Η Φινλανδία εισάγει υπηρεσία ταχείας εξυπηρέτησης για μετανάστες-εργαζόμενους υψηλής ειδίκευσης

Η Φινλανδική Υπηρεσία Μετανάστευσης (Migri) εγκαινίασε την Τετάρτη (1 Ιουνίου) μια νέα υπηρεσία ταχείας εξυπηρέτησης για εργαζόμενους υψηλής ειδίκευσης των οποίων η εργασία στη Φινλανδία απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις. Η μεταρρύθμιση επιτρέπει επίσης τη γρήγορη μετακίνηση των μελών της οικογένειας.

Για να μετακινηθεί κάποιος στη Φινλανδία μέσω της διαδικασίας fast track, πρέπει να υποβάλει και να πληρώσει την αίτηση ηλεκτρονικά, καθώς και να αποδείξει την ταυτότητά του σε σημείο εξυπηρέτησης στο εξωτερικό, όπου λαμβάνονται επίσης δακτυλικά αποτυπώματα, εντός πέντε εργάσιμων ημερών.

Η διαδικασία συνεπάγεται έναν νέο τύπο άδειας, την εθνική θεώρηση Δ, η οποία επιτρέπει το ταξίδι στη Φινλανδία μόλις χορηγηθεί η άδεια διαμονής. Σε αντίθεση με το παρελθόν, το άτομο λαμβάνει κάρτα άδειας διαμονής στη Φινλανδία. Η υπόσχεση είναι να περιοριστεί ο χρόνος διεκπεραίωσης σε δύο εβδομάδες το πολύ.

Το σύστημα προορίζεται να απαντήσει στις εκκλήσεις του τομέα της πληροφορικής και της κοινότητας των νεοφυών επιχειρήσεων που διαμαρτύρονται εδώ και καιρό για την άκαμπτη γραφειοκρατία και τις μακρόχρονες διαδικασίες έκδοσης άδειας παραμονής. Ειδικά η αναπτυσσόμενη βιομηχανία τυχερών παιχνιδιών έχει ανάγκη από εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό. Επίσης, ο ουκρανικός πόλεμος είχε ως αποτέλεσμα ορισμένοι ξένοι να φύγουν ή να είναι επιφυλακτικοί ως προς τη μετακίνησή τους στη Φινλανδία.

Σχολιάζοντας τη μεταρρύθμιση στο YLE, η υπουργός Απασχόλησης Tuula Haatainen (SDP) υποσχέθηκε να διευρύνει τη μεταρρύθμιση «μέχρι το τέλος της θητείας αυτής της κυβέρνησης» ώστε να συμπεριλάβει «όλους όσους μετακινούνται στη Φινλανδία με βάση την εργασία και την εκπαίδευση» με τρόπο ώστε ο μέγιστος χρόνος διεκπεραίωσης να είναι ένας μήνας.

Οι Τεχνολογικές Βιομηχανίες της Φινλανδίας είδαν τη μεταρρύθμιση ως ένα ευπρόσδεκτο πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά τη χαρακτήρισαν ακόμη «οριακή». Σύμφωνα με την εμπειρογνώμονα Leading Milka Kortet, η σημασία του συστήματος fast track είναι πρωτίστως ένα μήνυμα προς την επιχειρηματική κοινότητα ότι το θέμα θα αντιμετωπιστεί και θα ληφθεί σοβαρά υπόψη.

Pekka Vänttinen

πηγή: euractiv.gr

Print Friendly, PDF & Email