Η κυβέρνηση της Δανίας δεν χρηματοδοτεί τη φυλακή του Κοσσυφοπεδίου λόγω της διαμάχης για τη νομοθεσία της ΕΕ

Η κυβέρνηση της Δανίας δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαραίτητη υποστήριξη στο Folketing για να χρηματοδοτήσει μια φυλακή που σχεδίαζε να νοικιάσει στο Κοσσυφοπέδιο λόγω της διαμάχης για έναν φόρο που επέβαλε η ΕΕ.

Τον Δεκέμβριο του 2021, η Δανία υπέγραψε συμφωνία με το Κοσσυφοπέδιο για τη μίσθωση μιας φυλακής στην πόλη Glijan, 50 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας Πρίστινα, για τη μετεγκατάσταση 300 κρατουμένων που είχαν καταδικαστεί σε απέλαση. Όμως, την Πέμπτη (9 Ιουνίου), η κυβέρνηση των Σοσιαλδημοκρατών δεν κατάφερε να λάβει τα απαραίτητα κονδύλια από το κοινοβούλιο, παρά την ευρεία πολιτική συναίνεση σε όλους τους χώρους.

Το ακροδεξιό Λαϊκό Κόμμα της Δανίας και οι δεξιοί Συντηρητικοί και η φιλελεύθερη Αριστερά δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν τη χρηματοδότηση – παρόλο που οι ίδιοι υπέγραψαν τη συμφωνία τον Δεκέμβριο .

«Το Λαϊκό Κόμμα της Δανίας και οι Συντηρητικοί φεύγουν από τη συμφωνία που έκαναν», δήλωσε ο υπουργός φορολογίας Jeppe Bruus.

Το πρόβλημα πηγάζει από την ερμηνεία μιας νομοθεσίας της ΕΕ, η οποία, σύμφωνα με τη δανέζικη κυβέρνηση, απαιτεί τη χρηματοδότηση τμημάτων της συμφωνίας για τη Σωφρονιστική Υπηρεσία με χρήματα από ένα νέο ΦΠΑ στην τέχνη και τον πολιτισμό.

Σε αντίθεση όμως με όσα συμπέραναν οι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Δικαιοσύνης της Δανίας, οι δικηγόροι της δικηγορικής εταιρείας Gorrissen Federspiel δήλωσαν ότι η Δανία δεν χρειάζεται να εισαγάγει έναν τέτοιο νέο φόρο, προκαλώντας έτσι κύματα στην αντιπολίτευση.

«Η εκτίμησή μας είναι ότι το δίκαιο της ΕΕ – σε αντίθεση με ό,τι υποτίθεται στο νομοσχέδιο – δεν απαιτεί η χορήγηση αδειών πνευματικής ιδιοκτησίας να υπόκειται σε ΦΠΑ όταν η άδεια χορηγείται από κάποιον άλλο εκτός από τον ίδιο τον δημιουργό ή τον καλλιτέχνη», δήλωσε η Gorrissen Federspiel στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό DR.

Το φιλελεύθερο δεξιό κόμμα της Αριστεράς συμφώνησε με τις προϋποθέσεις.

«Έχουμε βάσιμες υποψίες ότι δεν είναι απαραίτητο να συμβεί. Δεν χρειάζεται να το κάνουμε αν δεν έχουμε λάβει προειδοποιητική επιστολή από την ΕΕ, οπότε μπορούμε να περιμένουμε και να δούμε», δήλωσε η εκπρόσωπος του κόμματος για θέματα φορολογίας Louise Schack Elholm.

Η προειδοποιητική επιστολή από την ΕΕ θα έρθει εάν η δανέζικη νομοθεσία δεν είναι σύμφωνη με το δίκαιο της ΕΕ. Ως εκ τούτου, η Αριστερά ζητά από τον υπουργό να περιμένει και να δει τι θα συμβεί. Εάν έρθει επιστολή, η Αριστερά είναι έτοιμη να διασφαλίσει ότι η δανέζικη νομοθεσία συμμορφώνεται με το δίκαιο της ΕΕ», πρόσθεσε η εκπρόσωπος του κόμματος για θέματα φορολογίας.

Οι Συντηρητικοί συμμερίζονται την ίδια άποψη, σύμφωνα με την πολιτική εκπρόσωπο του κόμματος Mette Abildgaard. «Πάντα λέγαμε πολύ ξεκάθαρα ότι θα εισαγάγουμε αυτόν τον ΦΠΑ μόνο αν μας υποχρεώσει η ΕΕ – και υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι δεν μας υποχρεώνει», δήλωσε η ίδια.

«Όσο υπάρχουν αμφιβολίες, θέλουμε να δώσουμε στους φορολογούμενους το πλεονέκτημα της αμφιβολίας», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση των θέσεων κράτησης στο Κοσσυφοπέδιο, 200 εκατομμύρια κορώνες (19,6 εκατομμύρια ευρώ) θα πρέπει μέχρι στιγμής να βρεθούν από αλλού.

Από Charles Szumski | Μεταφρασμένο από Μαριάνθη Πελεκανάκη

πηγή: euractiv.gr

Print Friendly, PDF & Email