Η κατάσταση των πραγμάτων 6

γράφει στο peripteron.eu ο Βαγγέλης Πάλλας Δημοσιογράφος – Ερευνητής – Αναλυτής IFJ/SPJ

Ξεχάσαμε να ακούμε τους ήχους στις ιστορίες που μας διηγούνται. Για να δούμε μια εικόνα δεν αρκεί να φανταστούμε μόνο τα χρώματα ή τις φυσιογνωμίες: πρέπει να φανταστούμε και τους ήχους. Οι ήχοι της ζωής δεν θα μας ξεγελάσουν όσο οι εικόνες: από το βουβό κλάμα μέχρι το ανυπόφορο γέλιο ή το τρίξιμο των δοντιών. Οι ήχοι ασφυκτιούν μέχρι τη στιγμή που θα απελευθερωθούν στο σύμπαν.

* Ω ΤΙ ΚΟΣΜΟΣ, ΜΠΑΜΠΑ! Βρετανική εταιρεία κατασκευής ρούχων και συστημάτων παρακολούθησης (δύο σε ένα), με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς παρουσίασε με υπερηφάνεια το νέο μοντελάκι της που συνίσταται σε μπουφάν με ενσωματωμένο μικροτσίπ GPS, που το φορούν τα τρυφερά βλαστάρια και οι γονείς μπορούν να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή πού βρίσκονται αυτά. Ερώτημα 1°: Δεν θα ήταν πιο οικονομικό να δένουν τα παιδιά τους με ένα λουράκι, σαν αυτά που έχουν τα σκυλάκια, να έχουν και τον πλήρη έλεγχο; Ερώτημα 2°: Σκασιαρχείο πώς θα κάνουν τα παιδιά; Ενδιαφέρουσα αντίδραση: Τα παιδιά πάνω από L4 ετών αρνήθηκαν να το φορέσουν.¨

* Δημοσιογραφική δυσοσμία… ΜΜΕ που στηρίζουν τη Νέα Δημοκρατία σφάζονται ύστερα από τις αποκαλύψεις των «παραπολιτικών»

… «Μια φορά και έναν καιρό στο γραφείο ενός αρχηγού κόμματος (Μητσοτάκης), ένας δημοσιογράφος και μια διαφημιστική εταιρεία, η V+0, είχαν αποφασίσει να γίνουν και εκδότες. Κάπως έτσι είχε προκύψει η επιτυχημένη (ανέστειλε προσφάτως την κυκλοφορία της) εφημερίδα «Φιλελεύθερος». Στόχος, να δημιουργηθεί ένα Μέσο που θα αποτελεί το «Ευαγγέλιο» του προέδρου Κυριάκου. Παρά το γεγονός ότι ξοδεύτηκαν κάτι εκατομμύρια (προφανώς σε ευρώ), το εγχείρημα δεν κατάφερε να συναντήσει την απήχηση του αναγνωστικού κοινού. Ωστόσο, από την εξέλιξη της εκδοτικής προσπάθειας, εσχάτως πληροφορήθηκα ότι υπήρξε και ένας κερδισμένος: Η διαφημιστική V+0 των Βαρβιτσιώτη – Ολύμπιου, που χειρίστηκε διάφορα για λογαριασμό του καλού συναδέλφου Θανάση Μαυρίδη» ….

*Κι έτσι στητή και δυνατή καταμεσής στον κόσμο κρατώντας στο ζερβί σου χέρι τη μεγάλη ζυγαριά και στο δεξί την άγια σπάθα, είναι η ομορφιά και η λεβεντιά κι είσαι η Ελλάδα. Γιάννης Ρίτσος

ΚΥΝΗΓΟΥΝ ΑΚΟΜΑ

Ήταν η πηγή που αποκάλυψε διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος που εμπλέκει τον πρώην πρωθυπουργό της Μάλτας. Μια γυναίκα που δέχθηκε απειλές για τη ζωή της, κυνηγήθηκε, απειλήθηκε με απέλαση, κέρδισε την ελευθερία της, δικαιώθηκε στον Άρειο Πάγο και τώρα δυστυχώς αντιμετωπίζει την «επίθεση» που δέχεται ο άντρας της. Ο λόγος για τη Μαρία Εφίμοβα, πληροφοριοδότρια της δολοφονημένης Μαλτέζας δημοσιογράφου Δάφνης Καρουάνα Γκαλίζια. Τον περασμένο Νοέμβριο, ο Έλληνας σύζυγός της συνελήφθη λόγω εντάλματος για την έκδοσή του στην Κύπρο. Οι κατηγορίες είναι ίδιες με αυτές που βάραιναν την Εφίμοβα σε παλαιότερο ένταλμα που ακύρωσε η Interpol. Ενώνουμε τις φωνές μας με όσους υπερασπίζονται τους μάρτυρες δημόσιου συμφέροντος.

«Δεν πιστεύω στη μεταφορά της εξουσίας στους επιστήμονες. Δεν είναι διόλου καλύτεροι από τους πολιτικούς όταν αφήνονται ανεξέλεγκτοι να πάρουν αποφάσεις για το κοινωνικό σύνολο και είναι ακόμη πιο αλαζόνες». Pierre de Gennes (Νόμπελ φυσικής 1991) σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Βήμα» (9-5-2004).

Print Friendly, PDF & Email