Η αυστριακή κεντροαριστερά ανοίγει το ζήτημα της παιδικής φτώχειας

Απαιτούνται μέτρα για την αντιμετώπιση του ανεξέλεγκτου προβλήματος της παιδικής φτώχειας στην Αυστρία, όπου πάνω από το 20% των νέων κινδυνεύει, σύμφωνα με το σοσιαλδημοκρατικό SPÖ που έχει λάβει ήδη την υποστήριξη του φιλελεύθερου NEOS για το μέτρο αυτό.

Στην Αυστρία, περίπου 370.000 παιδιά και έφηβοι κινδυνεύουν από τη φτώχεια ή τον αποκλεισμό. Καθώς η χώρα συνεχίζει να βιώνει μερικά από τα υψηλότερα επίπεδα πληθωρισμού στην ΕΕ εν μέσω της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης, αυξάνονται οι φόβοι ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί.

«Πόσο ακόμα θα αφήσετε τα παιδιά της Αυστρίας να παγώνουν, καγκελάριε;», δήλωσε στις αρχές Απριλίου ένας πολιτικός της αντιπολίτευσης SPÖ, ο Christian Oxonitsch.

Για να αυξήσει την πίεση προς την κυβέρνηση, το κόμμα παρουσίασε τώρα μια σειρά αιτημάτων για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας. «Τα υγειονομικά και κοινωνικά τραύματα που υφίστανται τα παιδιά δεν μπορούν να αποκατασταθούν για μια ολόκληρη ζωή», δήλωσε η επικεφαλής του κόμματος Pamela Rendi-Wagner.

Το SPÖ παρουσίασε τρία συγκεκριμένα μέτρα: ένα βασικό επίδομα για τα παιδιά, δικαίωμα στη σχολική εκπαίδευση σε οποιαδήποτε ηλικία και πρόσβαση σε ένα ζεστό και ένα υγιεινό γεύμα καθημερινά. Η κυβέρνηση διαπληκτίζεται εδώ και εβδομάδες για τη χρηματοδότηση ενός παρόμοιου προγράμματος στη γειτονική Γερμανία.

Σε γενικές γραμμές, η παιδική φτώχεια επηρεάζει σημαντικά τις αποδοχές και την κοινωνική θέση κατά τη διάρκεια της ζωής.

«Είναι ευθύνη όλων μας να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά δεν θα πρέπει να ξεκινήσουν τη ζωή τους με τέτοια μειονεκτήματα», τόνισε ο επικεφαλής του SPÖ.

Υποστήριξη για την ώθηση αυτή ήρθε από το σοσιαλφιλελεύθερο NEOS, ένα άλλο κόμμα της αντιπολίτευσης. Μαζί, τα δύο αυτά κόμματα θα μπορούσαν να προσδοκούν το 30% των ψήφων στις εκλογές του φθινοπώρου του 2024 στην Αυστρία – ανοίγοντας το δρόμο για μια τριμερή κυβέρνηση.

Από (Nikolaus J. Kurmayer | Μεταφρασμένο από Μαριάνθη Πελεκανάκη

πηγή: euractiv.gr

Print Friendly, PDF & Email