Η Γαλλία απαγορεύει τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις

Από Davide Basso | EURACTIV.fr | Μεταφρασμένο από Μαριάνθη Πελεκανάκη

Η Γαλλία απαγόρευσε όλες τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις και ανέπτυξε 10.000 αστυνομικούς για την καλύτερη προστασία των εβραϊκών κοινοτήτων μέσα σε ένα κλίμα έντονων εντάσεων και απειλών κατά των Εβραίων.

«Οι φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις πρέπει να απαγορευτούν επειδή είναι πιθανό να προκαλέσουν δημόσια αναταραχή», έγραψε σε τηλεγράφημα ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν προς τους Γάλλους νομάρχες την Πέμπτη, σλυμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

«Η διοργάνωση αυτών των απαγορευμένων διαδηλώσεων θα πρέπει να οδηγήσει σε συλλήψεις», συνέχισε ο υπουργός.

Οι αλλοδαποί υπήκοοι που διαπράττουν αδικήματα σε σχέση με αυτές τις απαγορεύσεις «πρέπει οι άδειες παραμονής τους να ανακαλεστούν αμέσως και η απέλασή τους να πραγματοποιηθεί χωρίς καμία καθυστέρηση», πρόσθεσε ο υπουργός.

Από την έναρξη της επίθεσης της Χαμάς κατά του Ισραήλ το περασμένο Σαββατοκύριακο, η Γαλλία έχει ενισχύσει την ασφάλεια στους χώρους της εβραϊκής κοινότητας, τοποθετώντας 10.000 μέλη των σωμάτων ασφαλείας για την προστασία χώρων που θεωρούνται εύκολος στόχος, όπως θρησκευτικά σχολεία και συναγωγές.

Οι απειλές φαίνεται να έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τα στοιχεία για τις αντισημιτικές πράξεις που αναφέρουν οι αρχές, τα οποία προς το παρόν δεν περιλαμβάνουν «σοβαρά περιστατικά», δήλωσε ο Νταρμανέν στο France Inter την Πέμπτη.

Παρόλα αυτά, «περισσότερες από 100 αντισημιτικές πράξεις» έχουν καταγραφεί στη Γαλλία από τις 7 Οκτωβρίου, είπε. Συγκριτικά, ο μέσος όρος που κατέγραψαν οι γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών για το 2022 ήταν 436.

Αυτές οι αντισημιτικές πράξεις περιλαμβάνουν ετικέτες, σβάστικες και αντιεβραϊκά και αντιισραηλινά σχόλια.

Οι πιο σοβαρές περιπτώσεις αφορούσαν άτομα που συνελήφθησαν «με αιχμηρά όπλα στην είσοδο ενός [εβραϊκού] σχολείου ή μιας συναγωγής» και «ένα drone εξοπλισμένο με κάμερα που πέταξε στην αυλή ενός εβραϊκού πολιτιστικού χώρου».

Οι αρχές παρατήρησαν επίσης αύξηση του διαδικτυακού μίσους. Η πλατφόρμα Pharos, η οποία επιτρέπει την αναφορά παράνομου διαδικτυακού περιεχομένου στις αρχές, κατέγραψε «περισσότερες από 2.000 αναφορές» αντισημιτικού περιεχομένου μέσα σε πέντε ημέρες. Ο αριθμός αυτός ισοδυναμεί με περισσότερες από τις μισές αναφορές που ελήφθησαν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022.

Print Friendly, PDF & Email