Η Γερμανία ζητά… δηλώσεις μετανοίας από μουσουλμάνους
700 συγκεντρώσεις έχουν πραγματοποιηθεί στη Γερμανία από το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς. Οι μισές ήταν υπέρ του Ισραήλ -κυρίως στην αρχή- και οι υπόλοιπες υπέρ των Παλαιστινίων, οι οποίες αυξάνονται. Επιπλέον 70 διαμαρτυρίες απαγορεύτηκαν από τη γερμανική κυβέρνηση, αφού υποστήριζαν «ακραίες θέσεις» υπέρ του ενός ή του άλλου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Για τον ίδιο λόγο προχθές, απαγορεύτηκε και το αριστερό παλαιστινιακό δίκτυο Samidoun στη Γερμανία.
Με την ένταση να κλιμακώνεται στη Μέση Ανατολή, οι Αρχές προσπάθησαν να υπογράψουν μια συμφωνία με τουλάχιστον 12 μεγάλες μουσουλμανικές οργανώσεις της Γερμανίας.
Στο κείμενο οι οργανώσεις θα καταδίκαζαν την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, θα αποδέχονταν το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και θα αναγνώριζαν ότι στη Γερμανία δεν υπάρχει χώρος για τρομοκρατία και αντισημιτισμό. Η συμφωνία «έσπασε» και τελικά δεν υπεγράφη.
Την ίδια στιγμή, το ακροδεξιό κόμμα AfD αυξάνει τη δύναμή του σε όλες τις πρόσφατες εκλογές στη χώρα.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το μεταναστευτικό παραμένει στο επίκεντρο του κυβερνητικού συνασπισμού. Υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, η Γερμανία θα έχει 350.000 αιτήσεις ασύλου για φέτος. Σε αυτούς προστίθενται και οι περίπου 1,1 εκ. Ουκρανοί.
Έχουν επιβάλει συνοριακούς ελέγχους στα σύνορα με Πολωνία και Τσεχία, ενώ συνεχίζονται και με την Αυστρία και την Ελβετία και επίσης μετανάστες φτάνουν στη Γερμανία από χώρες πρώτης υποδοχής όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.
Παράλληλα προσπαθούν να αλλάξουν τις συνθήκες για τους πρόσφυγες: ακόμα κι αν δεν έχει ολοκληρωθεί η εξέταση του ασύλου τους, στους 6 μήνες θα μπορούν να μπουν στην αγορά εργασίας. Κάτι που ίσως θα μπορούσε να επηρεάσει θετικά την απόφαση για παραμονή ή όχι στη χώρα.