Γιατί κανείς δεν λέει τα πράγματα με το όνομά τους στον ΣΥΡΙΖΑ;

ΟΤΑΝ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ περασμένου Μαΐου ο Στέφανος Κασσελάκης μας έλεγε ότι σε λίγο καιρό «θα αλλάξουμε το κόμμα μαζί με τον Αλέξη», θεωρήσαμε ότι ήταν ο ενθουσιασμός του νεόκοπου, ο οποίος λέει και καμιά κουβέντα παραπάνω. Άλλωστε ήταν υποψήφιος σε μη εκλόγιμη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας, θα επέστρεφε στις ΗΠΑ τον Ιούνιο και ήταν ολοφάνερο (το έλεγε και ο ίδιος) ότι δεν γνώριζε ακόμα ούτε την ελληνική πολιτική κατάσταση, ούτε τις θέσεις της αριστεράς.

Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι λίγους μήνες μετά, κάποιος με αυτό το προφίλ θα γινόταν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ; Στη συνέντευξη που έδωσε στη LiFO –ήταν η πρώτη του– όταν ρωτήθηκε ποια είναι η βασική διαφωνία του με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, είχε απαντήσει πως ήταν η πολιτική της στο θέμα της τεκνοθεσίας των άγαμων γυναικών. Η απάντηση αυτή δείχνει ότι σίγουρα δεν είχε προετοιμαστεί για τη θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα.

Εκτός από την ανανέωση και τις αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ για τις οποίες μιλούσε τότε ο Στέφανος Κασσελάκης, ανέφερε ότι θα απομάκρυναν και τα βαρίδια, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένα ποιους εννοούσε. Ο ίδιος έμοιαζε να θεωρεί βέβαιο ότι θα είχε κάποιον ρόλο στον «νέο ΣΥΡΙΖΑ», αλλά δεν φαινόταν να είναι σίγουρος για το ποιος θα ήταν αυτός.

Η στήριξη του Τσίπρα προς τον Κασσελάκη δεν αμφισβητείται και άλλωστε δεν υπήρχε καμία πιθανότητα να θέσει υποψηφιότητα και να εκλεγεί κάποιος «αλεξιπτωτιστής» χωρίς τη συμβολή του. Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι οι λόγοι για τους οποίους το έκανε, πέρα από το να αναλάβει κάποιος άλλος τις εκλογικές ήττες που θα κατέγραφε ο ΣΥΡΙΖΑ, σε αυτοδιοικητικές και ευρωπαϊκές εκλογές.

Όταν τον περασμένο Αύγουστο, μαζί με τον ναύαρχο Αποστολάκη, έτρεχαν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, κάνοντας ένα είδος καμπάνιας, χωρίς να την ονομάζουν έτσι, κάποιοι υποψιάστηκαν ότι ίσως θα ανακοίνωνε κι εκείνος υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου. Σχεδόν κανείς όμως στον ΣΥΡΙΖΑ δεν το πήρε στα σοβαρά, καθώς θεωρούσαν ότι αν τελικά το έκανε, θα ήταν μία γραφική υποψηφιότητα που δεν θα είχε καμία τύχη.

Στην πραγματικότητα, ο Κασσελάκης έτρεξε τότε εκείνη την καμπάνια για να τσεκάρουν τις αντιδράσεις και το κλίμα, κάτι σαν τεστ και φυσικά σε συνεννόηση με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δεν ήθελε να φαίνεται ότι έχει οποιαδήποτε ανάμειξη. Η περιοδεία θεώρησαν ότι πήγε καλά και γι’ αυτό αποφασίστηκε ο Κασσελάκης να είναι υποψήφιος διάδοχος του Τσίπρα, με την υποστήριξη του Παύλου Πολάκη, του Γιώργου Τσίπρα και ενός δίκτυο του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που τον στήριξε ενεργά.

Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ, άλλωστε, γνωρίζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε αναθέσει σε πολύ στενούς συνεργάτες του την υποστήριξη και την προώθηση του Κασσελάκη, από τα πρώτα του βήματα στη δημόσια ζωή. Επίσης, δεν υπάρχει τίποτα από όσα συμβαίνουν στο κόμμα, που να μη γνωρίζει ο Αλέξης Τσίπρας από πρώτο χέρι και με κάθε λεπτομέρεια. Στη συνεδρίαση της τελευταίας Πολιτικής Γραμματείας υπήρχε άνθρωπος που κατέγραφε τα πάντα για λογαριασμό του, προκειμένου να τον ενημερώσει.

Η στήριξη του Τσίπρα προς τον Κασσελάκη δεν αμφισβητείται και άλλωστε δεν υπήρχε καμία πιθανότητα να θέσει υποψηφιότητα και να εκλεγεί κάποιος «αλεξιπτωτιστής» χωρίς τη συμβολή του. Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι οι λόγοι για τους οποίους το έκανε, πέρα από το να αναλάβει κάποιος άλλος τις εκλογικές ήττες που θα κατέγραφε ο ΣΥΡΙΖΑ, σε αυτοδιοικητικές και ευρωπαϊκές εκλογές.

Ορισμένοι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι επιδίωξή του πρώην προέδρου είναι να αναδειχθεί ότι μόνο εκείνος μπορούσε να κρατά το κόμμα ενωμένο και να του ζητήσουν να επιστρέψει. Κάποιοι εκτιμούν ότι ο Τσίπρας επιδιώκει την εκκαθάριση (που δεν μπορούσε να κάνει ο ίδιος) ή τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να φτιάξει ένα άλλο νέο κόμμα. Δεν αποκλείεται όμως να ένιωσε απλώς ότι χρειάζεται διακοπές διαρκείας, καθώς μετά και τη δεύτερη ήττα, που είχε χαρακτηριστικά εκλογικής συντριβής, δεν υπήρχε ορατή προοπτική επιστροφής στην εξουσία.

Το γιατί έριξε στο παρά πέντε τον Κασσελάκη στη μάχη και δεν στήριξε την Αχτσιόγλου, όπως και η ίδια πίστευε ότι θα συνέβαινε, ίσως δεν θα ειπωθεί δημόσια. Στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα τον τελευταίο καιρό αναφέρονται όλο και πιο συχνά στην αφήγηση «περί υπονόμευσης» του.

Γιατί κανείς δεν λέει τα πράγματα με το όνομά τους στον ΣΥΡΙΖΑ; Facebook Twitter
Το γιατί έριξε στο παρά πέντε τον Κασσελάκη στη μάχη και δεν στήριξε την Αχτσιόγλου, όπως και η ίδια πίστευε ότι θα συνέβαινε, ίσως δεν θα ειπωθεί δημόσια. Φωτ.: Dimitris Kapantais / SOOC
Ο θυμός που υπάρχει στην εσωκομματική αντιπολίτευση (η οποία εκφράζει σχεδόν το μισό κόμμα) καθημερινά μεγαλώνει. Τη θέση του ξαφνιάσματος έχει αρχίσει να παίρνει η οργή, καθώς όλο και περισσότεροι θεωρούν ότι ο Τσίπρας τους έκανε κάποιου είδους φάρσα ή τους εμπαίζει, αφού δεν μπορούν να εξηγήσουν, όπως λένε, γιατί προώθησε ως διάδοχό του ένα τόσο ακατάλληλο άτομο, που δεν είχε καμία σχέση με την αριστερά.

Ο Πάνος Σκουρλέτης έχει ζητήσει το Πόθεν Έσχες του, καθώς θεωρεί, όπως και άλλοι στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν μπορεί να έχουν πρόεδρο κάποιον για τον οποίο δεν γνωρίζουν τίποτα για την προέλευση των εισοδημάτων του και την επαγγελματική δραστηριότητά του. Στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζουν τώρα ότι «το βιογραφικό του Κασσελάκη, που διαφήμιζε προεκλογικά ως άριστο ο ΣΥΡΙΖΑ, τελικά δεν ήταν τόσο σπουδαίο, αλλά παραφουσκωμένο και με πολλές σκιές». Επίσης δεν τον θεωρούν αξιόπιστο, όπως αναφέρουν.

Μερικοί μιλούν για «εξευτελισμό» του κόμματος και ανταλλάσσονται πολλές βαριές κουβέντες. Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας σχεδόν κανείς δεν τον αντιμετώπιζε σαν πραγματικό πρόεδρο και μερικοί δεν έκαναν ούτε προσπάθεια να κρύψουν την περιφρόνησή τους. Αυτός ήταν και ο λόγος που παρενέβη κάποια στιγμή ο Νίκος Παππάς ζητώντας από τα μέλη της Π.Γ να τον αντιμετωπίζουν ως πρόεδρο, αλλά μάταια.

Ούτε κανείς θεωρεί ότι αποφάσεις, όπως π.χ αυτή για τη διαγραφή του Στέφανου Τζουμάκα, ήταν του Κασσελάκη. Πολλά στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης είναι βέβαια ότι αυτή ήταν μία απόφαση του Παύλου Πολάκη και του Νίκου Παππά, τους οποίους, όπως λένε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, ο Στέφανος Τζουμάκας είχε αποκαλέσει «όρνιθες», κατηγορώντας τους ότι τα βάζουν με τους δημοσιογράφους, αντί να τα βάζουν με τη διαπλοκή, χωρίς όμως να τους κατονομάσει.

Ισχυρίζονται επίσης ότι οι προεδρικοί φάνηκαν ιδιαίτερα αχάριστοι με τον Στέφανο Τζουμάκα, καθώς η αποχώρηση του πριν από την ψηφοφορία, όπως και του Γιάννη Ραγκούση, συνέβαλε στο να ψηφιστεί έστω και οριακά η εισήγηση του Κασσελάκη στην Πολιτική Γραμματεία, διαφορετικά δεν θα περνούσε και αυτό θα ήταν κάτι που δεν θα είχε ξανασυμβεί. Πληροφορίες αναφέρουν ότι χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια και πίεση για να ψηφιστεί η πρόταση των προεδρικών για την αναβολή του συνεδρίου.

Το σχέδιο της ηγετικής ομάδας τώρα φαίνεται πως είναι να ωθήσουν στην έξοδο τα στελέχη πρώτης γραμμής της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, ώστε να πάνε στο συνέδριο με μεγαλύτερη άνεση κινήσεων. Στη βάση του κόμματος οι αποχωρήσεις μελών συνεχίζονται και φάνηκε αυτό να το γνωρίζει και ο ίδιος ο Κασσελάκης, από όσα είπε σε μία ομιλία του στην ομογένεια.

Το παράξενο είναι ότι ελάχιστα από τα στελέχη του κόμματος είναι διατεθειμένα να πουν τα πράγματα με το όνομά τους και κανένα, όσο σκληρή κριτική κι αν κάνει στον νέο πρόεδρο, δεν αναφέρεται στον Τσίπρα που είναι αυτός που τους «φύτεψε» τον Κασσελάκη. Από τη μία θυμίζουν το παραμύθι με τα ρούχα του βασιλιά, που κανείς δεν τολμούσε να του πει ότι ήταν γυμνός, από την άλλη όλοι τους κάνουν ότι δεν βλέπουν τον ελέφαντα στο δωμάτιο.

Print Friendly, PDF & Email