Η «αστυνομία της σαρίας» πυροδοτεί νέα συζήτηση

Δημόσια συζήτηση για το Ισλάμ προκάλεσε ενέργεια ομάδας σαλαφιστών στο Βούπερταλ, με την οποία προσπάθησαν να επηρεάσουν και να στρατολογήσουν νεαρούς μουσουλμάνους. Άμεση η αντίδραση του γερμανού υπ. Εσωτερικών.

Ανώδυνο αστείο ή επικίνδυνη πρόκληση; Έντεκα νεαροί σαλαφιστές συνελήφθησαν πριν λίγες μέρες σε συνοικία του Βούπερταλ φορώντας πορτοκαλί γιλέκα, πάνω στα οποία αναγραφόταν «Αστυνομία της Σαρίας». Έπιαναν συζήτηση με νεαρούς μουσουλμάνους προσπαθώντας να τους αποτρέψουν από το αλκοόλ και τα τυχερά παιχνίδια ή ακόμα και να τους στρατολογήσουν στην ομάδα τους.

Η είδηση προκάλεσε την άμεση αντίδραση πολιτικών, όπως του υπουργού Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, ο οποίος δήλωσε ότι «η σαρία δεν θα γίνει ανεκτή σε γερμανικό έδαφος». Όσα έγιναν στο Βούπερταλ είναι η αφορμή για μια έντονη δημόσια συζήτηση γύρω από την αντιμετώπιση αυτού αλλά και άλλων, παρόμοιων φαινομένων στη Γερμανία.

Σε συνέντευξή του προς την DW ο ισλαμολόγος και νομικός Ματίας Ρόντε εκτιμά ότι «με την ενέργεια αυτή οι νεαροί σαλαφιστές διασφάλισαν την προσοχή της κοινής γνώμης και κατάφεραν αυτό που ήθελαν. Γνώριζαν πολύ καλά ότι θα προκαλούσαν έντονες αντιδράσεις».

Καθοριστική η αντίδραση της κοινωνίας

Στη σελίδα του στο Facebook ο αρχηγός της ομάδας των νεαρών ισλαμιστών, Σβέν Λάου γνωστός με το μουσουλμανικό του όνομα Αμπού Αντάμ δημοσιεύει με εμφανή ικανοποίηση τις αναφορές του γερμανικού Τύπου στην προκλητική ενέργεια. Αμέσως μετά ακολουθούν θετικά σχόλια υποστηρικτών του.

Κατά την άποψη του γερμανού ειδικού στην παρούσα φάση είναι ιδιαίτερα σημαντική η αντίδραση της γερμανικής κοινωνίας: «Θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι ζούμε σε μια φιλελεύθερη κοινωνία, την οποία είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε. Παράλληλα όμως χρειαζόμαστε και μια συζήτηση μεταξύ των μουσουλμάνων της Γερμανίας, οι οποίοι οφείλουν να καταδικάσουν απερίφραστα την ενέργεια αυτή. Από την άλλη πλευρά, συχνά οι μουσουλμάνοι της Γερμανίας παίρνουν για κάποιο ζήτημα δημόσια θέση, η οποία όμως δεν μεταδίδεται από τα μέσα ενημέρωσης!»

Στο μεταξύ, απαντώντας σε όσα έγιναν στο Βούπερταλ, τέσσερεις μουσουλμανικοί σύνδεσμοι προγραμματίζουν για τις 19 Σεπτεμβρίου σε επτά γερμανικές πόλεις κινητοποιήσεις υπέρ της ειρήνης και κατά του εξτρεμισμού με σύνθημα: «Οι Μουσουλμάνοι αντιδρούν στο μίσος και την ανομία».

Stefan Dege / Στέφανος Γεωργακόπουλος

πηγή: dw.com

Print Friendly, PDF & Email