαρτυριών από συνανθρώπους μας που έχουν βάναυσα τρομοκρατηθεί και σε πολλές περιπτώσεις κακοποιηθεί από χώρες της λεγόμενης βαλκανικής οδού μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα η οποία το τελευταίο διάστημα έχει συστηματοποιήσει τη παράνομη αυτή διαδικασία. Σε αυτές τις διαδικασίες συμμετέχει και η Frontex και άλλες ευρωπαϊκές υπηρεσίες πέραν των ελληνικών αρχών όπως αστυνομία και στρατός και το λιμενικό σώμα», δήλωσε ο Επαμεινώνδας Φαρμάκης, ιδρυτής της ΜΚΟ HumanRights360.

«Ακόμα και ανήλικα παιδιά έχουν παράνομα επιστραφεί στη Τουρκία ή έχουν αφεθεί σε μια σχεδία ανοικτά στη θάλασσα. Αυτές οι εγκληματικές και απάνθρωπες ενέργειες πρέπει να σταματήσουν! Ελπίζουμε ότι αυτή η συλλογή των μαρτυριών θα κινητοποιήσει επιτέλους την ΕΕ να απαιτήσει περισσότερη διαφάνεια από κράτη μέλη όπως η Ελλάδα και να επιβάλλει κυρώσεις ώστε να σταματήσουν αυτές οι παράνομες διαδικασίες».

Κάθε μέρα χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως από τη Νότια Ασία, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, προσπαθούν να διασχίσουν τα Βαλκάνια για να φτάσουν στην Ευρώπη. Πρόκειται για ένα βασανιστικό ταξίδι, στο οποίο οι άνθρωποι αναγκάζονται να περάσουν το μεγαλύτερο μέρος του ταξιδιού σε αυτοσχέδια στρατόπεδα ή σε σιδηροδρομικούς σταθμούς.

Εδώ και χρόνια οι φιλανθρωπικές οργανώσεις καταγγέλλουν τις πολιτικές των κρατών υποδοχής και μεταφοράς, καθώς οι αιτούντες άσυλο ξυλοκοπούνται, ληστεύονται και δέχονται βία συστηματικά. Μεταξύ Ιανουαρίου και Νοεμβρίου 2020, το Δανέζικο Συμβούλιο Προσφύγων (Danish Refugee Council) κατέγραψε 15.672 επαναπροωθήσεις από την Κροατία προς τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, με πάνω από το 60% αυτών να γίνεται με άσκηση βίας.

«Αυτό το βιβλίο – στο οποίο συγκεντρώνουμε τέσσερα χρόνια μελέτης και καταγραφής περιστατικών – επισημαίνει το μεγάλο κενό στην καταγραφή περιστατικών καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από κρατικές και ευρωπαϊκές αρχές, όπως ο Frontex», δήλωσε ο Σιμόν Κάμπελ, συντονιστής της έκδοσης. «Οι μαρτυρίες που έχουμε καταγράψει αποτελούν ένα σημαντικό φάκελο με πλούτο αποδεικτικών στοιχείων. Περιγράφουν λεπτομερώς τις συστηματικές ενέργειες εναντίον ανθρώπων που αναζητούν ένα καλύτερο αύριο και αιτούνται άσυλο, περιλαμβάνει παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου για το άσυλο και τις επιαναπροωθήσεις, καθώς και παραβιάσεις που βρίσκονται στον πυρήνα του Χάρτη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως τα βασανιστήρια και οι εκβιασμοί».

Περισσότεροι από 15 οργανισμοί έχουν συνεισφέρει σε αυτή την έκδοση, που περιέχει χάρτες, ντοκουμέντα, φωτογραφικό υλικό και άλλες βασικές πληροφορίες. Η έκδοση πραγματοποιήθηκε με τη συμβολή και στήριξη της ευρωομάδας της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Μάλιν Μπγιόρκ και ο Μιγκέλ Ουρμπάν κρατώντας τον πρώτο και δεύτερο τόμο της έκδοσης, πριν τους παραδόσουν στην Επίτροπο Ίλβα Γιόχανσον, στις Βρυξέλλες. Credit: Quentin Bruno/The Left.

Η ευρωβουλεύτρια Μάλιν Μπγιόρκ, μέλος της επιτροπής πολιτικών ελευθεριών, δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ο Μιγκέλ Ουρμπάν, εκ των συνιδρυτών των Podemos, παρουσίασαν και παρέδωσαν την «Μαύρο Βίβλο» στην Επίτροπο της ΕΕ για το Άσυλο, Ίλβα Γιόχανσον, στις Βρυξέλλες.

Μιλώντας για τη δημοσίευση της έκδοσης, η Γερμανίδα ευρωβουλεύτρια Κορνήλια Ερνστ σημείωσε ότι «Είμαστε σοκαρισμένοι από τις καταθέσεις και τις περιγραφές ανελέητης, σαδιστικής και εξευτελιστικής βίας, που θυμίζουν πρακτικές δικτατορικών καθεστώτων. Η έκδοση αυτή ρίχνει φως σε αυτό το σκοτεινό κεφάλαιο της ΕΕ. Η ελπίδα μας είναι ότι θα συμβάλει στον τερματισμό αυτών των εγκλημάτων και στην απόδοση ευθυνών στις κυβερνήσεις που δρουν με τέτοιο ντροπιαστικό, παραβατικό και βίαιο τρόπο κατά ανθρώπων».

«Αν και οι αρχές και κυβερνήσεις αρνούνται καθετί που περιέχεται στην έκδοση, εμείς από την πλευρά μας έχουμε αναλυτικά στοιχεία που τεκμηριώνουν αυτές τις παράνομες ενέργειες», δήλωσε ο Χόουπ Μπάρκερ, εκπρόσωπος της BVMN. «Φανταστείτε ότι αυτές είναι μόνο οι ιστορίες που το δίκτυό μας κατάφερε να ηχογραφήσει. Η πραγματικότητα είναι πολύ πιο σκοτεινή και οι υποθέσεις πολύ περισσότερες».

Print Friendly, PDF & Email