Η Αμμόχωστος στις Βρυξέλλες

Μια ξεχωριστή έκθεση φωτογραφίας για την Αμμόχωστο φιλοξενείται την εβδομάδα αυτή στο Ευρωκοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, υπό τον τίτλο «Μαζί για την κοινή μας πατρίδα, για το κοινό μας μέλλον».

Η έκθεση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ, Γιώργου Γεωργίου, σε συνεργασία με τον Δήμο Αμμοχώστου και τον εξαίρετο φωτορεπόρτερ και κινηματογραφιστή, Τάσο Δημητριάδη, στον οποίο ανήκει το φωτογραφικό υλικό.

Στην ομιλία του ο κος Γεωργίου, στα εγκαίνια της έκθεσης, τόνισε πως η έκθεση μας δίνει μια σπάνια ευκαιρία να πάρουμε μια γεύση από τη σκληρή πραγματικότητα του διχασμού, τις τοξικές συνέπειες της κατοχής, δείχνοντας πώς ήταν η πόλη και πώς είναι τώρα. Όπως εξήγησε, οι φωτογραφίες αντιπαραθέτουν, ζωντανά, τη ζωή των κατοίκων της Αμμοχώστου πριν από το 1974, αποτίοντας φόρο τιμής στα επιτεύγματά τους πριν από την τουρκική εισβολή, μαζί με την τρέχουσα κατάσταση της πόλης και την απώλεια ασφάλειας που ακολούθησε την εισβολή.

Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ υπογράμμισε πως η Αμμόχωστος ζει στις καρδιές μας και η έκθεση φωτογραφίας είναι ένας τρόπος να καταγγείλουμε τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας και να στείλουμε ηχηρό μήνυμα πως η διχοτόμηση δεν αποτελεί επιλογή για τον κυπριακό λαό, γι’ αυτό και επιβάλλεται να επαναρχίσουν, άμεσα, οι διαπραγματεύσεις και να εργαστούμε για την επίλυση του Κυπριακού, την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της και την επανένωση της Κύπρου και του λαού μας.

Κλείνοντας, ο κος Γεωργίου ευχαρίστησε την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, τον Δήμο Αμμοχώστου, τους Κύπριους Ευρωβουλευτές και τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στις Βρυξέλλες για τη στήριξή τους στην πραγματοποίηση της έκθεσης.

Ιδιαίτερα συγκινητικές ήταν οι ομιλίες των δύο νέων από την Αμμόχωστο, ενός ε/κ και ενός τ/κ, οι οποίοι τόνισαν την ανάγκη για ενότητα και συνεργασία καθώς και τη δίψα για την επίλυση του Κυπριακού.

Σημειώνεται πως οι φωτογραφίες που φιλοξενούνται στις Βρυξέλλες λειτουργούν ως υπενθύμιση των σκληρών προκλήσεων που έχουμε να αντιμετωπίσουμε αλλά και ως πυξίδα για την ανάγκη να διαλύσουμε τα διχοτομικά συρματοπλέγματα και να εργαστούμε μαζί, ε/κ και τ/κ, για την απελευθέρωση του νησιού μας από την κατοχική Τουρκία και την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν, μεταξύ άλλων, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μ. Σχοινάς, η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Στ. Κυριακίδου, Ευρωβουλευτές όλων των πολιτικών ομάδων και Κύπριοι που διαμένουν στις Βρυξέλλες.

Print Friendly, PDF & Email