Γιατί ο Μητσοτάκης επέλεξε την 21η Μαϊου για τις εκλογές

Το παρασκήνιο της επιλογής της συγκεκριμένης ημερομηνίας και το τηλεφώνημα του πρωθυπουργού στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Από τη στιγμή που “κλείδωσε” η διεξαγωγή των εκλογών στις 21 Μαϊου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έσπευσε να προαναγγείλει την ημερομηνία στο υπουργικό συμβούλιο, δύο μήνες πριν τις κάλπες, ώστε να σταματήσει η σεναριολογία και ο ίδιος να παρουσιάσει ένα “υπεύθυνο πρόσωπο”.

Προηγουμένως ενημέρωσε τηλεφωνικά για την απόφαση του την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Ατύπως όμως, καθώς τυπικά θα πρέπει να την επισκεφθεί και να ζητήσει τη διάλυση της Βουλής.

Το Σύνταγμα (άρθρο 41) ορίζει ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν μέσα σε 30 ημέρες από τη διάλυση της Βουλής και η προεκλογική περίοδος όπως προκύπτει από τις διαδικασίες (ανακήρυξη υποψηφίων, ψηφοδέλτια κλπ) δεν μπορεί να είναι κάτω από 20 ημέρες. Επομένως η τυπική προκήρυξη αναμένεται αμέσως μετά το Πάσχα.

Γιατί όμως επέλεξε τη συγκεκριμένη ημερομηνία και όχι κάποια άλλη Κυριακή μέσα στο Μάιο ο κ. Μητσοτάκης;

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη ο πρωθυπουργός επέλεξε την 21η Μαϊου γιατι έλαβε υπόψη του τις πανελλαδικές εξετάσεις, που ξεκινούν την 1η Ιουνίου στα ΕΠΑΛ και στις 2 Ιουνίου στα Γενικά Λύκεια. Σημειωτέον επίσης ότι στις 22 Μαϊου ξεκινούν και οι προαγωγικές εξετάσεις στα σχολεία.

Ο δεύτερος λόγος που επιλέχθηκε η 21η Μαϊου ως ημερομηνία των πρώτων εκλογών και συνακολούθως πιθανότατα η 2α Ιουλίου ως ημερομηνία των δεύτερων εκλογών, είναι σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας. Κυβερνητικά στελέχη σημείωναν ειδικότερα ότι στις 11-12 Ιουλίου έχει Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στην οποία δεν μπορεί να πάει όπως τόνιζαν υπηρεσιακός πρωθυπουργός. Έδειχναν έτσι ότι θεωρούν πως στις δεύτερες κάλπες θα έχει σχηματιστεί κυβέρνηση.

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε σήμερα άλλωστε ότι στις πρώτες εκλογές οι πολίτες θα επιλέξουν ποιο κόμμα και ποιος πρωθυπουργός θα κυβερνήσει και στις δεύτερες πως θα κυβερνήσει, δηλαδή εάν θα υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση ή θα απαιτηθουν συνεργασίες.

Από το Μαξίμου υπογράμμιζαν ιδιαίτερα ότι οι εκλογές στις 21 Μαϊου δεν θεωρούνται πρόωρες, καθώς και ο ίδιος ο πρωθυπουργός θέλει να εμφανίζεται θεσμικός τονίζοντας ότι εξάντλησε την τετραετία.

Βίκυ Σαμαρά

πηγή: news247.gr

Print Friendly, PDF & Email