Γερμανία: Συνεχίζει να ασθενεί βαριά η οικονομία – Οριακή ανάπτυξη 0,1% για το 2024

Ομάδα κορυφαίων οικονομικών δεξαμενών σκέψης δημοσίευσε την εξαμηνιαία «συλλογική διάγνωση» της γερμανικής οικονομίας για τις αρχές του 2024.

Με τίτλο «Η γερμανική οικονομία σε ταλαιπωρία — η μεταρρύθμιση του φρένου του χρέους δεν είναι θεραπεία», η έκθεση αναθεώρησε την πρόβλεψη ανάπτυξης για το 2024 από 1,3% σε σχεδόν στασιμότητα, στο 0,1% για το έτος.

«Η οικονομία της Γερμανίας αγκομαχά. Μέχρι πρόσφατα βλέπαμε την αδυναμία να συνοδεύεται από φθίνουσες αναπτυξιακές δυνάμεις. Κυκλικοί και δομικοί παράγοντες επικυριαρχούν στην άμεση μακροοικονομική ανάπτυξη. Μία ανάκαμψη είναι πιθανόν να ξεκινήσει από την άνοιξη. Ωστόσο η δυναμική δεν θα είναι τόσο μεγάλη», τόνισε ο Στέφαν Κουτς, μέλος του Ινστιτούτου του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία.

«Η οικονομία της Γερμανίας δυσκολεύεται. Μια φάση οικονομικής αδυναμίας που συνεχίζεται μέχρι πρόσφατα συνοδεύεται από φθίνουσες αναπτυξιακές δυνάμεις. Επομένως, τόσο οι οικονομικοί όσο και οι διαρθρωτικοί παράγοντες επικαλύπτονται στην υποτονική συνολική οικονομική ανάπτυξη», ανέφερε η περίληψη της έκθεσης.

Προέβλεψε ότι η κατάσταση θα αρχίσει να βελτιώνεται σύντομα, αλλά προειδοποίησε επίσης ότι αυτή η δυναμική δεν θα ήταν «τόσο μεγάλη σε διάρκεια» συνολικά.

Η έκθεση ανέφερε ότι οι καταναλωτές και η ανακτώμενη αγοραστική τους δύναμη, καθώς ο πληθωρισμός επιβραδύνεται και οι μισθοί αυξάνονται σε πολλούς τομείς, θα είναι «το πιο σημαντικό καύσιμο για την οικονομική ανάκαμψη».

Η εκτίμηση για το 2025 είναι ευνοϊκότερη με ανάπτυξη 1,4%.

πηγή: gr.euronews.com

Print Friendly, PDF & Email