Η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο παρήγγειλαν 75 εκατομμύρια αναμνηστικές δόσεις Covid από τη Sanofi

Δύο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας, οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν σύντομα να λάβουν μια δόση ενός γαλλικού εμβολίου, από τη Sanofi. Υπενθυμίζεται ότι η φαρμακευτική εταιρεία ανέπτυξε τον περασμένο Ιούνιο, σε συνεργασία με το βρετανικό εργαστήριο GSK, μια αναμνηστική δόση ιδιαίτερα αποτελεσματική κατά των μεταλλάξεων Όμικρον και Βήτα.

Αν και το εμβόλιο δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη στην αγορά, η Sanofi έχει μεγάλες ελπίδες ότι θα είναι διαθέσιμο μέχρι το φθινόπωρο. Ο πολύτιμος ορός έχει περάσει τις κλινικές δοκιμές και τώρα αναμένει το πράσινο φως από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).

Σε μια εποχή που η Ευρώπη αντιμετωπίζει ένα έβδομο κύμα Covid, αυτό το λεγόμενο καθολικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ως αναμνηστική δόση σε όλους, ανεξάρτητα από το ποιο εμβόλιο έλαβαν ως αρχικό.

Εν αναμονή, η παραγωγή του εμβολίου έχει ήδη ξεκινήσει στο γαλλικό έδαφος και μέχρι στιγμής «η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν παραγγείλει 75 εκατομμύρια δόσεις», δήλωσε εκπρόσωπος του εργαστηρίου στη EURACTIV Γαλλίας. Η κατανομή των δόσεων στις διάφορες χώρες της ΕΕ δεν είναι ακόμη γνωστή.

«Εάν αποδειχθεί ότι το εμβόλιο Sanofi-GSK είναι το πιο αποτελεσματικό κατά των νέων παραλλαγών, η ΕΕ θα μπορούσε να παραγγείλει περισσότερες δόσεις», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος πριν ωστόσο υπενθυμίσει ότι είναι «περίπλοκο να γίνει πρόβλεψη».

Αλλά και πάλι. Η αναμνηστική δόση Sanofi-GSK θα μπορούσε να κάνει τον κόσμο να ξεχάσει την αποτυχία του πρώτου προγράμματος ανάπτυξης εμβολίου του γαλλικού φαρμακευτικού κολοσσού, το οποίο γρήγορα ξεπεράστηκε από τους ανταγωνιστές του Pfizer και Moderna.

Από (Clara Bauer-Babef | Μεταφρασμένο από Σπύρος Σιδέρης

πηγή: euractiv.gr

Print Friendly, PDF & Email