Η Αστυνομία, είναι στην πανδημία, το ΕΣΥ της προστασίας μας.

«Η Αστυνομία είναι, στην πανδημία, το ΕΣΥ της προστασίας μας»: Μια άλλη ανάγνωση των στοιχείων και των ελέγχων της αστυνομίας

111.219 έλεγχοι πολιτών από την αστυνομία τον Ιανουάριο στη Θεσσαλονίκη

12 Φεβρουαρίου, 2021, 5:12 μμ

Έχουμε αναφέρει αρκετές φορές ότι η διαχείριση της πανδημίας γίνεται με σαφείς ταξικούς και κατασταλτικούς όρους και όχι με υγειονομικούς. Αυτό δεν είναι κάτι που η κυβέρνηση θέλει να κρύψει, αντιθέτως προσδοκά τη συνεχή προβολή του. Για να το εμπεδώσουμε, για να το συνηθίσουμε, για να το θεωρήσουμε ως κάτι δεδομένο, ως κάτι που ήρθε για να μείνει.

Πως αλλιώς να εξηγήσει κανείς το ότι μερίδα των ηλεκτρονικών μέσων μαζικής ενημέρωσης της πόλης αναπαράγουν τα στοιχεία που έδωσε η αστυνομία για τους ελέγχους που διενεργήθηκαν τον Ιανουάριο του 2021, χωρίς ένα έστω τυπικό σχόλιο;

Τι μας λέει τελικά η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης;

Το ότι πραγματοποιήθηκαν, όσο εξωφρενικό κι αν ακούγεται, 111.219 έλεγχοι σε πολίτες με πρόσχημα τον έλεγχο εφαρμογής μέτρων Covid-19, με το ποσοστό επί των συνολικών κατοίκων της πόλης να είναι γύρω στο 10%.

Από όλους αυτούς τους ελέγχους, οι βεβαιώσεις ήταν 4.114 ήτοι το 3,7%, ποσοστό ικανό μάλλον για να δικαιολογήσει το υπόλοιπο 96,3% των εξακριβώσεων και των αυθαίρετων προστίμων που κατά καιρούς έχουν δημοσιευθεί και τα οποία αφορούν είτε ενδυματολογικές επιλογές, είτε αυθαίρετα κριτήρια απόστασης από το σπίτι, χρονικού διαστήματος που κάποιος παραμένει έξω. Τέλος αξίζει να υπενθυμίσουμε πως υπήρξαν πρόστιμα ακόμα και σε άστεγους ή μετανάστες.

Ας δούμε όμως και τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΓΑΔΘ έτσι ώστε να καταλάβουμε καλύτερα:

 

Χαρακτηριστικός είναι και ο τρόπος που οι έλεγχοι αποτυπώνονται μαζί με την αναπαράσταση του ιοσωματίου του SARS-CoV-2. Είπαμε πρέπει να συνηθίσουμε :

 

Και με τα εμβόλια τι γίνεται;

Την ίδια στιγμή, ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία για την, λίγο πιο μακρά περίοδο όπου πραγματοποιούνται εμβολιασμοί, κάτι που εμείς οι αφελείς θεωρούμε ότι θα έπρεπε να γίνεται με πιο εντατικούς ρυθμούς απ’ ότι οι αστυνομικοί έλεγχοι μέσα σε μία περίοδο πανδημίας.

56.398 είναι οι συνολικές δόσεις εμβολίου που έχουν γίνει στη Θεσσαλονίκη, εκ των οποίων λίγες περισσότερες από τις 40.000 αφορούν μοναδικούς πολίτες, καθώς οι υπόλοιπες αφορούσαν τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού. Λιγότερο από το 4% του πληθυσμού της πόλης, θέμα για το οποίο κανείς δεν μιλά, καμία υπηρεσία δεν προβαίνει σε βαρύγδουπες ανακοινώσεις που να συνοδεύονται από την αντίστοιχη αναπαράσταση του ιοσωματιδίου ενώ ελάχιστα είναι τα Μ.Μ.Ε. της πόλης που μπήκαν στον κόπο να μιλήσουν για αυτή την αναντιστοιχία.

«Οι αστυνομικοί στους δρόμους, εσείς στα σπίτια σας»

Ο αρμόδιος υπουργός κ. Χρυσοχοΐδης βέβαια φαίνεται να το απολαμβάνει έχοντας δώσει ρεσιτάλ με ατάκες για «τις διαδηλώσεις που κουβαλάν ιό και αρρώστια», για τους αστυνομικούς που είναι «οι μικροί ήρωες της εποχής» αλλά και για την «αστυνομία που είναι, στην πανδημία, το ΕΣΥ της προστασίας μας».

Η κυβέρνηση έχει δομήσει μία πολύ συγκεκριμένη στρατηγική για την πανδημία: ΜΑΤ ΠΑΝΤΟΥ, ΜΕΘ ΠΟΥΘΕΝΑ όπως αναφέρει και το σχετικό σύνθημα. Μία στρατηγική που οδηγεί αναπόφευκτα στο να μπούμε, έναν χρόνο μετά το ξεκίνημά της, στο 3ο κύμα με υποστελεχωμένα νοσοκομεία, υπεράριθμα σχολικά τμήματα, συγχρωτισμό σε χώρους εργασίας και λεωφορεία. Και αυτό έχει κόστος, κόστος στις αντοχές και στις δυνάμεις μας και κυρίως κόστος σε ανθρώπους, στους ανθρώπους μας. Αλλά είπαμε, «είμαστε σε πόλεμο με έναν αόρατο εχθρό και πρέπει να είμαστε ενωμένοι»…

Γιατί μπορεί στην Αθήνα πριν λίγες ώρες να είχαν μείνει μόνο 48 διαθέσιμες ΜΕΘ, αλλά τουλάχιστον γίνονται έλεγχοι από την αστυνομία για το αν έχουμε στείλει μήνυμα στο κινητό ή αν έχουμε συμπληρώσει σωστά τη φόρμα εξόδου.

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός δίνει το στίγμα χωρίς κανένα τακτ: «Οταν έχεις μεγάλες κρίσεις οφείλεις να τις εκμεταλλευτείς για να κάνεις μεγάλες αλλαγές. Και έχω πρόθεση να κάνουμε αυτές τις μεγάλες αλλαγές στην πατρίδα μας» δήλωσε για όλα αυτά που τρέχει να περάσει εν μέσω πανδημίας, εξοπλίζοντας και δίνοντας απόλυτη ελευθερία στην αστυνομία.

Βοήθειά μας…

Print Friendly, PDF & Email