Η Φινλανδία προετοιμάζεται για τη νέα νοτιοαφρικανική παραλλαγή Όμικρον

Η Φινλανδία ενισχύει την εκστρατεία εμβολιασμού κατά του COVID-19 για να προετοιμαστεί για τη νέα παραλλαγή του COVID-19 BA.5, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική τον Ιανουάριο και έχει ήδη εξαπλωθεί στην Πορτογαλία και την Ισπανία, έχει πλέον πλήξει τη χώρα.

Η Φινλανδία ανακάλυψε τα πρώτα κρούσματα της παραλλαγής BA.5 στα μέσα Μαΐου.

Για να αναχαιτίσει την εξάπλωση, το Φινλανδικό Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας συνέστησε, την Πέμπτη, έναν τέταρτο εμβολιασμό και για τα άτομα ηλικίας 70-79 ετών, για όσους πάσχουν από δύσκολες καρδιακές και πνευμονικές παθήσεις ή διαβήτη και για όσους πάσχουν από ακραία παχυσαρκία.

Οι προηγούμενες κατευθυντήριες γραμμές αφορούσαν άτομα άνω των 80 ετών και ανοσοκατασταλμένα άτομα άνω των 12 ετών. Το επόμενο κύμα αναμένεται να πλήξει τη χώρα στα τέλη του καλοκαιριού ή στις αρχές του φθινοπώρου.

Η κατάσταση της πανδημίας είναι επί του παρόντος αρκετά καλή και το ποσοστό θνησιμότητας έχει παραμείνει μάλλον χαμηλό λόγω του εκτεταμένου εμβολιασμού, ενημέρωσε το ινστιτούτο την Πέμπτη (2 Ιουνίου). Περίπου το 88% του ενήλικου πληθυσμού της Φινλανδίας έχει λάβει τουλάχιστον δύο δόσεις μέχρι στιγμής.

Εν τω μεταξύ, η χώρα των 5,6 εκατομμυρίων κατοίκων κατέγραψε πάνω από ένα εκατομμύριο κρούσματα COVID-19 μέχρι τα τέλη Μαΐου, όπως ανέφερε το ιατρικό περιοδικό Lääkärilehti. Τα επικαιροποιημένα στατιστικά στοιχεία που ανέφερε το YLE δείχνουν επίσης ένα ποσοστό θανάτων 81 ατόμων ανά 100.000 κατοίκους, σε σύγκριση με τα 183 και 263 ανά 100.000 που αναφέρθηκαν στη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο αντίστοιχα.

Οι φινλανδικές υγειονομικές αρχές υποστηρίζουν επίσης ότι ο αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με το COVID στη Φινλανδία ήταν μικρότερος από ό,τι είχε αναφερθεί αρχικά και ότι έως και το 20% αυτών μπορεί να προκλήθηκε ακόμη και από κάτι άλλο, δήλωσε η Sirkka Goebeler, εμπειρογνώμονας στο ινστιτούτο υγείας και πρόνοιας της Φινλανδίας. Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία θα πρέπει να είναι διαθέσιμα μέχρι το τέλος του έτους.

Pekka Vänttinen

πηγή: euractiv.gr

Print Friendly, PDF & Email