Η Ευρώπη ψαλιδίζει τα φτερά σε Τουρισμό, εστίαση και αερομεταφορές

Έλενα Ερμείδου

Η δημοσιονομική σύσφιξη στην Ευρώπη προκαλεί την αφαίμαξη πολιτών και επιχειρήσεων, με τους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης και των αερομεταφορών να νιώθουν τις συνέπειες στο πετσί τους.

Η προσπάθεια των Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να συμμαζέψουν το χάος που άφησε πίσω της η υπεραντίδραση στον covid και ταυτόχρονα να αναχαιτίσουν τη λαίλαπα του πληθωρισμού έχει πολλές ανεπιθύμητες παρενέργειες και ιδιαίτερα στους κλάδους του τουρισμού, της φιλοξενίας και των αερομεταφορών.

Ο IATA και άλλοι φόροι προβαίνουν πλέον σε διαβήματα και προσπαθούν να ανασχέσουν την εύκολη πολιτική της αύξησης των φόρων, καθώς διαπιστώνουν ότι αποσταθεροποιεί μεγάλους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας. Επίσης, ζήτημα εγείρεται με τη διαχείριση και διοχέτευση των φορολογικών εσόδων, καθώς η ανταποδοτικότητα με τις κοινωνικές δαπάνες έχει περιοριστεί δραστικά.

Το Crisis Monitor έχει εγκαίρως επισημάνει τη δραματική αύξηση στις χρεοκοπίες στον τουρισμό, την εστίαση και τη φιλοξενία στην Ευρώπη. Επίσης, πριν απ αυτό το CM ανέδειξε τις προειδοποιήσεις της IATA προς τις αεροπορικές εταιρίες για την ενίσχυση της βιωσιμότητας τους, καθώς η έκρηξη των κερδών της τελευταίας διετίας είναι δύσκολα διατηρήσιμη, δεδομένων των περιορισμένων λειτουργικών περιθωρίων.

Ειδικότερα, η IATA, διαβλέποντας ότι «η αρπαγή χρημάτων από φόρους» που επιβάλλει η Ευρώπη στις αερομεταφορές, ζητά από τους πολιτικούς, μάλιστα πριν τις εκλογές να σταματήσουν με τις επιβολές φόρων στον κλάδο των αερομεταφορών. Η αύξηση της επιβατικής κίνησης διεθνώς αυξήθηκε κατά 21,5% τον Φεβρουάριο του 2024, ενώ στην Ευρώπη 16% -ίση ανάπτυξη με την αύξηση της χωρητικότητας στα αεροσκάφη με τον συντελεστή πληρότητας στο 74,7%. Η IATA τονίζει ότι η οικονομία της Ευρώπης δεν ακμάζει ενώ, η φορολογική πολιτική αντί να δίνει κίνητρα, δυσχεραίνει την ανάπτυξη, καθιστώντας το κλάδο των αερομεταφορών μη ανταγωνιστικό.

Αυξάνεται η ζήτηση για ταξίδι

Το ταξίδι, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC) προβλέπεται να συνεισφέρει ότι το 2024 θα συνεισφέρει λιγότερο από 20 τρισ. δολάρια στην οικονομία παγκοσμίως, μετά από το ιστορικό υψηλό των 11,1 τρισ. δολαρίων το 2023, αντιπροσωπεύοντας περίπου 348 εκατομμύρια θέσεις εργασίας παγκοσμίως. Οι δαπάνες των επισκεπτών θα φτάσουν στα 1,89 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι τουρίστες που θα ταξιδέψουν στο εσωτερικό προβλέπεται να δαπανήσουν κοντά στα 5,4 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Κινήσεις στην ελληνική και διεθνή σκακιέρα

Στο πλαίσιο της αύξησης της ζήτησης και της ανόδου του παγκόσμιου ΑΕΠ στον τουρισμό στο 11,5% τις επόμενες κινήσεις τους σχεδιάζουν τα περιφερειακά αεροδρόμια, τα ξενοδοχεία στην Ελλάδα και οι αερομεταφορείς.

Aegean Airlines

Η Aegean το 2024 ανοίγει την πόλη Βίλνιους στην Λιθουανία και το Σεράγιεβο στην ΒοσνίαΕρζεγοβίνη ενώ από το περιφερειακό αεροδρόμιο της Κέρκυρας ανοίγει την γραμμή Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών – Κέρκυρα – Σκόπια στην Βόρεια Μακεδονία για το διάστημα Ιούνιος – Σεπτέμβριος 2024. Την ίδια στιγμή η Aegean ενισχύει τις συχνότητες των δρομολογίων στην Ευρώπη το καλοκαίρι, συγκεκριμένα προς το Χίθροου του Ηνωμένου Βασιλείου, την Φρανκφούρτη από την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο Κρήτης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αεροπορική επιμένει στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης για, απ όπου διατηρεί και επεκτείνει το δίκτυο προορισμών σε περιφερειακά αεροδρόμια, όπως της Νίκαιας, της Νάπολης, της Κατάνια κ.α.

Sky express

Η Sky express ανοίγει την καλοκαιρινή σεζόν με την απευθείας σύνδεση Κρήτης με την Κύπρο, σύνδεση την οποία είχε υποσχεθεί ο ιδρυτής της Γιάννης Γρύλος κατά την ονοματοδοσία του νέου A-321 στην Λάρνακα τον περασμένο Δεκέμβριο. Η στρατηγική αυτή καθιστά το αεροδρόμιο του Ηρακλείου αεροπορικό κόμβο σε ένα δίκτυο 28 διεθνών προορισμών σε 11 χώρες -Κύπρο, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ολλανδία, Ρουμανία, Πολωνία, Σερβία, Σλοβακία και Μολδαβία-που διαρκώς το ενισχύει.

Thanos Hotels and Resorts

Στο πλαίσιο αυτό νέες επενδύσεις πραγματοποιούνται στο τομέα των ξενοδοχείων. Τα επενδυτικά τους σχέδια ανακοίνωσε πρόσφατα η Thanos Hotels and Resorts, με ορίζοντα 3ετίας και με στόχο να ανοίξει 10 νέα ξενοδοχεία. Ο όμιλος θα ανοίξει τον Μάιο του 2024 ένα νέο Amyth στην Μύκονο, παράλληλα, ο όμιλος θα παρέχει στην ελληνική αγορά αναβαθμισμένες υπηρεσίες διαχείρισης ξενοδοχείων μέσω διαχειριστών περιουσίας μέσω αλλά και με υφιστάμενους ξενοδόχους. Η στρατηγική εισόδου στην ελληνική αγορά είναι πολυεπίπεδη και στηρίζεται σε τρεις κεντρικούς πυλώνες. Την επέκταση των Amyth Hotels: με στόχο το άνοιγμα 10 Amyth Hotels στην Ελλάδα, Η διοίκηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις . Την δημιουργία του ελληνικού «Anassa», επενδυτική κίνηση η οποία θα ενισχύσει τα πρότυπα στον κλάδο της πολυτελούς φιλοξενίας στην ελληνική αγορά. Ο όμιλος θα φέρει στην Ελλάδα ακόμη ένα business unit του, το Thanos Hotel Management, που απευθύνεται τόσο σε διαχειριστές ακίνητης περιουσίας .

Περιφερειακά Αεροδρόμια, το The Aviation–Event στο Chișinău στην Μολδαβία τον Μάϊο

Την τιμητική τους έχουν το 2024 έχουν τα Περιφερειακά Αεροδρόμια με την «The Aviation–Event» να αναλαμβάνει διεθνείς αναπτυξιακές πρωτοβουλίες με στόχο να αναδείξει τα Περιφερειακά Αεροδρόμια στην Ευρώπη, όπως πρόσφατα με το συνέδριο που διεξήχθη στην Napoca– Cluj και σύντομα τον προσεχή Μάϊο στο Chișinău στην Μολδαβία.

Print Friendly, PDF & Email