Η Αυστρία καταργεί το σύστημα υποχρεωτικού εμβολιασμού COVID-19

Η Αυστρία καταργεί το σύστημα υποχρεωτικού εμβολιασμού COVID-19

Η αυστριακή κυβέρνηση κατήργησε το μοναδικό σύστημα υποχρεωτικού εμβολιασμού στην ΕΕ, επικαλούμενη την αλλαγή των συνθηκών με την κυρίαρχη πλέον παραλλαγή Όμικρον.

Η Αυστρία ανακοίνωσε για πρώτη φορά την πρόθεσή της να εφαρμόσει ένα σύστημα υποχρεωτικού εμβολιασμού τον Νοέμβριο του 2021, τέθηκε σε ισχύ χωρίς κυρώσεις για μια περίοδο σταδιακής εφαρμογής τον Φεβρουάριο και ανεστάλη τον Μάρτιο. Τώρα, μπορεί να αποτελέσει παρελθόν, καθώς τα κρούσματα του COVID-19 αρχίζουν να αυξάνονται εκ νέου.

«Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν κάνει κανέναν να εμβολιαστεί», δήλωσε ο Johannes Rauch, συντηρητικός υπουργός Υγείας της Αυστρίας. Το σύστημα είχε προκαλέσει βαθιά ρήγματα σε συλλόγους και οικογένειες, πρόσθεσε. Προηγουμένως, το καθεστώς είχε ανασταλεί με διάταγμα μέχρι τις 31 Αυγούστου.

Τόνισε ότι το πρόγραμμα είχε δημιουργηθεί στο πλαίσιο της πιο θανατηφόρας παραλλαγής Δέλτα, με τις μονάδες εντατικής θεραπείας να φτάνουν στα όριά τους. Ο ίδιος ήταν και τότε υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού, είπε ο υπουργός, «αλλά η Όμικρον άλλαξε τους κανόνες».

Η απόσυρση είναι νερό στο αυλάκι για το ακροδεξιό FPÖ της Αυστρίας, το οποίο ήταν ο πιο σθεναρός αντίπαλος των προγραμμάτων.

«Μια μοιραία λανθασμένη πορεία μπαίνει επιτέλους στο τέλος της», δήλωσε ο Erwin Angerer, επικεφαλής του FPÖ της Καρινθίας. «Το FPÖ ήταν το μόνο κόμμα που ψήφισε κατά και προέβαλε μαζική αντίσταση στον υποχρεωτικό εμβολιασμό».

Τα ενεργά κρούσματα COVID-19 στην Αυστρία έχουν περίπου τριπλασιαστεί τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, από 24.785 την 1η Ιουνίου σε 67.025 στις 22 Ιουνίου, παρά τον ζεστό καιρό.

 

Πηγή: Nikolaus J. Kurmayer | EurActiv.de | Μεταφρασμένο από Σπύρος Σιδέρης

Print Friendly, PDF & Email