Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

Από Fernando Heller | EuroEFE.EURACTIV.es | Μεταφρασμένο από Μαριάνθη Πελεκανάκη

Το ακροδεξιό κόμμα VOX της Ισπανίας υπολογίζει στην υποστήριξη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ και υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ, της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι και του προέδρου της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι, μεταξύ άλλων, για να ενισχύσει το μήνυμά του για μια Ευρώπη των κυρίαρχων εθνών ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου.

Ως το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο, το VOX (ECR) προετοιμάζεται για την έναρξη της εκστρατείας της κύριας εκδήλωσής του – Europa Viva 24 – που θα πραγματοποιηθεί στη Μαδρίτη μεταξύ 18 και 19 Μαΐου.

Ο επικεφαλής του κόμματος Σαντιάγο Αμπασκάλ στοχεύει στους «ούλτρα» φίλους του να βοηθήσουν το VOX να ενισχύσει το μήνυμά του που επικεντρώνεται γύρω από την ιδέα των κυρίαρχων ευρωπαϊκών εθνών.

Αυτό θα λειτουργήσει ως εναλλακτική λύση, σύμφωνα με τονΑμπασκάλ, απέναντι σε προτάσεις όπως η ευρεία έννοια του φεντεραλισμού που προβάλλει το κυβερνόν Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE/S&D) του Σάντσεθ και της βασικής υποψήφιας του για τις εκλογές, της υπουργού Οικολογικής Μετάβασης Τερέζα Ριμπέρα.

Το 2023, τόσο η Μελόνι (Fratelli d’Italia) όσο και ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν (Fidesz), καθώς και ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι (Νόμος και Δικαιοσύνη, PiS), έστειλαν στον Αμππασκάλ πολυάριθμα μηνύματα υποστήριξης.

«Αγαπητοί φίλοι, ήρθε η ώρα για τους πατριώτες. Στην Ιταλία, όπως και στη Φινλανδία, τη Σουηδία, την Πολωνία και την Τσεχική Δημοκρατία, αποδείξαμε ότι οι πατριώτες μπορούν να κυβερνήσουν και να συμβάλουν στην αύξηση της ευημερίας του λαού τους», ανέφερε η Μελόνι σε μήνυμα της σε εκδήλωση του VOX πέρυσι.

Ο Μίλεϊ έχει επίσης δείξει την υποστήριξή του στον Αμπασκάλ σε αρκετές περιπτώσεις, επιβεβαιώνοντας στο X ότι θα είναι παρών στην κεντρική εκδήλωση για την έναρξη της εκστρατείας VOX.

‘Κάνουμε την Ισπανία ξανά μεγάλη’

Ο Αμπασκάλ ταξίδεψε στην Αργεντινή τον περασμένο Δεκέμβριο μετά από πρόσκληση του Μιλέι, ο οποίος τον υποδέχθηκε μία ημέρα πριν από την ορκωμοσία του ως πρόεδρος. Το 2021, ο Μιλέι συμμετείχε επίσης στο ετήσιο πάρτι του VOX με ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα και ταξίδεψε στη Μαδρίτη το 2022 για να παραστεί στην ίδια ετήσια εκδήλωση.

Αν και η παρουσία του Τραμπ στη φετινή εκδήλωση στη Μαδρίτη δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, το κόμμα ανυπομονεί να υποδεχθεί τον ηγέτη των Ρεπουμπλικάνων, ο οποίος αναμένεται να στείλει βιντεοσκοπημένο μήνυμα υποστήριξης.

Τον Φεβρουάριο, ο ίδιος ο Αμπασκάλ συναντήθηκε με τον Τραμπ στην Ουάσινγκτον, όπου και οι δύο ένωσαν τις δυνάμεις τους γύρω από το μήνυμα ότι «ο σοσιαλισμός και η παγκοσμιοποίηση κυβερνούν ενάντια στους ανθρώπους».

Οι δύο τους συμφώνησαν επίσης να υιοθετήσουν την ίδια γραμμή όσον αφορά την άρνηση της κλιματικής αλλαγής και τόνισαν τις κοινές τους αξίες, οι οποίες περιλαμβάνουν «την πατρίδα, την ελευθερία, τη λογική, την πίστη των πατέρων μας, την οικογένεια, την ιδιοκτησία, την κυριαρχία, τη δημοκρατία και τον περιορισμό της εξουσίας», όπως δήλωσε ο Αμπασκάλ τον Φεβρουάριο.

Εμπνευσμένος από το περίφημο σύνθημα του Τραμπ «Make America Great Again», ο Αμπασκάλ υποστηρίζει επίσης «να κάνουμε την Ισπανία ξανά μεγάλη», ανέφερε το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ακροδεξιά θα μπορούσε να έρθει τρίτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πίσω από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) και τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D).

Print Friendly, PDF & Email