Γροιλανδία: Χάνει 270 δισεκατομμύρια τόνους πάγου ετησίως

Η Γροιλανδία χάνει 270 δισεκατομμύρια τόνους πάγου ετησίως, σε σύγκριση με τους 150 δισεκατομμύρια τόνους της Ανταρκτικής. Στις βόρειες περιοχές της Γροιλανδίας, τα παγόβουνα που επιπλέουν στον ωκεανό αντί να στηρίζονται στη στεριά έχουν χάσει περισσότερο από το ένα τρίτο του όγκου τους, εξαιτίας του ζεστού θαλασσινού νερού που σκάβει τον κορμό τους.

Η αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών είναι η αιτία της καταστροφής των πάγων της Γροιλανδίας. Αυτή η αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών είναι ήδη καταστροφική για τους οργανισμούς που ζουν σε αυτούς.

Το στρώμα πάγου που έχει χαθεί αντιστοιχεί σε ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 17% της παρατηρούμενης ανόδου της στάθμης της θάλασσας μεταξύ του 2006 και του 2018.

Τα ίδια τα παγόβουνα δεν συμβάλλουν πραγματικά στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, αφού ήδη επιπλέουν στον ωκεανό, λειτουργούν σαν φράγματα που ρυθμίζουν την ποσότητα του παγωμένου νερού που διοχετεύεται στον ωκεανό. «Παρατηρούμε ότι οι παγοκρηπίδες γίνονται όλο και πιο αδύναμες», δηλώνει ο ερευνητής Romain Millan του Πανεπιστημίου της Γκρενόμπλ Αλπ. Ο ίδιος δηλώνει ότι αυτό το γεγονός σχετίζεται άμεσα με την υποχώρηση των παγετώνων και την απελευθέρωση περισσότερου πάγου στον ωκεανό.

Μέσω δορυφορικών εικόνων κατάφεραν να προσδιορίσουν τον συνολικό όγκο και την επιφάνεια του πάγου που έχει χαθεί με την πάροδο των δεκαετιών. Επιπλέον, καθώς οι παλίρροιες εισέρχονται και εξέρχονται, ο πάγος ανεβοκατεβαίνει, μια κίνηση που κατάφεραν να παρακολουθήσουν μέσω των δορυφορικών εικόνων.

Ο Eric Rignot, επιστήμονας τηλεπισκόπησης στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, αναφέρει: «Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία που σπρώχνει τα ωκεάνια ρεύματα έχει αλλάξει, και αυτό βοηθά στην εναπόθεση περισσότερου νερού υποτροπικής προέλευσης κατά μήκος των ακτών της Γροιλανδίας». Οι πάγοι στην Γροιλανδίας, απειλούνται από την αύξηση της θερμοκρασία του αέρα, καθώς η Αρκτική θερμαίνεται τέσσερις φορές ταχύτερα από τον υπόλοιπο πλανήτη.

Πηγή: hwww.wired.com

Print Friendly, PDF & Email