Η εμπιστοσύνη στα μέσα ενημέρωσης φτάνει σε χαμηλό επίπεδο ρεκόρ στη Σλοβακία

Μόνο το 26% των Σλοβάκων εμπιστεύεται τα μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με νέα έρευνα του Ινστιτούτου Δημοσιογραφίας του Reuters. Η έρευνα διεξήχθη σε 46 χώρες, συμπεριλαμβανομένων όλων των κρατών μελών της ΕΕ. Η Σλοβακία μοιράζεται την τελευταία θέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε σύγκριση με το περσινό αποτέλεσμα, το ποσοστό των ανθρώπων που εμπιστεύονται τα μέσα ενημέρωσης στη Σλοβακία μειώθηκε κατά τέσσερις μονάδες.

Η χώρα με την υψηλότερη εμπιστοσύνη στα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι εδώ και καιρό η Φινλανδία με το 69% του πληθυσμού να εμπιστεύεται τους δημοσιογράφους. Άλλες σκανδιναβικές χώρες, καθώς και η Πορτογαλία και η Ολλανδία, κατέλαβαν επίσης καλές θέσεις.

Η Νότια Αφρική, η Νιγηρία και η Κένυα τα πήγαν επίσης πολύ καλά. Ωστόσο, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι σε αυτές τις χώρες, η έρευνα διεξήχθη κυρίως σε νεότερους και αγγλόφωνους ερωτηθέντες, οπότε τα αποτελέσματα αυτά δεν είναι αντιπροσωπευτικά του πληθυσμού στο σύνολό του.

Εκτός από τη Σλοβακία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, χαμηλή εμπιστοσύνη στα μέσα ενημέρωσης καταγράφηκε στην Ουγγαρία, την Ελλάδα και την Ταϊβάν, όπου μόνο το 27% του πληθυσμού εμπιστεύεται τους δημοσιογράφους.

Η έρευνα επικεντρώθηκε επίσης στα μέσα ενημέρωσης που έχουν την μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και στα κοινωνικά δίκτυα που χρησιμοποιούνται περισσότερο. Στη Σλοβακία, το Facebook κατέχει την υψηλότερη θέση με 74%, ακολουθούμενο από το Youtube (67%), το Messenger (53%)

Πρώτο είναι το Facebook, το οποίο χρησιμοποιείται από το 74% των ερωτηθέντων. Ακολουθεί το YouTube (67%), το Messenger (53%), το Instagram (35%) και το WhatsApp (34%).

Οι ερευνητές σημειώνουν επίσης στα τελικά συμπεράσματα, ότι σε πολλές χώρες παρατήρησαν ένα αυξανόμενο ποσοστό ανθρώπων, οι οποίοι αποφεύγουν τις ειδήσεις λόγω των αρνητικών επιπτώσεων στον ψυχισμό τους. Οι άνθρωποι παραπονιούνται επίσης ότι υπάρχουν πολλές ειδήσεις για πανδημίες και πολιτική. Πολλοί παραπονέθηκαν ότι οι ειδήσεις οδηγούν σε διαμάχες με την οικογένεια ή τους φίλους τους, τις οποίες προτιμούν να αποφεύγουν.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται επίσης οι νεότεροι και οι λιγότερο μορφωμένοι άνθρωποι.

Από Michal Hudec | Μεταφρασμένο από Σπύρος Σιδέρης

πηγή: euractiv.gr

Print Friendly, PDF & Email