Γνωρίστε τη Λίλι Γκρίνμπεργκ Κολ : Η πρώτη Εβραία διορισμένη από τον Μπάιντεν που παραιτήθηκε δημόσια λόγω της Γάζας

Η Λίλι Γκρίνμπεργκ Κολ ήταν ειδική βοηθός του προσωπάρχη στο υπουργείο Εσωτερικών, αφού διορίστηκε στη θέση αυτή από τον πρόεδρο Μπάιντεν στις αρχές του 2023, αλλά παραιτήθηκε στις 15 Μαΐου με μια τετρασέλιδη επιστολή στην οποία καταγγέλλει την “καταστροφική, συνεχιζόμενη υποστήριξη του Μπάιντεν στη γενοκτονία του Ισραήλ στη Γάζα”.

Η Λίλι Γκρίνμπεργκ Κολ είναι τουλάχιστον η πέμπτη παραίτηση υψηλού προφίλ από τη διοίκηση Μπάιντεν από τις 7 Οκτωβρίου. Η ίδια λέει ότι η παραίτησή της είχε ως κίνητρο τις εβραϊκές της αξίες. “Αισθάνομαι ότι ζω πραγματικά μέσα στην εβραϊκότητά μου, στην ουσία αυτού με το οποίο μεγάλωσα, υπερασπιζόμενη τους Παλαιστίνιους και διεκδικώντας την ελευθερία τους”, λέει η Γκρίνμπεργκ Κολ στο Democracy Now! επικρίνοντας τον Μπάιντεν και άλλους για την αντιπαράθεση της εβραϊκής ασφάλειας με τα δικαιώματα των Παλαιστινίων. “Είμαι τόσο θυμωμένη με τον πρόεδρο που χρησιμοποιεί την κοινότητά μου ως δικαιολογία για αυτή τη σφαγή, κάνοντάς μας το πρόσωπο της αμερικανικής πολεμικής μηχανής”.

Η Λίλι Γκρίνμπεργκ Κολ επέλεξε την 15η Μαΐου ως ημερομηνία της παραίτησής της επειδή σηματοδοτεί την επέτειο της Νάκμπα, που στα αραβικά σημαίνει “καταστροφή”, όταν έως και 900.000 Παλαιστίνιοι εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους και εκτοπίστηκαν το 1948 κατά την ίδρυση του Ισραήλ. Στην επιστολή παραίτησής της, έγραψε, εισαγωγικά, “Nakba και Shoah, η εβραϊκή λέξη για το Ολοκαύτωμα, σημαίνουν το ίδιο πράγμα: καταστροφή. Απορρίπτω την παραδοχή ότι η σωτηρία ενός λαού πρέπει να έρθει με την καταστροφή ενός άλλου. Έχω δεσμευτεί να δημιουργήσω έναν κόσμο όπου αυτό δεν θα συμβαίνει – και αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσα από την κυβέρνηση Μπάιντεν”, έγραψε.

Πηγή:Democracy Now

Print Friendly, PDF & Email