Η εταιρεία Ben & Jerry’s μηνύει τη μητρική της Unilever Plc

Πριν ένα χρόνο περίπου η αμερικανική εταιρεία Ben & Jerry’s εξέδωσε μία ανακοίνωση στην οποία αναφέρει την διακοπή της διανομής των παγωτών της στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη. Ενημέρωσε πως θα παραμείνει στο Ισραήλ μέσω διαφορετικής συμφωνίας.

Η εταιρεία Ben & Jerry’s που ιδρύθηκε το 1978 με έδρα το Βερμόντ είναι γνωστή για τη φωνή που υψώνει σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης, όπως μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ που σκοτώθηκε από την αστυνομία στη Μινεάπολη: «Η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ ήταν το αποτέλεσμα απάνθρωπης αστυνομικής βίας που διαιωνίζεται από μια κουλτούρα λευκής υπεροχής», ανέφερε η δήλωση. Σύμφωνα με άλλες πηγές ωστόσο οι δηλώσεις της εταιρείας συνιστούν τη γνωστή πρακτική των εταιρικών σημάτων που έρχονται να κεφαλαιοποιήσουν τη δημόσια οργή. Κατ’ αυτούς η δήλωση της εταιρείας για διακοπή πώλησης των παγωτών στο Ισραήλ είναι εν μέρει αληθινή. Η εταιρεία ήδη από το 2011 είχε τεθεί στο επίκεντρο της κριτικής του κινήματος BDS, της οργανωμένης εκστρατείας που καλεί σε μποϊκοτάζ των προϊόντων από εταιρείες που συνεργάζονται και στηρίζουν τις παράνομες ενέργειες του Ισραηλινού καθεστώτος.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα στο Reuters μετά από ένα χρόνο η εταιρεία Ben & Jerry’s μηνύει τη μητρική της Unilever Plc για να εμποδίσει την πώληση του δικτύου της διανομής στο Ισραήλ σε τοπικό αντιπρόσωπο, λέγοντας ότι δεν συνάδει με τις αξίες της να πουλάει το παγωτό της στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Η καταγγελία που κατατέθηκε στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ στις 5 Ιουλίου στο Μανχάταν αναφέρει ότι η πώληση που ανακοινώθηκε στις 29 Ιουνίου απειλεί να υπονομεύσει την ακεραιότητα της μάρκας Ben & Jerry’s, την οποία το διοικητικό συμβούλιο της Ben & Jerry’s διατήρησε την ανεξαρτησία του για να την προστατεύσει όταν η Unilever απέκτησε την εταιρεία το 2000.

Η έκδοση ασφαλιστικών μέτρων κατά της μεταβίβασης του δικτύου πώλησης και των σχετικών εμπορικών σημάτων στον Avi Zinger, ο οποίος διευθύνει την American Quality Products Ltd, ήταν απαραίτητη για την “προστασία της μάρκας και της κοινωνικής ακεραιότητας που η Ben & Jerry’s έχει δαπανήσει δεκαετίες για να οικοδομήσει”, αναφέρεται στην καταγγελία.

Η Ben & Jerry’s δήλωσε ότι το διοικητικό της συμβούλιο ψήφισε με ψήφους 5-2 για την άσκηση αγωγής, με τους δύο διορισμένους από την Unilever να διαφωνούν.

Η Unilever, σε ανακοίνωση της, δήλωσε ότι δεν συζητά εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις, αλλά ότι είχε το δικαίωμα να πωλήσει την επίμαχη επιχείρηση και ότι η συναλλαγή έχει ήδη ολοκληρωθεί.

πηγή: pressenza.com

Print Friendly, PDF & Email