Για την Αριστερή Πρωτοβουλία Διαλόγου και Δράσης

γράφει στο peripteron.eu ο Γιάννη Κουζής, Καθηγητής Πανεπιστημίου

Η Αριστερή Πρωτοβουλία Διαλόγου και Δράσης γεννιέται σε μια συγκυρία που η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε τέλμα και οδυνηρά αδιέξοδα. Ο αυταρχικός νεοφιλελευθερισμός της σημερινής κυβέρνησης καταργεί εμβληματικές κοινωνικές κατακτήσεις και ό,τι είχε απομείνει από την λαίλαπα των μνημονίων. Η παρατεταμένη κρίση και οι πολιτικές διαχείρισής της κατά την προηγούμενη δεκαετία νομιμοποίησαν την σημερινή κυβερνητική επιθετικότητα, υπό το άλλοθι της νέας κρίσης , της πανδημίας, απέναντι στο κοινωνικό κράτος και την εργασία με αποτέλεσμα την εκτεταμένη φτωχοποίηση στους κόλπους της ελληνικής κοινωνίας, την υψηλότερη ανεργία στην ΕΕ και την μετανάστευση 500 περίπου χιλιάδων από το πλέον παραγωγικό τμήμα του εργατικού δυναμικού . Τα αδιέξοδα εντείνονται από τις μακρόχρονες μεταμνημονιακές δεσμεύσεις και το υπέρογκο , μη βιώσιμο, δημόσιο χρέος που θα διαρκέσουν τουλάχιστον μέχρι το 2060 και την εκατονταετούς διάρκειας υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας. Σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα περιθωριοποιείται συνεχώς στον ευρωπαϊκό χώρο ως χώρα τρίτης ταχύτητας που απομακρύνεται από την περιφέρεια του Νότου και συγκλίνει ολοταχώς με τις χώρες της ΚΑ Ευρώπης. Το βιωμένο παρόν και το ναρκοθετημένο επί μακρόν μέλλον, με την καθοριστική ευθύνη και της προηγούμενης «αριστερής» κυβέρνησης, έχουν θέσει την χώρα σε μακρόχρονη αυστηρή επιτήρηση υπό την διαρκή λιτότητα, την ένταση των ιδιωτικοποιήσεων, την βαλκανιοποίηση των μισθών, την όξυνση των ανισοτήτων με τις μελλοντικές εκάστοτε κυβερνήσεις να κινούνται σε υπαρκτές αποχρώσεις στο πλαίσιο μιας γενικότερης κατεύθυνσης πολιτικών νεοφιλελεύθερης έμπνευσης.

Η πρωτοβουλία μας αυτή, λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω δεδομένα και παράλληλα με την εκκωφαντική απουσία ουσιαστικού και πειστικού αντιπολιτευτικού λόγου, εκκινεί από ανένταχτο κόσμο της αριστεράς με δραστηριότητα στους χώρους των κινημάτων, των συνδικάτων, της αυτοδιοίκησης, της τέχνης, της διανόησης και της νεολαίας. Την πρωτοβουλία στηρίζουν , συμμετέχουν σε αυτήν ή παρακολουθούν τις εργασίες της ήδη 10 περίπου συλλογικότητες και οργανώσεις της αριστεράς . Η πρώτη δημόσια παρουσίαση της πρωτοβουλίας έγινε στις 12/7 και είχε πρωτοφανή και ελπιδοφόρα απήχηση εν μέσω θερινής ραστώνης. Το επόμενο βήμα είναι η διεύρυνση της συμμετοχής σε αυτήν και η γενική συνέλευση με ισότιμη συμμετοχή για να καθοριστούν τα επόμενα βήματα.

Στόχος της είναι ο διάλογος και η κοινή δράση με αφετηρία την συζήτηση .με ισότιμους και ειλικρινείς όρους, πάνω στα μεγάλα καθημερινά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας αλλά και τους γενικότερους εσωτερικούς και διεθνείς παράγοντες που τα διαμορφώνουν ώστε να υπάρξει συμβολή στην επίλυσή τους. Πρώτο ζητούμενο, επομένως, είναι ο διάλογος ανάμεσα σε κατακερματισμένες δυνάμεις με κοινές αγωνίες που απέχει πολύ από την, ήδη μάλιστα ,δημιουργία πολιτικού κόμματος όπως προβλήθηκε έντεχνα από μερίδα του τύπου παρά το σαφές στίγμα της διακήρυξης της πρωτοβουλίας που δόθηκε στην δημοσιότητα. Επιδιώκουμε βήματα γειωμένα και σταθερά και όχι πρόχειρες εκλογικές συγκολλήσεις ευκαιριακού χαρακτήρα που θα είναι καταδικασμένες.

Παράλληλα δεν θέλουμε να μετατραπούμε σε λέσχη συζητήσεων αλλά να διατυπώσουμε τεκμηριωμένες θέσεις σε καίρια ζητήματα που θα δώσουν ερεθίσματα και θα ενισχύσουν τον ρόλο των κινημάτων. Το εγχείρημά μας στηρίζεται στην συλλογικότητα ,χωρίς αρχηγισμούς και υπερτονισμένα «εγώ» που θα απομακρύνουν από την δημοκρατική λειτουργία της προσπάθειας. Επίσης θεωρούμε ότι η επιτυχία της πρωτοβουλίας δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ουσιαστική αυτοκριτική για τις όποιες αναλογικές μας ευθύνες, ατομικά και συλλογικά, για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η κοινωνία και η αριστερά στη χώρα αλλά και για τα όσα έπρεπε να γίνουν πριν και αμέσως μετά από την συνθηκολόγηση του 2015.Για αυτό ακριβώς, αν και αφετηρία της είναι ο χώρος της αριστεράς , η πρόθεση της απεύθυνσής της είναι πολύ ευρύτερη προς τον κόσμο που βιώνει την έντονη απογοήτευση για το παρόν και την αυξανόμενη ανασφάλεια για το μέλλον.

Η επιτυχία του εγχειρήματος αποσκοπεί στην δημιουργία ώριμων όρων για την συγκρότηση πολιτικού μετώπου όποτε αυτό καταστεί δυνατό χωρίς να βιάζονται καταστάσεις. Αυτό σημαίνει ότι η σχεδιαζόμενη δημιουργία ομάδων εργασίας σε μια σειρά από καίρια ζητήματα που αφορούν την οικονομική, κοινωνική πολιτική με έμφαση στα ζητήματα εργασίας, του κοινωνικού κράτους, του περιβάλλοντος και της νεολαίας που, σε συνδυασμό με την ανάγκη για μια νέα διεθνή πολιτική της χώρας , θα αποτελέσουν το επίκεντρο του διαλόγου με σκοπό την κατάληξη στα βασικά σημεία της κοινής συνισταμένης για τα περαιτέρω. Σε αυτό το πλαίσιο θα αναζητούνται λύσεις όχι μόνο σε θέματα της καθημερινής οικονομικής και κοινωνικής ζωής αλλά επιπλέον θα δίνεται φώς και στα εμπόδια εκείνα που απορρέουν από τις αυξανόμενες εξαρτήσεις της χώρας. Σε αυτό το πεδίο θα δοθεί έμφαση στις προτεραιότητες και τα μέσα με τις απαραίτητες εσωτερικές και διεθνείς συμμαχίες για το σταδιακό ξήλωμα του υφαντού της εξάρτησης που καταδυναστεύει και ναρκοθετεί το μέλλον της χώρας. Βασικό μας μέλημα είναι το φως στο τούνελ ενάντια στην αποδοχή της απουσίας εναλλακτικής λύσης και την υιοθέτηση της νεοφιλελεύθερης ΤΙΝΑ. Και αυτό για η ιστορία των κοινωνιών έχει καταδείξει ότι δεν υπάρχουν αδιέξοδα μπροστά στην θέληση των λαών, και ότι ο ιστορικός ρόλος της αριστεράς είναι να ανοίγει δρόμους και όχι να αποδέχεται μακροπρόθεσμα οδυνηρά τετελεσμένα χωρίς ελπίδα διαφυγής.

Print Friendly, PDF & Email